Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Môžem počas tehotenstva aj chudnúť?

Reklama

Väčšina žien považuje tehotenstvo za jedno z najkrajších období v živote ženy. Má však jedno veľké mínus a to naberanie hmotnosti. Mnohé z nás si preto kladú otázku, ako v tehotenstve nepribrať? Dá sa aj schudnúť?

Cropped pregnant woman measuring waist

Zdroj: Jupiterimages

Cropped pregnant woman measuring waist

V prvom rade, na diéty v tomto období zabudnime. Strava musí byť pestrá a vyvážená, to znamená, musí obsahovať všetky základné živiny, bielkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny, minerály, stopové prvky a vlákninu. Jesť by sme mali 5-6 krát denne, poslednú porciu si doprajme najneskôr tri hodiny pred spaním. Je dôležité vedieť, že heslo: "Teraz jem za dvoch" neplatí!

Vitamíny a minerály

Ich spotreba v období tehotenstva narastá, preto by sme mali zvýšiť i ich príjem. Zabezpečíme ho hodnotnou stravou, ktorá obsahuje veľa ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov. Nevyhýbajme sa ani výživovým doplnkom, ktoré sú určené práve pre budúce mamičky a dojčiace ženy.

Bielkoviny

Tie tvoria cca 12% celkovej energie. Delia sa na živočíšne a rastlinné. Zdrojom živočíšnych bielkovín sú predovšetkým mäso, morské ryby, vajcia a mlieko. Rastlinné bielkoviny obsahujú napríklad orechy a strukoviny. V tehotenstve si však musíme odoprieť surové mäso ako je tatársky biftek, pretože jeho konzumáciou riskujeme nákazu toxoplazmózou. Odolať by sme mali aj steakom, mäsovým konzervám a klobásam kvôli vysokému obsahu soli. Chudé mäso, predovšetkým hydinu a ryby, ktoré sú všeobecne považované za ľahšie stráviteľné sa môžu stať pokojne každodennou súčasťou nášho jedálnička.

Tuky

Tuky sú veľmi potrebné pre výživu tehotnej ženy, ako aj pre správny vývoj mozgu a sietnice plodu. Maslo a rastlinné oleje by sme mali v tomto období vymeniť za olivový olej, polievky pre naše dobro a dobro dieťatka ochudobnime o zápražku, ktorá nezastupuje žiadne výživné látky, predstavuje iba kalórie navyše. V našej kuchyni by sa aspoň nachvíľu malo prestať vyprážať, mäso upravme radšej varením alebo dusením, aby bolo ľahšie stráviteľné. Zdrojom vhodných tukov sú okrem iného aj morské ryby. Rybí tuk je zasa bohatý na nenasýtené mastné kyseliny, ktoré priaznivo vplývajú na vývoj plodu.

Sacharidy

Cukry tvoria asi 60% celkovej energie. V tehotenstve si ich telo ženy samo vyžiada, ale namiesto zákuskov si ich doprajme v podobne zemiakov, ovocia, zeleniny a pečiva z celozrnnej múky.

Vláknina

Uľahčuje trávenie a vyprázdňovanie čriev, s čím majú tehotné ženy často krát veľký problém. Na jeho odbúranie sa odporúča zjesť dve veľké jablká denne alebo pol kila iného ovocia, či surovej zeleniny.

V tomto krásnom období plnom očakávania by sme sa mali vyhnúť aj umelo prifarbovaným a príliš koreneným jedlám. Naopak, zvýšiť by sme mali príjem tekutín. Ideálna je minerálna voda, bylinkové čaje, nevhodné sú sladké nápoje a džúsy. Tie nám však nijako neublížia, ak ich zriedime s vodou.

Na začiatku tehotenstva si bábätko "robí zásoby energie", tuku do budúcna. Preto mnohé z nás priberú hneď v prvých mesiacoch tehotenstva. Keď má však žena dostatok tuku, nemusí vôbec pribrať, dokonca môže pár kíl aj zhodiť. Nároky na energetický príjem sa zvyšujú až po treťom mesiaci. Preto je vhodné zvýšiť denný príjem o 13% (300 kcal/deň), čo je zhruba jeden krajec celozrnného chleba s plátkom syra. Najlepšie bude zmieriť sa hneď na začiatku s faktom, že v tehotenstve pribrať musíme. Optimálny prírastok hmotnosti je 8-12 kg (1-1,5 kg za mesiac).

Ak sa však budeme pridržiavať uvedených odporúčaní týkajúcich sa jedálnička tehotnej ženy, nemusia sa z nás stať obézne stvorenia. Navyše, po pôrode, pri celodennom behaní okolo bábätka a pri starostlivosti o celú domácnosť sa tehotenských kilogramov zbavíme, ani sa nenazdáme..

Autor: Eva

Vyberáme pre vás niečo PLUS