Pripálený sporák a rúra s nánosmi zapečeného jedla budú minulosťou, ak na ne zaútočíte hrubozrnnou soľou a trochou vody. Do mokrých hrncov nasypte soľ a na rúru si pripravte kašičku zo soli a z vody. Nechajte zopár minút pôsobiť, aby pripáleniny povolili, potom vydrhnite. Najlepšie je, ak budete čistiť pripáleniny ešte pred tým, ako stihnú vyschnúť.

Vyrobte si čističe doma.
Zdroj: profimedia.sk

V opačnom prípade ich zasypte soľou, pridajte trochu vody alebo kyseliny citrónovej a nechajte chvíľu pôsobiť. Látky obsiahnuté v soli zmäkčia pripáleniny a zrnká soli zas budú počas umývania pôsobiť ako jemný šmirgeľ, ktorý vyčistí, ale nepoškriabe.

Babičky radia:

Pasta z hrubozrnnej soli si poradí aj s usadeninami od čaju. Aj ňou vydrhnete vnútro šálky, bude opäť ako nová.

Umyje vázy

Soľ si poradí aj s nepeknými usadeninami vnútri vázy. Nasypte ju do nej, zalejte vodou a nechajte pôsobiť. Potom vázu vydrhnite kefou na fľaše. Usadenina by mala zmiznúť. Podobnú službu urobí aj soľ zmiešaná s citrónovou šťavou alebo kyselinou citrónovou.

soľ
Zdroj: Profimedia.sk

Na pripálenú žehličku

Látka priškvarená na žehliacu časť môže byť poriadne na oštaru. Pripálenín ju zbaví hrubozrnná soľ. Nasypte ju na papier, zapnite žehličku na najvyššiu teplotu a „žehlite“. Výsledok vás milo prekvapí.