Pripálený sporák a rúra s nánosmi zapečeného jedla budú minulosťou, ak na ne zaútočíte hrubozrnnou soľou a trochou vody. Do mokrých hrncov nasypte soľ a na rúru si pripravte kašičku zo soli a z vody. Nechajte zopár minút pôsobiť, aby pripáleniny povolili, potom vydrhnite. Najlepšie je, ak budete čistiť pripáleniny ešte pred tým, ako stihnú vyschnúť.
V opačnom prípade ich zasypte soľou, pridajte trochu vody alebo kyseliny citrónovej a nechajte chvíľu pôsobiť. Látky obsiahnuté v soli zmäkčia pripáleniny a zrnká soli zas budú počas umývania pôsobiť ako jemný šmirgeľ, ktorý vyčistí, ale nepoškriabe.
Babičky radia:
Pasta z hrubozrnnej soli si poradí aj s usadeninami od čaju. Aj ňou vydrhnete vnútro šálky, bude opäť ako nová.
Umyje vázy
Soľ si poradí aj s nepeknými usadeninami vnútri vázy. Nasypte ju do nej, zalejte vodou a nechajte pôsobiť. Potom vázu vydrhnite kefou na fľaše. Usadenina by mala zmiznúť. Podobnú službu urobí aj soľ zmiešaná s citrónovou šťavou alebo kyselinou citrónovou.
Na pripálenú žehličku
Látka priškvarená na žehliacu časť môže byť poriadne na oštaru. Pripálenín ju zbaví hrubozrnná soľ. Nasypte ju na papier, zapnite žehličku na najvyššiu teplotu a „žehlite“. Výsledok vás milo prekvapí.