Už nikdy KOSTIČKA v krku! Ako na to?
24. 12. 2021, 2:33 (aktualizované: 24. 12. 2021, 2:34)

Zdroj: Shutterstock
Reklama
Ak pripravujete štedrú večeru aj pre malé deti či seniorov, je lepšie ryby vykostiť vopred. Trpezlivosť a dôkladnosť sa vyplatí, možno si ušetríte kopu starostí. Najľahšie zbavíte kostí pstruha. Ako na to?
Báječné rady
- Ak máte čerstvú rybu so šupinami, odstráňte ich tupou stranou noža alebo škrabkou na ryby – vždy od chvosta smerom k hlave. Aby vám ryba nevykĺzla, držte ju pevne v mokrej utierke.
- Obaľované ryby smažte najprv pomalšie, ku koncu na prudšom ohni a v dostatočnom množstve oleja. Obaľujte tesne pred smažením, inak obal zvlhne a opadá.
- Ak pečiete ryby v panvici, najprv ich opečte prudko a potom pomaly dopekajte, aby mäso ostalo šťavnaté.
- Pred pečením rybu najprv osoľte, hlavne vnútri, a nechajte 2 až 3 hodiny odležať pri izbovej teplote. Keby ste ju začali hneď piecť, soľ by uvoľnila veľa vody a ryba by sa nepiekla, ale varila.
- Pred grilovaním rybu naložte do marinády z oleja a korenín. Získa výraznú chuť a mäso bude krehké. Najvhodnejšie bylinky: bazalka, tymian, šalvia, estragón a kôpor.
- Ak vám prekáža intenzívny zápach rybaciny, nešetrite citrónom. Mäso bude jemnejšie a krehkejšie.
- Mrazené ryby neskladujte dlhšie ako 1 až 2 mesiace. Rozmrazujte ich v studenej osolenej vode, aby mäso príliš nezmäklo.
5 krokov k úspechu
Zdroj: Shutterstock
Báječné rady
- Ostrým pružným nožom, najlepšie filetovacím, narežte rybu pod prednou plutvou až po chrbticu.
- Vodorovne odrežte filet – nôž zľahka veďte presne pozdĺž chrbtice od hlavy k chvostu. Netlačte, inak by vo filete ostali kosti.
- Z vnútornej strany odrezanej polovice zrežte brušné kosti.
- Po mäse prejdite prstom a pinzetou povyťahujte vnútorné kosti, ktoré tam ostali.
- Do kože urobte 2 až 3 zárezy, aby sa filety pri pečení neskrútili.
- Okrem mechanického odstránenia kostí pomôže aj marinovanie. Drobné kostičky zmäknú a nemôžu poraniť. Malé ryby niekedy stačí dôkladne prepiecť.