Prežite vianočný zhon a stres - RADOSTNE!
1. 11. 2009, 18:00

Obdobie adventu, alebo predvianočné obdobie je plné rôznych aktivít a neodmysliteľných drobností, ktoré dotvárajú slávnostnú atmosféru. Všetci premýšľame nad darčekmi pre rodinu a priateľov, plánujeme si upratovanie, nákupy a pečenie.

Zdroj: JupiterImages
Woman decorating Christmas tree
Nostalgicky myslíme na tradičné rodinné pečenie, na lahodné vône, ktoré zaplnia celý dom. Listujeme v receptoch našich mám, alebo babičiek, trávime hodiny plánovaním všetkých dobrôt, ktoré je treba pripraviť a snažíme sa potlačiť myšlienku na diéty po novom roku.
Prečo pečieme?
Prečo vlastne dnes ešte pečieme? Obchody sú plné hotového vianočného pečiva od výmyslu sveta. Načo teda stáť a potiť pri sporáku, miesiť, čistiť orechy, dlhé hodiny vykrajovať z cesta kvietky či kolieska? Milujeme jednoducho tú nádhernú vôňu vanilky, citrónovej kôry, orieškov a škorice. Každý z rodiny môže pomáhať, veď mletie orechov, vylizovanie misiek a vykrajovanie postavičiek z cesta si vyžaduje mnoho párov šikovných rúk a mlsných jazykov.
Otvoríme skrine a vyberáme vianočné ozdoby, zapaľujeme sviečky a píšeme vianočné pozdravy. Deti dychtivo otvárajú každý deň adventné kalendáre a vy sa chytáte za hlavu, pretože s upratovaním ste ešte nezačali a darčeky budete baliť, až keď ich deň pred Vianocami kúpite. Ešteže zopár priateľov uvidíte až v januári, takže darčeky pre nich môžu počkať.
Rokmi overené
Rokmi máte iste overené recepty, bez ktorých si sviatky neviete predstaviť. Všetko má však svoje pravidlá, a to platí aj pre pečenie. Niektoré dobroty musia odstáť, iné musia byť čo najčerstvejšie. Ako si teda rozložiť pečenie počas adventu?
Začíname zázvorovými koláčikmi a perníkmi, nasledujú orieškové cukrovinky, vanilkové rohlíčky, sušienky, sladkosti z krehkého a lineckého cesta, piškótové cestá a nakoniec nepečené sladkosti. Na Štedrý deň pečieme vianočku a záviny. Ak si všetko vopred správne naplánujete, nebude vám robiť problémy napiecť aj tridsať druhov rôznych vianočných dobrôt.
Odskočte si od sporáka
Nezabudnite, že vianočnú atmosféru vám nespravia len plné taniere. Niečo dobré je treba naliať aj do pohárov. Mrazivý december je ideálnym obdobím pre varené víno, punč alebo grog. Na pohárik hriateho alebo medoviny či čaju s rumom si môžete skočiť aj na vianočné trhy. Bez nich by Vianoce azda ani nemohli byť.
A pre dobrú náladu tu máme aj koledy. Ako sa Vianoce približujú, počúvame koledy v najrôznejšom podaní všade. Tie klasické by sme si s rodinou mali zaspievať aspoň pri zdobení stromčeka. Čo by nám ešte nemalo doma chýbať? Imelo. Niekto si ho kúpi, iný osobne natrhá. Je to symbol ešte z čias Keltov a spája sa s ním aj istá príjemná tradícia. Dievča stojace pod imelom by malo určite dostať bozk!
To správne počasie na korčuľovanie a sánkovanie je práve v decembri. S trochu šťastia sa k tomu pridá aj kopa snehu. Prvé korčule poznali ľudia už pred 5000 rokmi. Jeden takýto starý pár sa našiel na dne jazera vo Švajčiarsku. Bol vyrobený zo zvieracích kostí.
Ani sane nie sú novým vynálezom. Poznali sme ich už v praveku. Používali ich Eskimáci i Egypťania v horúcej Afrike. Pre nás sa hodia najviac do snehu. A vedeli ste, že každá snehová vločka je jedinečná? Nenájdete dve rovnaké, ale choďte si radšej overiť.