Reklama

Poradíme, ako drhnúť všetko MASTNÉ a spečené po sviatkoch

Dajte do poriadku rúru

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Z každého rožku trošku…

Dajte do poriadku rúru
Vianočné vypekanie jej dalo zabrať – určite zas musíte poriadne vydrhnúť rúru. Na miernu špinu stačí kvalitná handrička z mikrovlákna. Ani nepotrebujete chémiu, len vodu. Pripečené zvyšky jedla skúste odstrániť citrodekom. V miske dôkladne rozpustite 2 lyžice prášku. Koncentrátom napustite kuchynskú špongiu a povrch umývajte jemnejšou stranou. Najskôr ho namočte, aby sa špina uvoľnila, potom vydrhnite krúživými pohybmi. Nakoniec vnútro rúry utrite vlhkou handrou a nechajte vyschnúť.

Rada navyše: Mriežku najskôr namočte. Vyberte ju z rúry a dajte do vane. Polejte ju odmasťovačom na riad a šťavou z 2 citrónov. Prilejte horúcu vodu a nechajte kúpať do rána.

Vedeli ste, že...

  • … pečenie v teplovzdušnej rúre umožňuje znížiť teplotu o 20 až 30 stupňov Celzia v porovnaní s klasickou rúrou?
  • ... bielizeň v sušičke schne rýchlejšie, ak do nej vložíte suchý froté uterák?

Na sklené dvere choďte opatrne. Keď sú mastné a spečené, odolajte nápadu použiť tekutý piesok. Poškriabal by ich. Urobte si jemné čistidlo z prášku do pečiva a citrónovej šťavy. Hmotu naneste na sklo a po polhodine utrite.

Ako ušetriť
Dobré rady, s ktorými nielen vylepšíte stav svojej peňaženky, ale aj svoje zdravie a prispejete i k ochrane našej planéty.

  1. Nekupujte mäso a mäsové výrobky, nahraďte ich zeleninou a ovocím. To vás zároveň prinúti tvoriť vlastné kreatívne a chutné recepty.
  2. Varte svoje obľúbené recepty, ale mäso zameňte za hríby a strukoviny. Cukor a sladkosti vymeňte za ovocie a oriešky. Čaje a kávy za citrónovú vodu, pšeničnú múku za zeleninové múky.
  3. Vyskúšajte nové bylinky a koreniny. Často sú dostupné z lesa alebo zo záhrady. Zadarmo a čerstvé.
  4. Namiesto drahých krémov úplne postačí kyslá smotana alebo cmar. Aj na tvár, aj do bruška.
  5. Budujte si knižnicu a záhradu alebo balkón. Keď je človek doma spokojný, nepotrebuje behať po drahých zahraničných dovolenkách. 

Čitateľka Zuzana, Brezno

A čo teraz? 

  • PRIPÁLENÉ MÄSO: Spálenú vrstvu zrežte ostrým nožom, mäso pokrájajte na plátky a podávajte poliate omáčkou.
  • PREVARENÉ CESTOVINY A RYŽA: Rýchlo ich sceďte, prelejte studenou vodou, potom prudko opražte na troche masla.
  • PRESOLENÁ ZELENINA: Zalejte ju vriacou vodou, pár minút nechaj-te odstáť a vodu zlejte.
  • ZVÄDNUTÝ ŠALÁT: Ponorte listy do studenej vody s plátkami zemiakov alebo do vody s trochou maizeny. Šalát vyberte, opláchnite studenou vodou a hneď podávajte.      
  • ZRAZENÁ MAJONÉZA: Vymiešajte 1 žĺtok so štipkou soli a za stáleho šľahania pomaly prikvapkávajte zrazenú majonézu.
  • ZHRČKAVENÉ OMÁČKY: Smotanovú vyšľahajte v mixéri. Maslovú zmixujte s trochou horúcej vody alebo mlieka, potom postupne zašľahajte ešte kúsok masla.
  • ZAKALENÝ VÝVAR: Nechajte ho prudko zovrieť, opatrne pri- miešajte zopár kociek ľadu alebo malú pokrájanú rajčinu. Prelejte ho cez husté sito, usade- ninu zo sita nechajte vychladnúť, zmiešajte ju s niekoľkými kockami ľadu, opäť prihrejte a vlejte späť do vývaru. Tak bude vývar číry a zachová si aj chuť.