Reklama

Žihľava chutí! Štyri skvelé spôsoby, ako sa dá pripraviť v kuchyni

Aj sušená má svoju silu.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Žihľava je síce burina, ale chutná. Je to surovina, ktorú máte celé leto úplne zadarmo, tak si s nami pripravte celé žihľavové menu.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:52
Remaining Time 0:52
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Žihľava sa piť oplatí. Toto je 16 jedinečných dôvodov

    Rastie všade ako burina a keď si nedáte pozor, jej pichľavé lístky vás riadne potrápia. No oplatí sa natiahnuť si rukavice a natrhať si z nej riadne priehrštie. Je skvelá pre zdravie a krásu a dokonca sa z nej dá variť.

    Zdroj: https://www.pinterest.at/pin/272045633733650187/

    Žihľavové jedlá sú najlepšie z mladých listov.

    Recepty na štyri jedlá zo žihľavy nájdete na nasledujúcich stranách.

    Špenát zo žihľavy

    Dobre umyté listy mladej rastliny sparte. Najemno nakrájanú cibuľku uduste na masle, pridajte žihľavu, pretlačený strúčik cesnaku, smotanu a vajíčko. Množstvo smotany závisí od toho, či chcete urobiť omáčku alebo polievku. Všetko spolu zmiešajte, prehrejte a podľa chuti pridajte soľ, biele korenie alebo štipku muškátového oriešku, prípadne strúhaný syr na zahustenie. Ak chcete, na záver rozmixujte.

    TIP
    Ako omáčku podávajte s varenými novými zemiakmi a strateným či uvareným vajíčkom. Do polievky sa hodia krutóny zo staršieho chleba alebo nasucho opečené plátky mandlí.

    Žihľavový sirup

    250 g čerstvej alebo sušenej žihľavy zalejte 1,5 l vody a nechajte cez noc lúhovať. Preceďte, pridajte 400 g cukru a varte, kým cukor nezhustne do podobnej konzistencie ako med. 

    TIP
    V letných horúčavách z neho urobíte úžasnú limonádu - pridajte citrón, ľad a čerstvé bobuľové ovocie. Sirup môžete používať na osladenie ľadového čaju, ale aj na poliatie zmrzlinového pohára.

    Zdroj: Shutterstock

    Vedeli ste, že žihľava podporuje činnosť vaječníkov, pankreasu, tvorbu materského mlieka?

    Žihľavové pesto

    Štyri hrste mladej žihľavy sparte, pridajte 3 lyžice mletých mandlí, tri lyžice parmezánu a 2 strúčiky cesnaku. Zmes rozmixujte a podľa potreby pridávajte po lyžičkách olivový olej.

    Zdroj: Shutterstock

    Do mixéra dajte za šálku žihľavy, strúčik cesnaku, soľ, lyžicu obľúbených orieškov, trochu olivového oleja. Pomixujte. Potom pridajte nastrúhaný parmezán a pomaličky pridávajte olivový olej tak, aby vznikla hladká kaša.

    TIP
    Pesto zmiešajte s cestovinami alebo ho použite ako omáčku ku grilovaným kuracím prsiam alebo pečenej rybe. Skvelé je aj na zapečené hrianky so syrom.

    Zdroj: Shutterstock

    Poduste žihľavu s cesnakom a soľou a pridajte k uvareným cestovinám.

    Žihľavový šalát

    Mladé výhonky žihľavy nasekajte spolu s jarnou cibuľkou nadrobno, pridajte nakrájanú reďkovku a uvarené vajíčko. Pokvapkajte citrónom, pridajte zo dve lyžice jogurtu a posypte nasekanou pažítkou alebo vňaťou jarnej cibuľky.

    TIP
    Takýto šalát je skvelý napríklad k omelete alebo k pečeným novým zemiakom.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS