Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

KVÍZ: Miluje ju azda každý. Ale viete o zmrzline všetko?

S rozumom si môžete dopriať aj kalorické bomby ako je napríklad zmrzlina.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Logo Báječná ŽENALogo Báječná ŽENA

Marcela Martinková

Redaktorka týždenníka Báječná žena

Zmrzlina je viac než len letné osvieženie. Overte si, či poznáte jej históriu, zloženie a zaujímavosti. Pripravte sa na prekvapenia!

Správne odpovede sa zobrazia po kliknutí na tlačítko "Vyhodnotiť kvíz" na konci kvízu.

Otázka č.1

1/20 - Ktorá krajina je považovaná za rodisko zmrzliny?
1/20 - Ktorá krajina je považovaná za rodisko zmrzliny? Francúzsko
1/20 - Ktorá krajina je považovaná za rodisko zmrzliny? Taliansko
1/20 - Ktorá krajina je považovaná za rodisko zmrzliny? Spojené štáty americké
1/20 - Ktorá krajina je považovaná za rodisko zmrzliny? Čína

Otázka č.2

2/20 - Čo je základnou zložkou sorbetu?
2/20 - Čo je základnou zložkou sorbetu? Vajcia a cukor
2/20 - Čo je základnou zložkou sorbetu? Čokoláda a orechy
2/20 - Čo je základnou zložkou sorbetu? Ovocie a voda
2/20 - Čo je základnou zložkou sorbetu? Mlieko a smotana

Otázka č.3

3/20 - Ktorý z týchto druhov zmrzliny neobsahuje vajcia?
3/20 - Ktorý z týchto druhov zmrzliny neobsahuje vajcia? Talianska zmrzlina
3/20 - Ktorý z týchto druhov zmrzliny neobsahuje vajcia? Philadelphia-style zmrzlina
3/20 - Ktorý z týchto druhov zmrzliny neobsahuje vajcia? Anglická zmrzlina
3/20 - Ktorý z týchto druhov zmrzliny neobsahuje vajcia? Francúzska zmrzlina

Otázka č.4

4/20 - Aký je hlavný rozdiel medzi gelato a zmrzlinou?
4/20 - Aký je hlavný rozdiel medzi gelato a zmrzlinou? Zmrzlina sa podáva teplejšia
4/20 - Aký je hlavný rozdiel medzi gelato a zmrzlinou? Gelato neobsahuje cukor
4/20 - Aký je hlavný rozdiel medzi gelato a zmrzlinou? Gelato obsahuje menej tuku a vzduchu
4/20 - Aký je hlavný rozdiel medzi gelato a zmrzlinou? Gelato sa vyrába iba z ovocia

Otázka č.5

5/20 - Ktorý z týchto prídavkov sa bežne nepoužíva pri výrobe zmrzliny?
5/20 - Ktorý z týchto prídavkov sa bežne nepoužíva pri výrobe zmrzliny? Karagénan
5/20 - Ktorý z týchto prídavkov sa bežne nepoužíva pri výrobe zmrzliny? Mono- a diglyceridy
5/20 - Ktorý z týchto prídavkov sa bežne nepoužíva pri výrobe zmrzliny? Guarová guma
5/20 - Ktorý z týchto prídavkov sa bežne nepoužíva pri výrobe zmrzliny? Vývar z kostí

Otázka č.6

6/20 - Ktorý prezident USA bol známy svojou láskou k zmrzline?
6/20 - Ktorý prezident USA bol známy svojou láskou k zmrzline? Abraham Lincoln
6/20 - Ktorý prezident USA bol známy svojou láskou k zmrzline? Thomas Jefferson
6/20 - Ktorý prezident USA bol známy svojou láskou k zmrzline? George Washington
6/20 - Ktorý prezident USA bol známy svojou láskou k zmrzline? Franklin D. Roosevelt

Otázka č.7

7/20 - Čo je 'brain freeze'?
7/20 - Čo je 'brain freeze'? Zníženie inteligencie po konzumácii zmrzliny
7/20 - Čo je 'brain freeze'? Bolest hlavy spôsobená rýchlou konzumáciou studeného jedla
7/20 - Čo je 'brain freeze'? Mrazenie mozgu pri nízkych teplotách
7/20 - Čo je 'brain freeze'? Alergická reakcia na zmrzlinu

Otázka č.8

8/20 - Ktorý z týchto druhov zmrzliny je vegánsky?
8/20 - Ktorý z týchto druhov zmrzliny je vegánsky? Zmrzlina z ovčieho mlieka
8/20 - Ktorý z týchto druhov zmrzliny je vegánsky? Zmrzlina z kozieho mlieka
8/20 - Ktorý z týchto druhov zmrzliny je vegánsky? Zmrzlina zo sójového mlieka
8/20 - Ktorý z týchto druhov zmrzliny je vegánsky? Zmrzlina z kravského mlieka

Otázka č.9

9/20 - Aký je ideálny rozsah teplôt pre skladovanie zmrzliny?
9/20 - Aký je ideálny rozsah teplôt pre skladovanie zmrzliny? -5°C až -10°C
9/20 - Aký je ideálny rozsah teplôt pre skladovanie zmrzliny? -15°C až -18°C
9/20 - Aký je ideálny rozsah teplôt pre skladovanie zmrzliny? 5°C až 10°C
9/20 - Aký je ideálny rozsah teplôt pre skladovanie zmrzliny? 0°C až 5°C

Otázka č.10

10/20 - Ktorý z týchto vynálezov prispel k masovej produkcii zmrzliny?
10/20 - Ktorý z týchto vynálezov prispel k masovej produkcii zmrzliny? Mechanický mraziaci stroj
10/20 - Ktorý z týchto vynálezov prispel k masovej produkcii zmrzliny? Mikrovlnná rúra
10/20 - Ktorý z týchto vynálezov prispel k masovej produkcii zmrzliny? Elektrický mixér
10/20 - Ktorý z týchto vynálezov prispel k masovej produkcii zmrzliny? Chladnička

Otázka č.11

11/20 - Čo je to 'affogato'?
11/20 - Čo je to 'affogato'? Zmrzlina zaliata espressom
11/20 - Čo je to 'affogato'? Zmrzlina s alkoholom
11/20 - Čo je to 'affogato'? Zmrzlina s karamelom
11/20 - Čo je to 'affogato'? Zmrzlina s ovocím

Otázka č.12

12/20 - Ktorá príchuť zmrzliny je najpopulárnejšia na svete?
12/20 - Ktorá príchuť zmrzliny je najpopulárnejšia na svete? Jahoda
12/20 - Ktorá príchuť zmrzliny je najpopulárnejšia na svete? Čokoláda
12/20 - Ktorá príchuť zmrzliny je najpopulárnejšia na svete? Citrón
12/20 - Ktorá príchuť zmrzliny je najpopulárnejšia na svete? Vanilka

Otázka č.13

13/20 - Čo je to 'frozen custard'?
13/20 - Čo je to 'frozen custard'? Zmrzlina s pridaným ovocím
13/20 - Čo je to 'frozen custard'? Zmrzlina s vysokým obsahom vaječného žĺtka
13/20 - Čo je to 'frozen custard'? Zmrzlina s nízkym obsahom tuku
13/20 - Čo je to 'frozen custard'? Zmrzlina bez cukru

Otázka č.14

14/20 - Ktorý z týchto druhov zmrzliny je typický pre Japonsko?
14/20 - Ktorý z týchto druhov zmrzliny je typický pre Japonsko? Neapolitan zmrzlina
14/20 - Ktorý z týchto druhov zmrzliny je typický pre Japonsko? Mochi zmrzlina
14/20 - Ktorý z týchto druhov zmrzliny je typický pre Japonsko? Pistáciová zmrzlina
14/20 - Ktorý z týchto druhov zmrzliny je typický pre Japonsko? Rocky Road zmrzlina

Otázka č.15

15/20 - Aký je účel pridávania stabilizátorov do zmrzliny?
15/20 - Aký je účel pridávania stabilizátorov do zmrzliny? Predĺžiť trvanlivosť
15/20 - Aký je účel pridávania stabilizátorov do zmrzliny? Zabrániť tvorbe ľadových kryštálov
15/20 - Aký je účel pridávania stabilizátorov do zmrzliny? Zvýrazniť chuť
15/20 - Aký je účel pridávania stabilizátorov do zmrzliny? Znížiť obsah kalórií

Otázka č.16

16/20 - Ktorý z týchto cukrov sa bežne používa pri výrobe zmrzliny na zníženie bodu mrazu a zlepšenie štruktúry?
16/20 - Ktorý z týchto cukrov sa bežne používa pri výrobe zmrzliny na zníženie bodu mrazu a zlepšenie štruktúry? Hnedý cukor
16/20 - Ktorý z týchto cukrov sa bežne používa pri výrobe zmrzliny na zníženie bodu mrazu a zlepšenie štruktúry? Kokosový cukor
16/20 - Ktorý z týchto cukrov sa bežne používa pri výrobe zmrzliny na zníženie bodu mrazu a zlepšenie štruktúry? Umelé sladidlo
16/20 - Ktorý z týchto cukrov sa bežne používa pri výrobe zmrzliny na zníženie bodu mrazu a zlepšenie štruktúry? Glukóza

Otázka č.17

17/20 - Aký je hlavný rozdiel medzi zmrzlinou a mrazeným jogurtom?
17/20 - Aký je hlavný rozdiel medzi zmrzlinou a mrazeným jogurtom? Zmrzlina obsahuje viac tuku ako mrazený jogurt.
17/20 - Aký je hlavný rozdiel medzi zmrzlinou a mrazeným jogurtom? Mrazený jogurt neobsahuje žiadny cukor.
17/20 - Aký je hlavný rozdiel medzi zmrzlinou a mrazeným jogurtom? Mrazený jogurt má vždy krémovejšiu textúru než zmrzlina.
17/20 - Aký je hlavný rozdiel medzi zmrzlinou a mrazeným jogurtom? Zmrzlina sa vyrába výhradne z rastlinných produktov.

Otázka č.18

18/20 - Aká je úloha emulgátorov pri výrobe zmrzliny?
18/20 - Aká je úloha emulgátorov pri výrobe zmrzliny? Zlepšujú textúru zmrzliny a zabraňujú tvorbe kryštálikov ľadu.
18/20 - Aká je úloha emulgátorov pri výrobe zmrzliny? Predlžujú trvanlivosť zmrzliny inhibíciou rastu baktérií.
18/20 - Aká je úloha emulgátorov pri výrobe zmrzliny? Zvyšujú obsah tuku v zmrzline.
18/20 - Aká je úloha emulgátorov pri výrobe zmrzliny? Dodávajú zmrzline sýtejšiu farbu.

Otázka č.19

19/20 - Ktorý z týchto procesov je nevyhnutný pre dosiahnutie hladkej textúry zmrzliny?
19/20 - Ktorý z týchto procesov je nevyhnutný pre dosiahnutie hladkej textúry zmrzliny? Homogenizácia
19/20 - Ktorý z týchto procesov je nevyhnutný pre dosiahnutie hladkej textúry zmrzliny? Pasterizácia ovocia
19/20 - Ktorý z týchto procesov je nevyhnutný pre dosiahnutie hladkej textúry zmrzliny? Karbonizácia
19/20 - Ktorý z týchto procesov je nevyhnutný pre dosiahnutie hladkej textúry zmrzliny? Fermentácia

Otázka č.20

20/20 - Čo je to 'Philadelphia-style' zmrzlina?
20/20 - Čo je to 'Philadelphia-style' zmrzlina? Zmrzlina s prídavkom želatíny
20/20 - Čo je to 'Philadelphia-style' zmrzlina? Zmrzlina s vysokým obsahom tuku
20/20 - Čo je to 'Philadelphia-style' zmrzlina? Zmrzlina s príchuťou Philadelphie
20/20 - Čo je to 'Philadelphia-style' zmrzlina? Zmrzlina bez použitia vajec

Správne odpovede sa zobrazia po kliknutí na tlačítko "Vyhodnotiť kvíz" na konci kvízu.
Na vyhodnotenie kvízu je potrebné vyplniť všetky otázky.

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Logo Báječná ŽENALogo Báječná ŽENA

Marcela Martinková

Redaktorka týždenníka Báječná žena

Vo vydavateľstve pracuje ako redaktorka už 16 rokov.  Zaujíma sa nie len o osudy známych tvárí, ale aj o silné príbehy bežných ľudí. Okrem manžela má aj dve deti, tri mačky, mnoho akváriových rybičiek a svoju vlastnú "botanickú" záhradu...