Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

KVÍZ: Sezóna piva je tu. Pri akej teplote chutí najlepšie? Otestujte si znalosti o PIVE!

Doplníme pitím piva vitamín B?

Zdroj: shutterstock

Reklama
Logo Báječná ŽENALogo Báječná ŽENA

Marcela Martinková

Redaktorka týždenníka Báječná žena

Pivo je viac než len nápoj. Je to umenie. Ale naozaj rozumiete jeho skladovaniu, čapovaniu a ochutnávke? Zistite to v našom kvíze!

Správne odpovede sa zobrazia po kliknutí na tlačítko "Vyhodnotiť kvíz" na konci kvízu.

Otázka č.1

1/15 - Aká je ideálna teplota na skladovanie piva, aby si zachovalo svoju chuť a kvalitu?
1/15 - Aká je ideálna teplota na skladovanie piva, aby si zachovalo svoju chuť a kvalitu? 20-25 °C
1/15 - Aká je ideálna teplota na skladovanie piva, aby si zachovalo svoju chuť a kvalitu? Menej ako 3 °C
1/15 - Aká je ideálna teplota na skladovanie piva, aby si zachovalo svoju chuť a kvalitu? 0-4 °C
1/15 - Aká je ideálna teplota na skladovanie piva, aby si zachovalo svoju chuť a kvalitu? 10-12 °C

Otázka č.2

2/15 - Aký typ pohára je najvhodnejší pre podávanie piva?
2/15 - Aký typ pohára je najvhodnejší pre podávanie piva? Guľatý pohár
2/15 - Aký typ pohára je najvhodnejší pre podávanie piva? Vysoký, úzky pohár
2/15 - Aký typ pohára je najvhodnejší pre podávanie piva? Široký pohár
2/15 - Aký typ pohára je najvhodnejší pre podávanie piva? Pohár s rúčkou

Otázka č.3

3/15 - Čo znamená termín 'chmelenie za studena' (dry hopping) pri výrobe piva?
3/15 - Čo znamená termín 'chmelenie za studena' (dry hopping) pri výrobe piva? Chladenie piva pomocou chmeľu
3/15 - Čo znamená termín 'chmelenie za studena' (dry hopping) pri výrobe piva? Varenie piva pri nízkej teplote s chmeľom
3/15 - Čo znamená termín 'chmelenie za studena' (dry hopping) pri výrobe piva? Používanie mrazeného chmeľu
3/15 - Čo znamená termín 'chmelenie za studena' (dry hopping) pri výrobe piva? Pridávanie chmeľu do piva po ukončení varu

Otázka č.4

4/15 - Aký plyn sa najčastejšie používa na čapovanie piva v baroch a reštauráciách?
4/15 - Aký plyn sa najčastejšie používa na čapovanie piva v baroch a reštauráciách? Oxid uhličitý (CO2)
4/15 - Aký plyn sa najčastejšie používa na čapovanie piva v baroch a reštauráciách? Argón (Ar)
4/15 - Aký plyn sa najčastejšie používa na čapovanie piva v baroch a reštauráciách? Dusík (N2)
4/15 - Aký plyn sa najčastejšie používa na čapovanie piva v baroch a reštauráciách? Hélium (He)

Otázka č.5

5/15 - Čo je to 'diacetyl' a ako sa prejavuje v chuti piva?
5/15 - Čo je to 'diacetyl' a ako sa prejavuje v chuti piva? Alkohol s chuťou po ovocí
5/15 - Čo je to 'diacetyl' a ako sa prejavuje v chuti piva? Prírodný cukor v slade s chuťou po karameli
5/15 - Čo je to 'diacetyl' a ako sa prejavuje v chuti piva? Vedľajší produkt fermentácie s chuťou po masle alebo pukancoch
5/15 - Čo je to 'diacetyl' a ako sa prejavuje v chuti piva? Kyselina mliečna s chuťou po jogurte

Otázka č.6

6/15 - Ako by ste mali správne umývať pivný pohár, aby ste zabezpečili dokonalú penu?
6/15 - Ako by ste mali správne umývať pivný pohár, aby ste zabezpečili dokonalú penu? Nechať pohár vyschnúť na vzduchu
6/15 - Ako by ste mali správne umývať pivný pohár, aby ste zabezpečili dokonalú penu? Použiť špeciálny čistiaci prostriedok na pivné poháre a dôkladne opláchnuť studenou vodou
6/15 - Ako by ste mali správne umývať pivný pohár, aby ste zabezpečili dokonalú penu? Umývať v umývačke riadu s bežným prostriedkom
6/15 - Ako by ste mali správne umývať pivný pohár, aby ste zabezpečili dokonalú penu? Použiť horúcu vodu a mydlo

Otázka č.7

7/15 - Čo znamená skratka IBU pri pive?
7/15 - Čo znamená skratka IBU pri pive? Imperial Brewing Unit (Imperiálna varná jednotka)
7/15 - Čo znamená skratka IBU pri pive? International Beer Union (Medzinárodná pivná únia)
7/15 - Čo znamená skratka IBU pri pive? International Bitterness Units (Medzinárodné jednotky horkosti)
7/15 - Čo znamená skratka IBU pri pive? India Beer Usage (Použitie indického piva)

Otázka č.8

8/15 - Aký je správny postup pri ochutnávaní piva?
8/15 - Aký je správny postup pri ochutnávaní piva? Rýchlo vypiť a zhodnotiť
8/15 - Aký je správny postup pri ochutnávaní piva? Pozrieť, ovoňať, ochutnať, prehltnúť a zhodnotiť
8/15 - Aký je správny postup pri ochutnávaní piva? Prehltnúť bez zhodnotenia
8/15 - Aký je správny postup pri ochutnávaní piva? Ochutnať bez ovoniavania

Otázka č.9

9/15 - Čo je to 'pivný kvas' a aký má vplyv na chuť piva?
9/15 - Čo je to 'pivný kvas' a aký má vplyv na chuť piva? Zvyšky sladu po varení
9/15 - Čo je to 'pivný kvas' a aký má vplyv na chuť piva? Prísada na zvýšenie horkosti
9/15 - Čo je to 'pivný kvas' a aký má vplyv na chuť piva? Mikroorganizmy, ktoré premieňajú cukry na alkohol a CO2
9/15 - Čo je to 'pivný kvas' a aký má vplyv na chuť piva? Konzervačná látka

Otázka č.10

10/15 - Ako dlho by malo pivo odpočívať po prevoze, predtým ako ho začnete čapovať?
10/15 - Ako dlho by malo pivo odpočívať po prevoze, predtým ako ho začnete čapovať? Dá sa čapovať ihneď po prevoze
10/15 - Ako dlho by malo pivo odpočívať po prevoze, predtým ako ho začnete čapovať? 1 týždeň
10/15 - Ako dlho by malo pivo odpočívať po prevoze, predtým ako ho začnete čapovať? 30 minút
10/15 - Ako dlho by malo pivo odpočívať po prevoze, predtým ako ho začnete čapovať? Minimálne 2 hodiny, ideálne 24 hodín

Otázka č.11

11/15 - Čo znamená termín 'session beer'?
11/15 - Čo znamená termín 'session beer'? Pivo s nízkym obsahom alkoholu, určené na dlhšie pitie
11/15 - Čo znamená termín 'session beer'? Pivo s vysokým obsahom alkoholu
11/15 - Čo znamená termín 'session beer'? Pivo s príchuťou ovocia
11/15 - Čo znamená termín 'session beer'? Pivo určené na špeciálne príležitosti

Otázka č.12

12/15 - Aký je rozdiel medzi svrchným a spodným kvasením?
12/15 - Aký je rozdiel medzi svrchným a spodným kvasením? Svrchné kvasenie trvá dlhšie ako spodné
12/15 - Aký je rozdiel medzi svrchným a spodným kvasením? Svrchné kvasenie prebieha pri vyšších teplotách a kvasnice stúpajú na povrch, spodné kvasenie prebieha pri nižších teplotách a kvasnice klesajú na dno
12/15 - Aký je rozdiel medzi svrchným a spodným kvasením? Svrchné kvasenie produkuje pivo s nižším obsahom alkoholu
12/15 - Aký je rozdiel medzi svrchným a spodným kvasením? Svrchné kvasenie prebieha v otvorených nádobách, spodné v uzavretých

Otázka č.13

13/15 - Čo je to 'off-flavor' v pive?
13/15 - Čo je to 'off-flavor' v pive? Chuť po slade
13/15 - Čo je to 'off-flavor' v pive? Chuť po alkohole
13/15 - Čo je to 'off-flavor' v pive? Nežiaduca chuť alebo aróma, ktorá nie je typická pre daný štýl piva
13/15 - Čo je to 'off-flavor' v pive? Chuť po chmeli

Otázka č.14

14/15 - Ako by ste mali skladovať pivo v plechovkách alebo fľašiach, aby ste predišli jeho znehodnoteniu svetlom?
14/15 - Ako by ste mali skladovať pivo v plechovkách alebo fľašiach, aby ste predišli jeho znehodnoteniu svetlom? V tme alebo v tmavých obaloch
14/15 - Ako by ste mali skladovať pivo v plechovkách alebo fľašiach, aby ste predišli jeho znehodnoteniu svetlom? Na priamom slnku
14/15 - Ako by ste mali skladovať pivo v plechovkách alebo fľašiach, aby ste predišli jeho znehodnoteniu svetlom? V priehľadných obaloch
14/15 - Ako by ste mali skladovať pivo v plechovkách alebo fľašiach, aby ste predišli jeho znehodnoteniu svetlom? Je mu jedno, kde je

Otázka č.15

15/15 - Čo je to 'growler'?
15/15 - Čo je to 'growler'? Zariadenie na chladenie piva
15/15 - Čo je to 'growler'? Špeciálny druh pivného pohára
15/15 - Čo je to 'growler'? Názov pre silné pivo
15/15 - Čo je to 'growler'? Nádoba na prenos čapovaného piva

Správne odpovede sa zobrazia po kliknutí na tlačítko "Vyhodnotiť kvíz" na konci kvízu.
Na vyhodnotenie kvízu je potrebné vyplniť všetky otázky.

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Logo Báječná ŽENALogo Báječná ŽENA

Marcela Martinková

Redaktorka týždenníka Báječná žena

Vo vydavateľstve pracuje ako redaktorka už 16 rokov.  Zaujíma sa nie len o osudy známych tvárí, ale aj o silné príbehy bežných ľudí. Okrem manžela má aj dve deti, tri mačky, mnoho akváriových rybičiek a svoju vlastnú "botanickú" záhradu...