Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

7 tipov na pochmúrne dni: Ktoré POTRAVINY vám zdvihnú náladu?

Kakao

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Ktoré potraviny zdvihnú hladinu hormónu dobrej nálady?

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Depresiou trpí na Slovensku 350-tisíc ľudí: 3 príznaky prezradia, či ju máte aj vy!
    Zdroj: mh

    Sérotonín ovplyvňuje emócie, náladu, zvládanie stresu, spánok i chuť do jedla. Tvorbu tohto hormónu podporuje úroveň slnečného žiarenia, preto sa jeho nedostatok prejavuje hlavne na jeseň a v zime, keď sú dni krátke a pochmúrne. Čo by ste mali jesť, aby vaša nálada neklesala spolu s vonkajšími teplotami?

    Kakao
    Silné horúce kakao príjemne zahreje a okamži- te zlepší náladu. Rovnaký efekt má niekoľko kociek horkej čokolády s obsahom kakaa najmenej  70 percent. Kakao podporuje uvoľňovanie endorfínov do mozgu, čo vyvoláva pocit šťastia.

    Sója
    Táto strukovina obsahuje zmes vitamí- nov skupiny B, lecitínu, vápnika a horčíka, ktorá pôsobí blahodarne na nervovú sústavu a pomáha pri neurózach a depresívnych náladách. Sója obsahuje aj aminokyselinu tryptofán, ktorá je dôležitá na tvorbu sérotonínu.

    Syry
    Tvrdé syry s nižším obsahom tuku sú bohaté na vápnik a tryptofán. Dva plátky ementálu vám dodajú až 250 mg tryptofánu. Podľa výskumov pri znižovaní miery stresu a úzkosti hrá významnú úlohu aj vápnik.

    Zdroj: Shutterstock

    Vyše 90 % hormónu dobrej nálady sérotonínu sa tvorí v črevách.

    Banány
    Obsahujú zložené sacharidy a štedrú dávku vitamínu B6, teda všetko, čo je potrebné, aby sa tryptofán premenil na sérotonín. Doprajte si megadávku dobrej nálady: banán poliaty horkou čokoládou.

    Probiotické potraviny
    Živý biely jogurt, kefír a fermentované potraviny ako kvasená kapusta, čalamáda či uhorky sú bohaté na probiotiká, ktoré vyživujú črevné baktérie. V črevách sa totiž tvorí vyše  90 percent sérotonínu.

    Avokádo
    Toto ovocie má vysoký obsah vitamínu B6, ktorý je nevyhnutný na tvorbu sérotonínu. Vysoký obsah vlákniny udržiava stabilnú hladinu krvného cukru, čo je dôležité pre udržanie vyrovnanej nálady.

    Ovsené vločky
    Výborný štart do chladného rána. Ovsené vločky s jogurtom alebo ovsená kaša s ovo- cím majú nízky glykemický index  a zasýtia na celé dopoludnie. Zároveň sú bohaté na stopový prvok selén, ktorý prispieva k lepšej nálade. Vyskúšajte aj s hrejivou škoricou.

    Extra tip 
    … britskí vedci zistili, že vysoký príjem tryptofánu zlepšuje náladu? Lenže množstvo, ktoré podľa výsledkov štúdie odporúčajú denne prijať, sa iba zo stravy získať nedá. Na vašej nálade sa však určite pozitívne prejaví, keď do jedálneho lístka okrem uvedených 7 tipov zaradíte aj viac rýb, morčacieho mäsa, mlieka, arašidov a datlí.

    Zhoršujú náladu

    • CUKOR: Výskumy potvrdili, že zvýšená konzumácia cukru je častou príčinou depresií, najmä u žien v menopauze.
    • UMELÉ SLADIDLÁ: U citlivých ľudí môžu byť príčinou bolestí hlavy, nespavosti a náladovosti.
    • VYSMÁŽANÉ JEDLÁ: Hranolčeky, obaľované rezne či syr sú kalorické a ťažšie stráviteľné. Už aj pomyslenie, že z nich priberiete, vám pokazí náladu.
    • SOĽ: Vysoký príjem soli negatívne ovplyvňuje chemické reakcie v tele a priamo súvisí s depresiami.
    • ALKOHOL: Patrí medzi silné depresíva, pretože ovplyvňuje centrálny nervový systém, ktorý riadi aj emócie.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS