7 tipov na pochmúrne dni: Ktoré POTRAVINY vám zdvihnú náladu?
22. 10. 2021, 8:50 (aktualizované: 22. 10. 2021, 11:49)

Zdroj: Shutterstock
Ktoré potraviny zdvihnú hladinu hormónu dobrej nálady?

Zdroj: mh
Sérotonín ovplyvňuje emócie, náladu, zvládanie stresu, spánok i chuť do jedla. Tvorbu tohto hormónu podporuje úroveň slnečného žiarenia, preto sa jeho nedostatok prejavuje hlavne na jeseň a v zime, keď sú dni krátke a pochmúrne. Čo by ste mali jesť, aby vaša nálada neklesala spolu s vonkajšími teplotami?
Kakao
Silné horúce kakao príjemne zahreje a okamži- te zlepší náladu. Rovnaký efekt má niekoľko kociek horkej čokolády s obsahom kakaa najmenej 70 percent. Kakao podporuje uvoľňovanie endorfínov do mozgu, čo vyvoláva pocit šťastia.
Sója
Táto strukovina obsahuje zmes vitamí- nov skupiny B, lecitínu, vápnika a horčíka, ktorá pôsobí blahodarne na nervovú sústavu a pomáha pri neurózach a depresívnych náladách. Sója obsahuje aj aminokyselinu tryptofán, ktorá je dôležitá na tvorbu sérotonínu.
Syry
Tvrdé syry s nižším obsahom tuku sú bohaté na vápnik a tryptofán. Dva plátky ementálu vám dodajú až 250 mg tryptofánu. Podľa výskumov pri znižovaní miery stresu a úzkosti hrá významnú úlohu aj vápnik.
Zdroj: Shutterstock
Vyše 90 % hormónu dobrej nálady sérotonínu sa tvorí v črevách.
Banány
Obsahujú zložené sacharidy a štedrú dávku vitamínu B6, teda všetko, čo je potrebné, aby sa tryptofán premenil na sérotonín. Doprajte si megadávku dobrej nálady: banán poliaty horkou čokoládou.
Probiotické potraviny
Živý biely jogurt, kefír a fermentované potraviny ako kvasená kapusta, čalamáda či uhorky sú bohaté na probiotiká, ktoré vyživujú črevné baktérie. V črevách sa totiž tvorí vyše 90 percent sérotonínu.
Avokádo
Toto ovocie má vysoký obsah vitamínu B6, ktorý je nevyhnutný na tvorbu sérotonínu. Vysoký obsah vlákniny udržiava stabilnú hladinu krvného cukru, čo je dôležité pre udržanie vyrovnanej nálady.
Ovsené vločky
Výborný štart do chladného rána. Ovsené vločky s jogurtom alebo ovsená kaša s ovo- cím majú nízky glykemický index a zasýtia na celé dopoludnie. Zároveň sú bohaté na stopový prvok selén, ktorý prispieva k lepšej nálade. Vyskúšajte aj s hrejivou škoricou.
Extra tip
… britskí vedci zistili, že vysoký príjem tryptofánu zlepšuje náladu? Lenže množstvo, ktoré podľa výsledkov štúdie odporúčajú denne prijať, sa iba zo stravy získať nedá. Na vašej nálade sa však určite pozitívne prejaví, keď do jedálneho lístka okrem uvedených 7 tipov zaradíte aj viac rýb, morčacieho mäsa, mlieka, arašidov a datlí.
Zhoršujú náladu
- CUKOR: Výskumy potvrdili, že zvýšená konzumácia cukru je častou príčinou depresií, najmä u žien v menopauze.
- UMELÉ SLADIDLÁ: U citlivých ľudí môžu byť príčinou bolestí hlavy, nespavosti a náladovosti.
- VYSMÁŽANÉ JEDLÁ: Hranolčeky, obaľované rezne či syr sú kalorické a ťažšie stráviteľné. Už aj pomyslenie, že z nich priberiete, vám pokazí náladu.
- SOĽ: Vysoký príjem soli negatívne ovplyvňuje chemické reakcie v tele a priamo súvisí s depresiami.
- ALKOHOL: Patrí medzi silné depresíva, pretože ovplyvňuje centrálny nervový systém, ktorý riadi aj emócie.