Reklama

Ako môžete schudnúť s mliekom? Toto denne robte a kilá pôjdu dolu

V litri mlieka
sa nachádza
1 200 mg vápnika, čo
zodpovedá dennej
potrebe.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Pitie mlieka v dospelosti znižuje krvný tlak, riziko cukrovky aj osteoporózy

Mlieko bolo v minulosti stálou súčasťou stravy, dnes jeho pravidelné pitie nie je také prirodzené. Hoci 84 percent Slovákov mlieko pije a považuje ho za zdravé, denný priemer je u nás v porovnaní s inými krajinami veľmi nízky – iba 130 ml.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zázračný med: Účinkuje nielen na teplotu, ale aj na zuby či na močáky

    Škála benefitov

    Zdravotné prínosy mlieka sú známe a vedecky potvrdené. Obsahuje množstvo minerálnych látok, vitamínov, enzýmov a bielkovín. Živočíšny tuk v mlieku sa v porovnaní s inými formami tuku ľahšie vstrebáva a tvorí ho až 12 rôznych mastných kyselín. Väčšina z nich prispieva k znižovaniu telesného tuku, zneškodňovaniu vírusov a choroboplodných baktérií. Posilní kosti a pomôže zbaviť sa tukových vankúšikov. Ideálna porcia: dva poháre denne. Pitie mlieka v dospelosti znižuje krvný tlak, riziko cukrovky aj osteoporózy. Okrem toho mlieko obsahuje enzýmy a biologicky aktívne látky, ktoré majú protirakovinové účinky.

    Zdroj: Shutterstock

    Mlieko obsahuje množstvo minerálnych látok.

    Abeceda vitamínov

    V mlieku sa nachádza takmer celá abeceda vitamínov - A, B, D, E a K. Vitamíny E a A sú dôležité pre rast, dobrý zrak, odolnosť proti infekciám a zdravé vlasy a nechty. Vitamíny skupiny B, konkrétne B1, B2, B6 a B12, priaznivo ovplyvňujú srdcovú činnosť a funkcie nervového systému. K tomu pripočítajte 14 minerálnych látok, vo väčšom množstve mlieko obsahuje vápnik, fosfor, draslík, horčík, síru, sodík a chlór. Dostatočný príjem vápnika je dôležitý v každom veku pre zdravie kostí a zubov.

    Zdroj: Shutterstock

    Mlieko kedysi patrilo k dennej súčasti stravy.

    Mliečna cesta

    Tepelné ošetrenie mlieka je dôležité na zneškodnenie choroboplodných zárodkov, ktoré obsahuje surové mlieko, súčasne však ničí jeho výživové hodnoty. Čím je teplota vyššia a pôsobí dlhšie, tým sú zmeny väčšie. Väčšina mlieka prechádza pasterizáciou, pri ktorej sa zahrieva na vysokú teplotu – pod 100 stupňov Celzia – asi na 15 sekúnd. Dátum spotreby býva týždeň alebo dlhšie, ak sa mlieko skladuje v chladničke. Na predĺženie trvanlivosti – 30 až 40 dní– sa využíva ultrapasterizácia (UHT). Mlieko sa zahrieva na 125 až 138 stupňov Celzia na 2 až 4 sekundy.

    Pohár zdravia

    Čo vypijete v pohári mlieka? Údaje vychádzajú z priemernej dennej potreby pre správne fungovanie organizmu.

    • Vápnik 30 %
    • Vitamín D 25 %
    • Riboflavín 24 %
    • Fosfor 20 %
    • Bielkoviny 16 %
    • Vitamíny B12 13 %
    • Draslík 11 %
    • Vitamín A 10 %
    • Niacín 10 %

    Radí odborník na kvalitu mlieka MVDr. Jozef KLÍMA

    Zdroj: Frantisek Adamcik

    ODBORNÍK NA KVALITU MLIEKA MVDr. Jozef KLÍMA

    Extra tip
    Ako z mliečnej farmy

    • Najzdravšou verziou mlieka je čerstvé mlieko v sklených fľašiach s trvanlivosťou 6 dní, pretože je nehomogenizované a veľmi nízko pasterizované.
    • Obsahuje 8 pôvodných mliečnych kultúr, ktoré sa doň po šetrnej pasterizácii pridajú späť. Hovorí sa tomu oživovanie pasterizovaného mlieka.
    • Každý liter „živého“ mlieka obsahuje 30 miliárd probiotických baktérií, ktoré podporujú imunitný systém na prírodnej báze.
    • Čerstvé mlieko sa dá konzumovať aj po začiatku zakysania ako kyslé mlieko.

    Zdroj: shutterstock

    Dokonalá potravina