Mlieko bolo v minulosti stálou súčasťou stravy, dnes jeho pravidelné pitie nie je také prirodzené. Hoci 84 percent Slovákov mlieko pije a považuje ho za zdravé, denný priemer je u nás v porovnaní s inými krajinami veľmi nízky – iba 130 ml.
Škála benefitov
Zdravotné prínosy mlieka sú známe a vedecky potvrdené. Obsahuje množstvo minerálnych látok, vitamínov, enzýmov a bielkovín. Živočíšny tuk v mlieku sa v porovnaní s inými formami tuku ľahšie vstrebáva a tvorí ho až 12 rôznych mastných kyselín. Väčšina z nich prispieva k znižovaniu telesného tuku, zneškodňovaniu vírusov a choroboplodných baktérií. Posilní kosti a pomôže zbaviť sa tukových vankúšikov. Ideálna porcia: dva poháre denne. Pitie mlieka v dospelosti znižuje krvný tlak, riziko cukrovky aj osteoporózy. Okrem toho mlieko obsahuje enzýmy a biologicky aktívne látky, ktoré majú protirakovinové účinky.
Abeceda vitamínov
V mlieku sa nachádza takmer celá abeceda vitamínov - A, B, D, E a K. Vitamíny E a A sú dôležité pre rast, dobrý zrak, odolnosť proti infekciám a zdravé vlasy a nechty. Vitamíny skupiny B, konkrétne B1, B2, B6 a B12, priaznivo ovplyvňujú srdcovú činnosť a funkcie nervového systému. K tomu pripočítajte 14 minerálnych látok, vo väčšom množstve mlieko obsahuje vápnik, fosfor, draslík, horčík, síru, sodík a chlór. Dostatočný príjem vápnika je dôležitý v každom veku pre zdravie kostí a zubov.
Mliečna cesta
Tepelné ošetrenie mlieka je dôležité na zneškodnenie choroboplodných zárodkov, ktoré obsahuje surové mlieko, súčasne však ničí jeho výživové hodnoty. Čím je teplota vyššia a pôsobí dlhšie, tým sú zmeny väčšie. Väčšina mlieka prechádza pasterizáciou, pri ktorej sa zahrieva na vysokú teplotu – pod 100 stupňov Celzia – asi na 15 sekúnd. Dátum spotreby býva týždeň alebo dlhšie, ak sa mlieko skladuje v chladničke. Na predĺženie trvanlivosti – 30 až 40 dní– sa využíva ultrapasterizácia (UHT). Mlieko sa zahrieva na 125 až 138 stupňov Celzia na 2 až 4 sekundy.