Reklama

BYLINKY do kuchyne: Dodajú výraznejšiu vôňu aj chuť

Bylinky do kuchyne

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Zelené vňate dodajú každému jedlu výraznejšiu vôňu aj chuť. Navyše sú plné vitamínov, minerálov a éterických olejov, ktoré majú blahodarné účinky na organizmus.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Postarajte sa o BYLINKY z obchodu, aby vám vydržali! 3 dôležité pravidlá pestovania

    Bazalka
    Pikantno-sladkasté, silno aromatické lístky zlepšujú trávenie, zmierňujú nadúvanie, mierne odvodňujú, upokojujú a osviežujú dych. Obľúbená bylinka talianskej kuchyne dokonale ladí s rajčinami. Pridajte ju do šalátov, na pizzu, cestoviny, mäsové a zeleninové pokrmy, do omáčok a na syry.

    Estragón
    Sladkasto-trpká chuť a ľahká korenistá vôňa s nádychom anízu sa dá kombinovať s pažítkou a petržlenovou vňaťou. Lístky pridávajte až nakoniec, lebo varením stráca chuť. Podporuje činnosť obličiek.  Vynikne v omeletách, praženici, dresingoch na šaláty a v smotanových omáčkach. Vhodne dopĺňa čerstvý syr, tvaroh a maslo. Výborne sa hodí aj k duseným rybám a hydine.

    Koriander
    Prekvapí prenikavou vôňou aj chuťou, na ktorú si treba zvyknúť. Niekto koriander neznesie vôbec. Pomáha pri tráviacich problémoch, uvoľňuje kŕče. Hodí sa do pokrmov z kapusty, zo zemiakov a strukovín, ale aj na pečené ryby, hydinu a mäso.

     Kôpor
    Jemné, voňavé, sladké lístočky ocení váš imunitný systém, lebo obsahujú veľké množstvo éterických olejov, minerálov a vitamínov C a B. Kôpor podporuje trávenie a upokojuje nervy.  Pre kôpor striktne platí: Nevariť! Rozumie si s tvarohom, so syrmi, s kyslou smotanou, jogurtom a s uhorkami. Ochucujte ním ryby, cestoviny, omáčky, nátierky, posúchy a slané koláče.

    Ligurček
    Sviežou a korenistou vôňou i chuťou trocha pripomína zeler. Listy pridávajte tesne pred dovarením pokrmu. Vhodní partneri: oregano, čierne korenie a kôpor. Skvelá bylinka do polievok, omáčok, jedál z jedného hrnca a čalamád.

    Majorán
    Drsnejší príbuzný oregana má silnejšiu arómu, chutí korenisto a trocha trpko. Dobre sa znáša s tymianom, bobkovým listom a borievkami. Uľahčuje trávenie tučných a mastných jedál. Nemal by chýbať v kyslej kapuste, pokrmoch z mletého mäsa a zo strukovín a v zemiakovej polievke. Zjemní syrové jedlá a pečené zemiaky.

    Mäta
    Pošúchajte lístoček a rozvinie sa silná mentolová vôňa, preto mätu používajte s mierou. Napraví pokazený žalúdok a zmierni žlčníkové problémy. Znesie prítomnosť šalvie, estragónu, ligurčeka a saturejky. Jeden-dva lístočky pridajte do šalátov, pokrmov z mletého mäsa a rýb, ozdobte nimi nápoje, tvarohové dezerty a zmrzliny.

    Rozmarín
    Silno aromatická vňať obsahuje rôzne silice, triesloviny, horčiny a flavonoidy. Zlepšuje trávenie tukov, zmierňuje nadúvanie, znižuje krvný tlak. Nekombinujte ho s bobkovým listom. Tuhé lístočky pridajte už na začiatku varenia či pečenia. Vyskúšajte ho do jedál stredomorskej kuchyne aj do tradičných pečených pokrmoov z mäsa.

    Oregano
    Sladkastá chuť a jemná vôňa je typická pre taliansku kuchyňu. Oregano je bohaté na silice, triesloviny a horčiny. Podporuje chuť do jedla, upokojuje podráždené trávenie i nervy. Výborne sa dopĺňa s paprikou, tymianom, rozmarínom a čili. Znesie iba krátke varenie. Vylepší pizzu, cestoviny, omáčky, pokrmy zo zeleniny, zemiakov a z kapusty, ochutí mäso i strukoviny.

    Tymian
    Dúška tymianová alebo tiež materina dúška je známa korenistou chuťou a výraznou vôňou. Zlepšuje trávenie mastnejších jedál. Kombinujte ho s rozmarínom, oreganom, so šalviou a saturejkou. Ochucujte ním pečené mäso, ryby, zahustené polievky, omáčky, jedlá z kapusty a dusenú zeleninu.

    TIP
    Bylinky posekajte alebo nakrájajte keramickým či plastovým nožom až tesne pred použitím.