BYLINKY do kuchyne: Dodajú výraznejšiu vôňu aj chuť
6. 3. 2022, 14:11 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:35)

Zdroj: Shutterstock
Zelené vňate dodajú každému jedlu výraznejšiu vôňu aj chuť. Navyše sú plné vitamínov, minerálov a éterických olejov, ktoré majú blahodarné účinky na organizmus.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Bazalka
Pikantno-sladkasté, silno aromatické lístky zlepšujú trávenie, zmierňujú nadúvanie, mierne odvodňujú, upokojujú a osviežujú dych. Obľúbená bylinka talianskej kuchyne dokonale ladí s rajčinami. Pridajte ju do šalátov, na pizzu, cestoviny, mäsové a zeleninové pokrmy, do omáčok a na syry.
Zdroj: Profimedia
Estragón
Estragón
Sladkasto-trpká chuť a ľahká korenistá vôňa s nádychom anízu sa dá kombinovať s pažítkou a petržlenovou vňaťou. Lístky pridávajte až nakoniec, lebo varením stráca chuť. Podporuje činnosť obličiek. Vynikne v omeletách, praženici, dresingoch na šaláty a v smotanových omáčkach. Vhodne dopĺňa čerstvý syr, tvaroh a maslo. Výborne sa hodí aj k duseným rybám a hydine.
Koriander
Prekvapí prenikavou vôňou aj chuťou, na ktorú si treba zvyknúť. Niekto koriander neznesie vôbec. Pomáha pri tráviacich problémoch, uvoľňuje kŕče. Hodí sa do pokrmov z kapusty, zo zemiakov a strukovín, ale aj na pečené ryby, hydinu a mäso.
Zdroj: shuttesrock
Koriander
Kôpor
Jemné, voňavé, sladké lístočky ocení váš imunitný systém, lebo obsahujú veľké množstvo éterických olejov, minerálov a vitamínov C a B. Kôpor podporuje trávenie a upokojuje nervy. Pre kôpor striktne platí: Nevariť! Rozumie si s tvarohom, so syrmi, s kyslou smotanou, jogurtom a s uhorkami. Ochucujte ním ryby, cestoviny, omáčky, nátierky, posúchy a slané koláče.
Ligurček
Sviežou a korenistou vôňou i chuťou trocha pripomína zeler. Listy pridávajte tesne pred dovarením pokrmu. Vhodní partneri: oregano, čierne korenie a kôpor. Skvelá bylinka do polievok, omáčok, jedál z jedného hrnca a čalamád.
Zdroj: shutterstock.com
Ligurček
Majorán
Drsnejší príbuzný oregana má silnejšiu arómu, chutí korenisto a trocha trpko. Dobre sa znáša s tymianom, bobkovým listom a borievkami. Uľahčuje trávenie tučných a mastných jedál. Nemal by chýbať v kyslej kapuste, pokrmoch z mletého mäsa a zo strukovín a v zemiakovej polievke. Zjemní syrové jedlá a pečené zemiaky.
Mäta
Pošúchajte lístoček a rozvinie sa silná mentolová vôňa, preto mätu používajte s mierou. Napraví pokazený žalúdok a zmierni žlčníkové problémy. Znesie prítomnosť šalvie, estragónu, ligurčeka a saturejky. Jeden-dva lístočky pridajte do šalátov, pokrmov z mletého mäsa a rýb, ozdobte nimi nápoje, tvarohové dezerty a zmrzliny.
Zdroj: Shutterstock
Rozmarín
Rozmarín
Silno aromatická vňať obsahuje rôzne silice, triesloviny, horčiny a flavonoidy. Zlepšuje trávenie tukov, zmierňuje nadúvanie, znižuje krvný tlak. Nekombinujte ho s bobkovým listom. Tuhé lístočky pridajte už na začiatku varenia či pečenia. Vyskúšajte ho do jedál stredomorskej kuchyne aj do tradičných pečených pokrmoov z mäsa.
Oregano
Sladkastá chuť a jemná vôňa je typická pre taliansku kuchyňu. Oregano je bohaté na silice, triesloviny a horčiny. Podporuje chuť do jedla, upokojuje podráždené trávenie i nervy. Výborne sa dopĺňa s paprikou, tymianom, rozmarínom a čili. Znesie iba krátke varenie. Vylepší pizzu, cestoviny, omáčky, pokrmy zo zeleniny, zemiakov a z kapusty, ochutí mäso i strukoviny.
Zdroj: Famous
Oregano
Tymian
Dúška tymianová alebo tiež materina dúška je známa korenistou chuťou a výraznou vôňou. Zlepšuje trávenie mastnejších jedál. Kombinujte ho s rozmarínom, oreganom, so šalviou a saturejkou. Ochucujte ním pečené mäso, ryby, zahustené polievky, omáčky, jedlá z kapusty a dusenú zeleninu.
TIP
Bylinky posekajte alebo nakrájajte keramickým či plastovým nožom až tesne pred použitím.