Reklama

10 SUPERPOTRAVÍN pre zdravie: Vyzerajú obyčajne, sú však výnimočné

10 superpotravín pre zdravie

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Vyzerajú celkom obyčajne a sú bežne dostupné, napriek tomu sú výnimočné.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Miešané ŠALÁTY zo zaváraninových pohárov? Rýchlejší a chutnejší OBED si ani nemôžete želať

    Nehľadajte exotické špeciality, tie najzdravšie potraviny bežne kúpite a mnohé aj samy vypestujete. V prvej desiatke sa ocitli preto, lebo obsahujú jedinečnú kombináciu vitamínov, minerálnych látok, bielkovín a zdravých tukov, ktoré denne potrebujete, aby vaše telo fungovalo čo najlepšie. Navyše výborne chutia.

    1. Cesnak
    Stovky rokov pomáha ľuďom bojovať s chorobami. Znižuje cholesterol aj krvný tlak, zabíja parazity, plesne, vírusy a baktérie a má silné protizápalové účinky. Ak vás po cesnaku páli žalúdok, skúste ho zľahka osmažiť na troche oleja.

    2. Špenát
    Listy špenátu sú vynikajúci zdroj vitamí- nov A, C, E a K, kyseliny listovej, pyridoxí- nu a riboflavínu, železa, mangánu, luteínu a zeaxantínu i mnohých ďalších živín. Pomáhajú predchádzať srdcovo-cievnym ochoreniam a rakovine hrubého čreva.

    3. Citróny
    Kyslé ovocie paradoxne zabraňuje prekysleniu organizmu. Výskumy po- tvrdili, že vírusy, baktérie ani rakovinové bunky nedokážu prežiť v nekyslom prostredí. Citrónová šťava pôsobí protizápalovo, udržiava zdravú pečeň a črevá.

    4. Maliny
    Aromatické ovocie je plné antioxidantov a vitamínu C, obsahuje aj veľa vitamínov E a K, železa, mangánu a medi. Maliny dodávajú energiu, znižujú riziko srdcových ochorení, pomáhajú pri udržiavaní hmotnosti i pri chudnutí.

    5. Šošovica
    Nutričné bohatá šošovica má vysoký obsah vlákniny a bielkovín. Zasýti na dlhší čas a nerozkolíše hladinu cukru v krvi, preto pomáha predchádzať strate energie a rozvoju cukrovky. Skúste varenú pridať do zeleninových šalátov.

    6. Cvikla
    Neprávom prehliadaná zelenina je bohatá najmä na vitamín C, kyselinu listovú, horčík, železo, mangán a meď. Znižuje krvný tlak a je skvelá pre mozog. Podľa najnovších štúdií je dobrou prevenciou demencie.

    7. Losos
    Skvelý zdroj bielkovín, vitamínu B12, selénu, draslíka a zdravých tukov, najmä mastných kyselín omega-3, ktoré znižujú riziko depresie, srdcových i nádorových ochorení. V 100-gramovej porcii sa nachádza takmer 50 percent dennej dávky niacínu, ktorý vyživuje mozog a chráni ho pred zhoršovaním pamäti.

    Extra tip 

    8. Avokádo
    Nechutí vám? Dajte mu ešte šancu. Avokádo je neuveriteľne výživné, má vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, draslíka, kyseliny listovej, vitamínov C, E, K, B5 a B6 a vlákniny. Znižuje cholesterol, uľavuje pri artritíde, chráni zrak i srdce.

    9. Vlašské orechy
    Oproti ostatným orechom sú bohatšie na antioxidanty a majú vysoký obsah vitamínu E a zdra-vých tukov. Štúdie naznačujú, že protizápalovými účinkami sa vyrovnajú olivovému oleju. Na podporu zdravia zjedzte denne maximálne 8 kúskov.

    10. Horká čokoláda
    V grame horkej čokolády je viac antioxidantov ako v grame ovocia, preto jej striedma, ale pravidelná konzumácia chráni pred oxidačným stresom. Navyše podporuje zdravie srdca, zlepšuje náladu a upravuje cholesterol. Denne sa odporúča zjesť jednu, najviac dve kocôčky čokolády s obsahom kakaa najmenej 70 percent.