Sušenie ovocia a zeleniny je v tomto smere skvelý postup, ale ktoré sušenie je najvhodnejšie? Prirodzené na slnku? V sušičke? Alebo na radiátore, v kozube či rúre? Máme pre vás niekoľko užitočných tipov, ktoré vám pomôžu rozhodnúť sa a nasušiť si do zásoby tak, ako treba.

Zásady, ktoré majte na pamäti

Viete o tom, že aj uskladnenie ovocia a zeleniny sa riadi určitými pravidlami? Napríklad zemiaky, cibuľa, repa, cesnak alebo zeler by nemali byť blízko skladovaného ovocia. Rýchlo by napáchlo zeleninovou arómou a stratilo by typickú vôňu. Na skladovanie jabĺk a hrušiek je ideálna teplota 1 až 5 °C a vlhkosť vzduchu do 95 percent. Ovocie pri dozrievaní vylučuje etylén, ktorý urýchľuje zrenie. Preto je dobré pred uskladnením komoru alebo pivnicu zasíriť. Ďalším zlatým pravidlom, ktorého by ste sa mali držať, je to, aby ste ovocie skladovali nanajvýš v troch vrstvách nad sebou, nie viac. Každé 2 až 3 týždne ovocie kontrolujte a odstraňujte všetky nahnité plody. Jedno hnilé jabĺčko dokáže okolo seba veľmi rýchlo znehodnotiť aj ďalšie plody.

Tipy na dobré sušenie
Zdroj: shutterstock
Tipy na dobré sušenie

Tipy na dobré sušenie

Pri sušení sa naozaj výborne zachovajú živiny a v domácnosti sa dá efektívne robiť 3 spôsobmi: na slnku, v rúre alebo elektrickej sušičke potravín. Všetky 3 spôsoby sušenia možno vykonávať aj bez plastov, čo je ďalší bonus najmä pre tých ekologicky uvedomelých. Bez ohľadu na to, ktorý spôsob sušenia si vyberiete, pri príprave a uskladnení je potrebné dodržať určité zásady.

  • Ovocie a zeleninu, ktorú chcete sušiť, treba najprv dôkladne umyť a pokrájať. Šťavnaté ovocie rozpoľte alebo rozštvrťte a zeleninu nakrájajte na tenké plátky.
  • Zelenina nie je veľmi kyslá, preto sa vo väčších kusoch ľahšie kazí. Nakrájané kúsky by mali byť menšie a približne rovnako veľké, aby sa rovnako rýchlo sušili.
  • Na zablokovanie činnosti enzýmov, ktoré sú príčinou skazy pri uskladnení, poslúži blanšírovanie. Je to špeciálna tepelná úprava zeleniny a ovocia, pri ktorej sa plody krátko povaria niekoľko sekúnd až minút (podľa veľkosti) a potom sa ponoria do ľadovej vody. Zachovajú si tak viac chuti, farby, vitamínov a sviežosti.
  • Pri sušení ovocia sa odporúča neprekročiť teplotu 42 °C, ovocie si tak zachová viac výživných látok.
  • Keď je už potravina vysušená, uložte ju do skleného pohára alebo do antikorovej nádoby. Nemusíte ju vkladať do mrazničky.
  • Sušené ovocie vždy skladujte v tme a suchu, v dobre uzatvorených nádobách. Milujú ho totiž mole a do otvorených vrecúšok, škatúľ či neuzatvorených nádob sa dostanú naozaj jednoducho.