Reklama

Aj sušenie ovocia a zeleniny má svoje pravidlá: Na TIETO nezabudnite!

x

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Zostala vám v pivnici či garáži kopa jabĺk, hrušiek a vy ich nestíhate jesť? Alebo ste mali priveľa úrody a chcete si ju uchovať, no s čo najvyšším obsahom vitamínov?

Sušenie ovocia a zeleniny je v tomto smere skvelý postup, ale ktoré sušenie je najvhodnejšie? Prirodzené na slnku? V sušičke? Alebo na radiátore, v kozube či rúre? Máme pre vás niekoľko užitočných tipov, ktoré vám pomôžu rozhodnúť sa a nasušiť si do zásoby tak, ako treba.

Zásady, ktoré majte na pamäti

Viete o tom, že aj uskladnenie ovocia a zeleniny sa riadi určitými pravidlami? Napríklad zemiaky, cibuľa, repa, cesnak alebo zeler by nemali byť blízko skladovaného ovocia. Rýchlo by napáchlo zeleninovou arómou a stratilo by typickú vôňu. Na skladovanie jabĺk a hrušiek je ideálna teplota 1 až 5 °C a vlhkosť vzduchu do 95 percent. Ovocie pri dozrievaní vylučuje etylén, ktorý urýchľuje zrenie. Preto je dobré pred uskladnením komoru alebo pivnicu zasíriť. Ďalším zlatým pravidlom, ktorého by ste sa mali držať, je to, aby ste ovocie skladovali nanajvýš v troch vrstvách nad sebou, nie viac. Každé 2 až 3 týždne ovocie kontrolujte a odstraňujte všetky nahnité plody. Jedno hnilé jabĺčko dokáže okolo seba veľmi rýchlo znehodnotiť aj ďalšie plody.

Zdroj: shutterstock

Tipy na dobré sušenie

Tipy na dobré sušenie

Pri sušení sa naozaj výborne zachovajú živiny a v domácnosti sa dá efektívne robiť 3 spôsobmi: na slnku, v rúre alebo elektrickej sušičke potravín. Všetky 3 spôsoby sušenia možno vykonávať aj bez plastov, čo je ďalší bonus najmä pre tých ekologicky uvedomelých. Bez ohľadu na to, ktorý spôsob sušenia si vyberiete, pri príprave a uskladnení je potrebné dodržať určité zásady.

  • Ovocie a zeleninu, ktorú chcete sušiť, treba najprv dôkladne umyť a pokrájať. Šťavnaté ovocie rozpoľte alebo rozštvrťte a zeleninu nakrájajte na tenké plátky.
  • Zelenina nie je veľmi kyslá, preto sa vo väčších kusoch ľahšie kazí. Nakrájané kúsky by mali byť menšie a približne rovnako veľké, aby sa rovnako rýchlo sušili.
  • Na zablokovanie činnosti enzýmov, ktoré sú príčinou skazy pri uskladnení, poslúži blanšírovanie. Je to špeciálna tepelná úprava zeleniny a ovocia, pri ktorej sa plody krátko povaria niekoľko sekúnd až minút (podľa veľkosti) a potom sa ponoria do ľadovej vody. Zachovajú si tak viac chuti, farby, vitamínov a sviežosti.
  • Pri sušení ovocia sa odporúča neprekročiť teplotu 42 °C, ovocie si tak zachová viac výživných látok.
  • Keď je už potravina vysušená, uložte ju do skleného pohára alebo do antikorovej nádoby. Nemusíte ju vkladať do mrazničky.
  • Sušené ovocie vždy skladujte v tme a suchu, v dobre uzatvorených nádobách. Milujú ho totiž mole a do otvorených vrecúšok, škatúľ či neuzatvorených nádob sa dostanú naozaj jednoducho.

Tri spôsoby

Existujú teda 3 spôsoby, ako sušiť ovocie a zeleninu podomácky. Určite to vyskúšajte, takto sušené ovocie má veľa výhod oproti tomu kupovanému. Nemusíte sa báť presladenia, dofarbovania alebo že bolo sírené, či inak chemicky upravované. Tiež máte kontrolu nad kvalitou samotných plodov.

1. Sušenie na slnku

Ak máte dosť času a trpezlivosti, môžete ovocie a zeleninu sušiť na slnku. Či už to robíte vnútri, alebo vonku na dvore, prípadne na balkóne, vždy potrebujete niekoľko slnečných dní, priame slnko a nízku relatívnu vlhkosť prostredia. Najvhodnejšie je teda suché, horúce počasie. Možno si to vyžiada trocha experimentovania v závislosti od druhu potraviny, ktorú sušíte, a od konkrétnych podmienok, ale inak je to v celku jednoduché.

Zdroj: shutterstock

Hľadajte sušičku bez plastov

  • Ovocie alebo zeleninu rozložte rovnomerne na plech. Plech dajte na slnečné miesto v byte alebo vonku a zakryte gázou, aby na ovocie alebo zeleninu nesadal hmyz.
  • Raz denne ovocie a zeleninu na plechu obráťte. Cez noc nenechávajte plech vonku, aby naň nepadla rosa a nedostali sa k nemu zvieratá.
  • Podstatou úspechu je suché, slnečné počasie. V opačnom prípade sa potravina skazí skôr, ako sa vysuší. Týmto postupom sa veľmi dobre sušia napríklad jablká, hrušky, marhule a paradajky. Vďaka slnečným lúčom sa v nich prirodzené sacharidy zahustia a produkty budú sladšie. Podobne môžete sušiť ovocie aj na radiátore alebo na kozube – rozložte ho na plech alebo vhodnú podložku a sušte.
  • Úplne jednoducho sa na slnku sušia čerstvé bylinky. Stačí ich rozložiť alebo zviazať do kytice a zavesiť na slnečné miesto. To je všetko.

2. Sušenie v rúre

Rúra musí byť zapnutá niekoľko hodín, čo je energeticky náročné. Výhodnejšia je rúra s cirkuláciou vzduchu, nie je to však nevyhnutné. Na sušenie menších množstiev potravín stačí menšia elektrická rúra. Na začiatok ponúkame niekoľko základných tipov.

Zdroj: shutterstock

Čas sušenia závisí od potraviny. Môže to trvať 6 až 20 hodín.

  • Vyhrievanie rúry nastavte na najnižšiu teplotu. V rúre s ventilátorom to bude 60 až 65 °C.
  • Ovocie alebo zeleninu rovnomerne rozložte na plech. Vzduch bude lepšie prúdiť, keď ju rozložíte na mriežku alebo na papier na pečenie.
  • Keď sú kúsky ovocia alebo zeleniny trocha väčšie, môžete ich poukladať priamo na roštový regál.
  • Dvierka rúry môžu zostať zatvorené. Zostane v nej viac tepla a vlhkosti, pričom sa zhorší prúdenie vzduchu. Keď nemáte v rúre zabudovaný ventilátor, lepšie prúdenie vzduchu zabezpečíte tak, že dvierka necháte na niekoľko centimetrov pootvorené a vzduch do rúry budete vháňať menším ventilátorom.
  • Čas sušenia závisí od potraviny. Môže to trvať 6 až 20 hodín.

3. Elektrická sušička

Spotreba elektrickej energie je menšia ako pri sušení v rúre. Sušička je dlhodobá investícia a kvalitný prístroj stojí aj stovky eur. Keď si sušičku nemôžete dovoliť, skúste ste sa na ňu zložiť s rovnako rozmýšľajúcimi známymi a podľa potreby si ju požičiavať.

Dobrá rada

Hľadajte sušičku bez plastov – či už ide o podnosy, alebo o celé vnútro sušičky. Môžu byť síce vyrobené z polypropylénu alebo akrylátov, ktoré sú pomerne stabilné, ale radšej sa im vyhnite. Ide o priame sušenie potravín, ktoré sa daných častí dotýkajú.

Pozor! Niektoré časti sušičiek sú vyrobené dokonca z polykarbonátového plastu a obsahujú toxický bisfenol A (BPA). Ten narúša hormonálnu rovnováhu a určite by sa nemal používať.

Vyberáme pre vás niečo PLUS