Reklama

Červená paprika verzus zelená paprika: Po ktorej by ste mali radšej siahnuť?

paprika

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Pokiaľ ide o papriky, červené aj zelené odrody dodávajú našim pokrmom žiarivé farby a lahodnú chuť. Ktorá z nich má však nutričnú výhodu?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Leto na vode. Takto to vyzerá v Zálesí len kúsok od Bratislavy...

    1. kolo: Obsah antioxidantov

    Červená paprika má jednoznačne v tejto kategórii navrch. Jej žiarivo červený odtieň je spôsobený prítomnosťou silného antioxidantu kapsantínu, ktorý sa v zelenej paprike nenachádza. Kapsantín spolu s ďalšími karotenoidmi, ako je betakarotén a lykopén, dáva červenej paprike jej profil bohatý na antioxidanty, podporuje celkové zdravie a chráni bunky pred oxidačným poškodením.
    Stav: 1 : 0

    2. kolo: Vitamín A

    V tomto prípade vedie zelená paprika. Tá je vynikajúcim zdrojom betakaroténu, prekurzora vitamínu A, ktorý je nevyhnutný pre zrak, imunitné funkcie a zdravie pokožky. Vitamín A je známy aj svojou úlohou pri podpore imunitného systému. Pomáha regulovať imunitnú odpoveď a podieľa sa na tvorbe a funkcii bielych krviniek, ktoré sú nevyhnutné pre boj proti infekciám a patogénom.
    Stav: 1 : 1

    3. kolo: Vitamín C

    Červená paprika je skvelým zdrojom vitamínu C. Hoci obe odrody obsahujú vitamín C, červená paprika ho obsahuje takmer dvakrát viac ako zelená paprika. Vitamín C je nevyhnutný pre silný imunitný systém, zdravie pokožky a tvorbu kolagénu.
    Stav: 2 : 1

    V súboji potravín víťazí: Červená paprika

    Červená paprika je nutričnou jednotkou, ktorá ponúka celý rad dôležitých vitamínov a minerálov. Je vynikajúcim zdrojom vitamínu C, ktorý v jednej stredne veľkej paprike predstavuje viac ako 100 % odporúčanej dennej dávky.

    Podporuje zdravie očí

    Vďaka obsahu vitamínu A a betakaroténu sú červené papriky vynikajúce na udržanie zdravého zraku a podporu zdravia očí. Tieto živiny sú nevyhnutné na prevenciu vekom podmienenej makulárnej degenerácie a na podporu celkovej funkcie očí.

    Posilňuje imunitný systém

    Obsah vitamínu C v červenej paprike je dôležitou súčasťou silného imunitného systému. Vitamín C zvyšuje tvorbu bielych krviniek a podporuje schopnosť organizmu bojovať proti infekciám a chorobám.

    Dôležité živiny

    Červená paprika je dobrým zdrojom vitamínu B6, kyseliny listovej a draslíka. Okrem toho obsahuje málo kalórií a sacharidov, takže je obľúbenou voľbou pre tých, ktorí dodržiavajú nízkokalorickú alebo nízkosacharidovú diétu.