Chcete potraviny dlhšie čerstvé? Tieto triky zmenia váš spôsob skladovania
15. 6. 2025, 14:00

Zdroj: žena
Správne skladovanie ovocia a zeleniny je malá veda, ktorej základy by mal poznať každý, kto chce mať vo svojej kuchyni čerstvé a chutné potraviny čo najdlhšie. Ako teda správne uskladniť svoje zásoby?
Ktoré potraviny patria do chladničky?
Chladnička poskytuje stabilnú nízku teplotu, ktorá spomaľuje proces zrenia. Väčšina zeleniny a mnoho druhov ovocia sa v nej cítia najlepšie. Listová zelenina ako šalát, špenát alebo rukola vydrží dlhšie čerstvá zabalená v papierovej utierke, ktorá pohlcuje nadbytočnú vlhkosť. Koreňová zelenina, napríklad mrkva či reďkovka, by mala byť tiež uložená v spodnej zásuvke chladničky, najlepšie v uzavretom obale.
Ovocie ako bobule, jahody alebo maliny, ktoré sú veľmi citlivé, vydržia dlhšie, ak ich uskladníte v chladničke v plytkých nádobách s voľne položeným papierovým obrúskom na absorbovanie vlhkosti.
Čo skladovať mimo chladničky?
Nie všetko ovocie a zelenina patrí do chladu. Niektoré druhy potrebujú na optimálne skladovanie izbovú teplotu a dostatok cirkulácie vzduchu. Banány, avokádo, paradajky, citrusy a melóny strácajú chuť a môžu rýchlejšie zmäknúť alebo sa pokaziť, ak sú umiestnené v chlade.
Paradajky, obľúbená potravina mnohých domácností, stratia v chladničke svoju výraznú chuť a šťavnatosť. Skladujte ich preto radšej na kuchynskej linke mimo priameho slnečného svetla.
Strana
1/2