Reklama

Chren verzus Wasabi. Pri strúhaní ktorého si viac poplačete?

Grated,Horseradish

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Šunkové rolky s chrenom patria medzi obľúbené lahôdky. Chren im však dodá viac ako len pikantnú chuť. A ktorý koreň je silnejší - biely domáci chren alebo zelený japonský wasabi?

1. kolo: Vitamín C
Kyselina L-askorbová posilňuje imunitu, podporuje tvorbu bielych krviniek a protilátok, ktoré majú za úlohu rozpoznať a zneškodniť nebezpečné mikroorganizmy. Vitamín C má silné antioxidačné účinky a je dobrou prevenciou prechladnutia a chrípky, ale aj srdcovo-cievnych a nádorových ochorení. Zúčastňuje sa na tvorbe kolagénu a na metabolizme niektorých minerálov a vitamínov. Dospelý človek by mal denne prijať 80 až 100 mg. V 100 g chrenu je 25 mg vitamínu C, v 100 g wasabi 42 mg. Bod získava wasabi.
Stav: 0 : 1

2. kolo: Vápnik
Denný príjem vápnika v odporúčanom množstve je absolútne nevyhnutný po celý život, pretože tento minerál je základnou stavebnou zložkou kostného tkaniva a zubov. Nedostatok vápnika sa prejavuje nielen kazením zubov a rednutím kostí s predčasne nastupujúcou osteoporózou, ale aj vnútorným nepokojom, únavou, bolesťami chrbta či nespavosťou. Odporúčaná denná dávka vápnika pre ženy: 1 000 až 1 500 mg. V 100 g chrenu sa nachádza 56 mg vápnika, v rovnakom množstve wasabi 128 mg. Opäť boduje wasabi.
Stav: 0 : 2

3. kolo: Zinok
Tento esenciálny stopový prvok sa stará o správne fungovanie imunitného systému. Zvyšuje aj produkciu obranných T-buniek (typ bielych krviniek), ktoré pomáhajú v boji s vírusmi a baktériami. Stimuluje aktivitu asi stovky enzýmov, ovplyvňuje produkciu sérotonínu, zlepšuje hojenie rán, podporuje zdravý spánok, slúži ako prevencia nachladnutia a chrípky. Optimálna hladina zinku je dôležitá pre zdravú pleť, vlasy a nechty. V 100 g chrenu sa nachádza 0,83 mg zinku, v 100 g wasabi 1,62 mg. Ďalší bod pre wasabi.
Stav: 0 : 3

Zo súboja chrenov vyšiel víťazne: Wasabi
Japonský zelený chren je príbuzný nášho chrenu, ale má výraznejšiu chuť i vôňu a je výrazne ostrejší. V Japonsku sa pestuje od 10. storočia. Wasabi funguje ako silné prírodné antibiotikum, zabraňuje množeniu plesní, kvasiniek a baktérií. Stimuluje žalúdok, zlepšuje trávenie a neutralizuje škodlivé látky. Zároveň podporuje imunitný systém, je to silný antioxidant. Obsahuje aj veľa vitamínu B6 a vápnika. Listy sa hodia do miešaných nápojov namiesto korenia.