Chutné pukance aj doma: Čo je lepšie - mikrovlnka alebo popkornovač?
10. 4. 2022, 11:00

Zdroj: Shutterstock
V čom pripravíte chutnejšie a zdravšie pukance?
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
1. kolo
Príprava
Obidva spotrebiče slúžia na rýchlu prípravu kukuričných pukancov, hlavný rozdiel medzi nimi je však v spôsobe prípravy. Do mikrovlnnej rúry musíte vložiť kukuričné zrná, ktoré sú už od výrobcu zabalené vo vrecku, aby pri pukaní nevystreľovali po celej rúre. Mikrovlnné žiarenie aktivuje molekuly vody v zrnách a para zachytená v uzavretom vrecku urýchľuje ich praskanie. Popkornovač zohrieva zrnká pôsobením horúceho vzduchu, stačí doň nasypať správny druh kukurice. Bod pre popkornovač.
Stav – 0 : 1

Zdroj: shutterstock
Popkornovač
2. kolo
Efektivita
Obľúbená maškrta k sledovaniu televízie je hotová za pár minút, ale nie vždy sa dokonale vydarí. Problematickejšia býva príprava pukanco v mikrovlnke. Aj pri dodržaní postupu na obale určitá časť kukuričných zŕn vôbec nepraskne. Pri nesú- stredenom jedení to môže byť prinajmenšom nepríjemné po zahryznutí, prinajhoršom sa môže skončiť zlomeným zubom. Horúci vzduch popkornovača je omnoho efektívnejší. Keďže pôsobí priamo na zrná, nepraskne ich iba minimum. Opäť boduje popkornovač.
Stav – 0 : 2
3. kolo
Zdravie
Do pukancovej kukurice určenej do mikrovlnky je už pridaná soľ a olej, väčšinou palmový, ktorý obsahuje veľa nasýtených mastných kyselín. V 100 g sa nachádza 17 g tukov, z toho 5 až 5,5 g nasýtených a 2 až 4,5 g soli. Takzvané maslové alebo karamelové pukance majú iba spomínanú príchuť. Kukurica do popkornovača neobsahuje nič okrem zŕn, preto sú tieto pukance podstatne zdravšie. Môžu sa ochutiť pravým maslom a štipkou morskej soli, ale ani nemusia. Ďalší bod pre popkornovač.
Stav – 0 : 3
A čo vy? Ako si doma chystáte pukance?