1. kolo 
Cmar bol pôvodne vedľaj­ší produkt, ktorý ostal po mútení masla. V súčasnosti sa vyrába z odstredeného alebo čiastočne odstredeného mlieka a obsahuje najviac 1 % tuku. Priemerná energetická hodnota cmaru je 170 kJ/100 g. Kefír je tučnejší ako cmar, lebo sa vyrába z plnotučného mlieka s obsahom tuku 3,5 až 4  %, hoci niektorí výrobcovia už ponúkajú aj variant so zníženým množstvom tuku. Energetická hodnota plnotučného kefíru je 280 kJ/ 100  g, kefíru s obsahom tuku najmenej 1,1 % 180 kJ/100 g. Bod získava cmar.
Stav – 1 : 0

Cmar
Zdroj: Pinterest
Cmar

2. kolo 
Cmar sa vyrába fermentáciou odstredeného mlieka s použitím baktérií mliečneho kvasenia. Do komerčne vyrábaného cmaru sa pridáva jeden špecifický kmeň probiotických baktérií. Kefír obsahuje veľké množstvo živých kultúr, v niektorých bolo zistených až 50 druhov rôznych mikroorganizmov. Spoločný základ tvorí 12 hlavných druhov, medzi ktoré patria kyslomliečne baktérie rodu Lactobacillus, Bifidobcterium, Lactococcus, Acetobacter a iné, pivovarské kvasinky a vláknitá syrová pleseň Geotrichum candidum. Bod patrí kefíru.
Stav – 1 : 1

Kefír
Zdroj: Shutterstock
Kefír

3. kolo 
Cmar obsahuje v 100 g 3 až 3,5 g bielkovín, 116 mg vápnika, 89 mg fosforu, 0,154 mg riboflavínu, 0,28 mg kyseliny pantoténovej a malé množstvo ďalších vitamínov a minerálnych látok. V kefíre sa nachádzajú približne 3 g bielkovín, 130 mg vápnika, 105 mg fosforu, 164 mg draslíka, 0,135 mg riboflavínu, 0,4 mg kyseliny pantoténovej. Kefír patrí medzi výborné zdroje vitamínu K a esen­ciálnej aminokyseliny tryptofán, oproti cmaru je bohatší na ďalšie vitamíny a minerálne látky. Bod získava kefír.
Stav – 1 : 2