Cmar vs Kefír: Ktorý fermentovaný mliečny výrobok má viac výživy?
21. 7. 2021, 7:02 (aktualizované: 21. 7. 2021, 9:59)

Zdroj: Shutterstock
Porovnali sme a tu je výsledok...

1. kolo
Cmar bol pôvodne vedľajší produkt, ktorý ostal po mútení masla. V súčasnosti sa vyrába z odstredeného alebo čiastočne odstredeného mlieka a obsahuje najviac 1 % tuku. Priemerná energetická hodnota cmaru je 170 kJ/100 g. Kefír je tučnejší ako cmar, lebo sa vyrába z plnotučného mlieka s obsahom tuku 3,5 až 4 %, hoci niektorí výrobcovia už ponúkajú aj variant so zníženým množstvom tuku. Energetická hodnota plnotučného kefíru je 280 kJ/ 100 g, kefíru s obsahom tuku najmenej 1,1 % 180 kJ/100 g. Bod získava cmar.
Stav – 1 : 0
Zdroj: Pinterest
Cmar
2. kolo
Cmar sa vyrába fermentáciou odstredeného mlieka s použitím baktérií mliečneho kvasenia. Do komerčne vyrábaného cmaru sa pridáva jeden špecifický kmeň probiotických baktérií. Kefír obsahuje veľké množstvo živých kultúr, v niektorých bolo zistených až 50 druhov rôznych mikroorganizmov. Spoločný základ tvorí 12 hlavných druhov, medzi ktoré patria kyslomliečne baktérie rodu Lactobacillus, Bifidobcterium, Lactococcus, Acetobacter a iné, pivovarské kvasinky a vláknitá syrová pleseň Geotrichum candidum. Bod patrí kefíru.
Stav – 1 : 1
Zdroj: Shutterstock
Kefír
3. kolo
Cmar obsahuje v 100 g 3 až 3,5 g bielkovín, 116 mg vápnika, 89 mg fosforu, 0,154 mg riboflavínu, 0,28 mg kyseliny pantoténovej a malé množstvo ďalších vitamínov a minerálnych látok. V kefíre sa nachádzajú približne 3 g bielkovín, 130 mg vápnika, 105 mg fosforu, 164 mg draslíka, 0,135 mg riboflavínu, 0,4 mg kyseliny pantoténovej. Kefír patrí medzi výborné zdroje vitamínu K a esenciálnej aminokyseliny tryptofán, oproti cmaru je bohatší na ďalšie vitamíny a minerálne látky. Bod získava kefír.
Stav – 1 : 2