Dajte pozor: Toto sú veci v domácnosti, ktoré nečistíme dostatočne!
1. 12. 2024, 14:00

Aj keď sa starostlivo venujeme čisteniu našich domácností, existujú určité predmety, ktoré často prehliadame. Tieto veci môžu hromadiť baktérie, prach a iné nečistoty, ktoré môžu ovplyvniť naše zdravie a pohodu.
Vypínače a kľučky
Ide o jedny z najčastejšie dotýkaných povrchov v domácnosti. Každý deň ich používame nespočetnekrát, často s neumytými rukami po návrate zvonku, po manipulácii s potravinami alebo po dotyku s domácimi miláčikmi. Tieto povrchy sa tak stávajú ideálnym miestom pre hromadenie baktérií, vírusov a iných mikroorganizmov. Odporúča sa aspoň raz týždenne pretrieť všetky vypínače a kľučky dezinfekčným obrúskom alebo roztokom a v období chrípkovej sezóny aj častejšie.
Diaľkové ovládače
Či už ide o ovládač televízora, set-top boxu, klimatizácie alebo iných zariadení, používame ich denne a často aj počas jedenia či s neumytými rukami. Na ich povrchu sa hromadia mastné odtlačky prstov, zvyšky jedla, prach a baktérie. Pravidelné čistenie diaľkových ovládačov by malo zahŕňať jemné utretie povrchu handričkou navlhčenou v izopropylalkohole, ktorý dezinfikuje a rýchlo sa odparuje.
Klávesnica a myš počítača
Ak trávite veľa času pri počítači, je pravdepodobné, že pri ňom aj konzumujete jedlo alebo nápoje. Drobky, mastnota, pot a prach sa tak hromadia medzi klávesmi a na povrchu myši. Odporúča sa pravidelne čistiť klávesnicu tým, že ju otočíte hore dnom a jemne poklepete, aby sa uvoľnili drobky. Následne môžete použiť stlačený vzduch na odstránenie prachu z ťažko dostupných miest. Povrch klávesov a myši utrite dezinfekčným obrúskom alebo handričkou navlhčenou v jemnom čistiacom roztoku.
Hubky na riad
Vlhké prostredie a zvyšky jedla vytvárajú ideálne podmienky pre množenie baktérií, vrátane nebezpečných patogénov ako E. coli alebo salmonely. Na zníženie rizika kontaminácie by ste mali hubky po každom použití dôkladne opláchnuť a vytlačiť z nich prebytočnú vodu. Raz za niekoľko dní ich môžete dezinfikovať vložením do mikrovlnnej rúry na 1-2 minúty, pričom sa uistite, že sú vlhké, aby nedošlo k požiaru.
Vnútro chladničky
Rozliate tekutiny, zvyšky potravín a zabudnuté produkty s uplynulou dobou spotreby môžu viesť k rastu plesní a baktérií vo vnútri chladničky. Tie môžu kontaminovať čerstvé potraviny a spôsobiť otravu jedlom. Odporúča sa aspoň raz za tri mesiace chladničku dôkladne vyčistiť. Vypnite ju, vyberte všetky potraviny a demontovateľné časti, ako sú poličky a zásuvky.
Tieto časti umyte v teplej vode s čistiacim prostriedkom. Vnútro chladničky utrite roztokom vody a octu alebo sódy bikarbóny, ktoré pomáhajú neutralizovať pachy a odstrániť škvrny. Pri tejto príležitosti skontrolujte všetky potraviny a zbavte sa tých, ktoré sú po dátume spotreby alebo vykazujú známky skazenia.