Reklama

Dobroty, ktoré nájdete koncom jari a v lete NA PRECHÁDZKE lesom

Trnka

Zdroj: shutterstock

Reklama

Dajú sa využiť na mnoho spôsobov. Môžete upiecť výborný koláč, ale ponúkame aj ďalšie lahôdky.

Černicovo-čokoládový koláč

Na raňajky pre celú rodinu, slávnostný olovrant alebo ako zákusok na výlet.

SUROVINY

110 g zmäknutého masla • štipka soli • 150 g trstinového cukru • 2 vajcia • 2 lyžice kakaa • 1 šálka černicového kompótu alebo 1 až 2 šálky čerstvých černíc • 220 g hladkej múky • 1 lyžička kypriaceho prášku

POSTUP

1/ Maslo, soľ, cukor a vajcia dôkladne vymiešajte. Pridajte kakaový prášok a černice, premiešajte a nakoniec zapracujte múku s kypriacim práškom.

2/ Tekuté cesto nalejte do vymastenej tortovej formy s priemerom 24 cm alebo na okrúhly plech s priemerom 28 až 30 cm. Vložte do rúry rozohriatej na 180 ٭C a pečte 20 minút.

TIP! Výhodou plytšej formy je, že v nej černice neklesnú hlboko.

Rakytníkový krém

Ako želé alebo marmeláda na chlieb s maslom je rakytník možno až príliš silný.

SUROVINY

1 zrelý banán • 360 g (2 tégliky) prírodného jogurtu • pol šálky rakytníkového želé (recepty nájdete na internete) • 2 bielky

POSTUP

Banán roztlačte vidličkou, dobre premiešajte s jogurtom a rakytníkovým želé a nechajte hodinu postáť. Bielky vyšľahajte dotuha. Krém premiešajte a zľahka doň zamiešajte sneh z bielkov.

Obmena: Namiesto snehu z bielkov môžete použiť podrvené snehové pusinky.

Trnkový ocot

Sladký fialkastý ocot sa hodí do všetkých jemne horkastých zimných šalátov.

SUROVINY

500 g trniek • 300 ml vody • 6 bobkových listov • 1 lyžica mletých semienok koriandra • 1 hlavička cesnaku • 1 liter červeného vínneho octu • 600 g medu

POSTUP

1/ Trnky spolu s vodou a so všetkým korením dajte do hrnca a na miernom ohni priveďte do varu. Hneď sceďte a plody rozdeľte do pohárov so skrutkovacím uzáverom. Šťavu spolu s octom a medom priveďte ho varu a horúcou tekutinou zalejte trnky v pohároch. Poháre uzavrite a nechajte 5 dní odpočívať.

2/ Potom tekutinu zlejte do hrnca, ešte raz ju povarte a opäť ňou zalejte trnky v pohároch. Tento postup zopakujte ešte 2-krát. Nakoniec octovú šťavu preceďte. Spolu so soľou a s jemným olejom (nie olivovým!) vznikne výborná zálievka na šalát.

Sladká šťava z bobúľ

Pripravíte ju z bazy, malín, černíc, jarabiny... Vďaka krátkemu vareniu si šťava zachová sviežu farbu a čerstvú vôňu, nesmie sa však skladovať dlhšie ako 1 až 2 roky.

SUROVINY

bobule (iba nahrubo pretriedené) • voda • cukor

POSTUP

1/ Do hrnca nasypte bobule a zalejte vodou tak, aby boli iba tesne ponorené. Priveďte do varu, odstavte a nechajte chladnúť, kým voda nebude vlažná. Potom z bobúľ vytlačte šťavu cez vlhké, riedko tkané ľanové plátno alebo ľanové vrecúško. Znie to síce staromódne a náročne, ale divé plody milujú, keď sa s nimi pracuje rukami a srdcom. Takto dajú viac šťavy, ako keď ich dáte do odšťavovača.

2/ Získanú základnú šťavu zmiešajte s cukrom v pomere 2 : 1 (dva diely šťavy, jeden diel cukru), znova priveďte do varu a horúcu zmes nalejte do čistých a predhriatych fliaš. Uzávery pevne zaskrutkujte a fľaše postavte na zopár sekúnd hore dnom, aby ste odstránili baktérie z viečok.

3/ Na výrobu želé použite rovnaký postup. Budete však potrebovať trocha viac cukru a pri väčšine plodov aj práškovú želatínu. Zvyčajne sa používa kryštálový cukor, pretože má neutrálnu chuť. Na jarabinu a trnky určite treba surový alebo kandizovaný cukor, prípadne med, aby sa zneutralizovali kyslé a horké časti.

Nebeský malinový koláč

Najlepší malinový koláč, ktorý ohromí celú rodinu i návštevy. Upečte a uvidíte!

Zdroj: shutterstock

Nebeský malinový koláč

SUROVINY

110 g zmäknutého masla • štipka soli • 170 g bieleho cukru • 2 vajcia • 1 šálka čerstvých divých (alebo záhradných) malín • 220 g hladkej alebo polohrubej múky • 1 lyžička kypriaceho prášku

POSTUP

1/ Maslo, soľ, cukor a celé vajcia spracujte na hladké cesto, pridajte maliny nakoniec primiešajte múku s kypriacim práškom. Cesto rozlejte na koláčovú alebo tortovú formu vystlanú papierom na pečenie. Pečte asi 20 minút pri teplote 180 až 200 ٭C.

2/ Ak použijete klasický štvorhranný plech, zdvojnásobte množstvo všetkých ingrediencií.

TIP! Koláč môžete pred podávaním ozdobiť šľahačkou a pokvapkať karmínovočerveným malinovým sirupom pripraveným za studena (základný recept na sladkú šťavu z bobúľ).

Druidské perly

Najjednoduchší spôsob, ako si vychutnať jarabinu zbavenú kyslosti aj horkosti.

SUROVINY

litrová nádoba plná plodov jarabiny zbavených stopiek • 300 až 400 g hustej hruškovej šťavy

POSTUP

1/ Jarabinu spolu s hruškovou šťavou zohrejte a za stáleho miešania povarte asi 5 minút. Nechajte v hrnci vychladnúť, až potom odlejte lepkavú šťavu z hrušiek. Glazované bobule vydržia v chladničke bez vákuovania 3 až 4 mesiace, ale môžete ich aj niekoľkokrát zmraziť a rozmraziť. Hodia sa k švajčiarskej špecialite raclette a ďalším syrovým pokrmom i k mäsu. Môžete ich pridať aj do sladkých zmrzlín a pečiva.

TIP! Odliata hrušková šťava s nádychom jarabiny sa hodí na prípravu pikantného želé (s trochou želírovacieho prášku) alebo na zimný ovocný šalát.

Jarabinovo-mrkvová polievka

Dve zimné kráľovné v rôznych odtieňoch červenej – to vás zahreje!

SUROVINY

500 g čerstvej mrkvy • 1 veľká cibuľa • 1 lyžica masla • 1 a pol lyžice múky • 800 ml vody • 1 liter zeleninového vývaru • 1 a pol šálky druidských perál (recept vyššie) • 1 šálka hustej jarabinovo-hruškovej šťavy

POSTUP

1/ Očistenú mrkvu pokrájajte na tenké plátky. Cibuľu pokrájajte najemno. V hrnci rozohrejte maslo a osmažte na ňom mrkvu s cibuľou. Zasypte múkou a všetko dobre premiešajte. Zalejte vývarom a priveďte do varu.

2/ Potom pridajte jarabinu a šťavu. Polievku varte na miernom ohni 30 až 50 minút. Dve tretiny polievky rozmixujte na pyré a zamiešajte ho do zvyšnej polievky.

Jahodová pena

Málo plodov, veľký zážitok.

SUROVINY

1 šálka lesných jahôd • 1 až 2 lyžice cukru • 1 strek citrónovej šťavy • 2 bielky • 2 lyžice tmavej sladkej šťavy z bazy, černíc či trnky, podľa chuti • trocha šľahačky • zopár čerstvých kvietkov z prírody alebo zo záhrady

POSTUP

Jahody s cukrom a citrónovou šťavou roztlačte na pyré. Z bielkov vyšľahajte sneh a dobre premiešajte s ovocím, aby sa rozvinula jahodová aróma. Ozdobte šťavou, šľahačkou, kvetmi a podávajte.

Brusnicovo-melónový šalát Červené perly

Stredne sladký ovocný šalát s bylinkovo-alpskou silou.

SUROVINY

2 lyžice včelieho medu • šťava z pol citróna • 1 šálka čerstvých alebo rozmrazených brusníc • pol zeleného alebo žltého melóna

POSTUP

Med zmiešajte s citrónovou šťavou a zohrievajte na malej panvici, kým sa obe ingrediencie nespoja. Potom dajte vychladnúť. Brusnice marinujte v medovo-citrónovej zmesi niekoľko hodín. Melón pokrájajte na malé pásiky a zmiešajte s marinovanými brusnicami. Bobule nedávajte do odšťavovača. Divé plody milujú, keď sa s nimi pracuje rukami a srdcom.