Grécky jogurt verzus Islandský skyr. Ktorý je lepší?
2. 4. 2023, 14:00

Zdroj: Shutterstock
Ktorý biely jogurt väčšmi lichotí vašej postave? Porovnali sme obsah dôležitých živín v gréckom jogurte a skyre a výsledok vás prekvapí.

Zdroj: Veronika Przewlocka
1. kolo: Energia
Energetická hodnota všetkých bielych jogurtov závisí od množstva tuku, pričom 1 g tuku má energiu 17 kJ. Zatiaľ čo v gréckom jogurte sa obsah tuku pohybuje od 0 do 10 percent, islandský skyr sa tradične vyrába z odtučneného mlieka, preto medzi jednotlivými výrobkami sú len minimálne rozdiely. Na objektívne porovnanie sme vybrali grécky jogurt bez tuku. Energetická hodnota odtučneného gréckeho jogurtu sa pohybuje medzi 230 až 250 kJ/100 g, skyr môže mať 260 až 280 kJ/100 g. Bod pre grécky jogurt.
Stav: 1 : 0
2. kolo: Bielkoviny
Spolu so sacharidmi a tukmi tvoria trojicu základných živín. Organizmus z nich získava esenciálne aminokyseliny, ktoré využíva na stavbu a regeneráciu tkanív a orgánov. Denne potrebujete 0,9 až 1 gram bielkovín na kilogram hmotnosti. Hlavnými zdrojmi bielkovín sú živočíšne produkty ako mäso, mlieko a mliečne výrobky, ktoré obsahujú kompletnú škálu aminokyselín potrebných pre udržanie dobrého zdravia. Bielkoviny v gréckom jogurte kolíšu od 8 do 10 g na 100 g, skyr obsahuje stabilne 11 až 12 g. Bod získava skyr.
Stav: 1 : 1
3. kolo: Vápnik
Nedostatok tejto dôležitej minerálnej látky sa prejavuje zvýšeným kazením zubov a rednutím kostí, ktoré sú krehké a náchylné na zlomeniny, ale aj nepokojom, únavou, bolesťami chrbta či nespavosťou. Ženy majú vyššiu potrebu vápnika pred menštruáciou a počas nej a hlavne v období menopauzy. keď v dôsledku klesajúcej hladiny estrogénu strácajú viac kostnej hmoty. V 100 g gréckeho jogurtu sa nachádza 100 až 130 mg vápnika, u skyru jeho obsah kolíše viac - od 90 do 130 mg, preto bod získava grécky jogurt.
Stav: 2 : 1
Vo veľmi tesnom súboji vyhráva: Grécky jogurt
V porovnaní s klasickým bielym jogurtom je grécky jogurt hustejší, jemnejší a krémovejší, pretože po spracovaní sa z neho ešte odstraňuje tekutá srvátka. Obsahuje približne dvojnásobok bielkovín a menej sacharidov, lebo spolu so srvátkou sa zbaví aj časti mliečneho cukru, čiže laktózy. Oproti bežným jogurtom má aj menej sodíka a je bohatý na vitamíny B2 (riboflavín) a B12, fosfor a zinok. Probiotické kultúry v gréckom jogurte sú takisto trocha odlišné – Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus.
TIP
Pred kúpou gréckeho jogurtu si dôkladne prečítajte informácie na obale. Dôležité je, aby jogurt skutočne obsahoval živé probiotiká a neboli v ňom žiadne prídavné látky, ktoré sa môžu nachádzať napríklad vo výrobkoch s označením „gréckeho typu“.