1. kolo: Energia
Energetická hodnota všetkých bielych jogurtov závisí od množstva tuku, pričom 1 g tuku má energiu 17 kJ. Zatiaľ čo v gréckom jogurte sa obsah tuku pohybuje od 0 do 10 percent, islandský skyr sa tradične vyrába z odtučneného mlieka, preto medzi jednotlivými výrobkami sú len minimálne rozdiely. Na objektívne porovnanie sme vybrali grécky jogurt bez tuku. Energetická hodnota odtučneného gréckeho jogurtu sa pohybuje medzi 230 až 250 kJ/100 g, skyr môže mať 260 až 280 kJ/100 g. Bod pre grécky jogurt.
Stav: 1 : 0

Sour,Cream,In,Wooden,Bowl,And,Spoon,,Mayonnaise,,Yogurt,,Isolated
Zdroj: Shutterstock

2. kolo: Bielkoviny
Spolu so sacharidmi a tukmi tvoria trojicu základných živín. Organizmus z nich získava esenciálne aminokyseliny, ktoré využíva na stavbu a regeneráciu tkanív a orgánov. Denne potrebujete 0,9 až 1 gram bielkovín na kilogram hmotnosti. Hlavnými zdrojmi bielkovín sú živočíšne produkty ako mäso, mlieko a mliečne výrobky, ktoré obsahujú kompletnú škálu aminokyselín potrebných pre udržanie dobrého zdravia. Bielkoviny v gréckom jogurte kolíšu od 8 do 10 g na 100 g, skyr obsahuje stabilne 11 až 12 g. Bod získava skyr.
Stav: 1 : 1