Reklama

Huby do zásoby: Nazbierali ste plné košíky? Zmrazujte, nakladajte, sušte...

c

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Huby nie sú ani rastliny, ani živočíchy, tvoria samostatnú ríšu. Na celom svete je známych vyše 100-tisíc druhov, u nás asi desatina z tohto množstva.

Väčšinou sú mikroskopicky malé, iba nepatrná časť z nich sú huby s typickým klobúkom na nožičke. Tento rok sa ich urodilo neúrekom, najviac dubákov. Ak huby poznáte a vyberiete sa s košíkom do lesa, neoľutujete. Ušetríte hromadu peňazí a prechádzka na čerstvom vzduchu vám tiež len prospeje.

Huby do zásoby

Zdroj: shutterstock

Huby do zásoby

Kam s nimi?

Ak huby nespotrebujete hneď, urobte si zásoby. Akú metódu použijete, to závisí od konkrétneho druhu. Takmer všetky huby sa dajú dobre sušiť, výnimkou je napríklad bedľa, ktorá nevynikne sušená ani nakladaná. Biele hríby je zasa škoda konzervovať, pri nakladaní do octového nálevu slizovatejú. Sušeným sa totiž chuťou a vôňou nevyrovná žiadny iný druh.

Sušenie

Huby očistite, ale neumývajte. Ak sú zašpinené, utrite ich vlhkou handričkou alebo obrúskom. Očistené huby pokrájajte na plátky hrubé najviac pol centimetra, poukladajte v jednej vrstve na mriežku alebo voskovaný papier, nie novinový, prípadne ich ponavliekajte na niť. Sušte na dobre vetranom mieste, nie na priamom slnku, pretože sa sparia a sčernejú. Dosušiť ich môžete aj v rúre. Odparí sa z nich 80 až 90 percent vody, preto na kilo sušených húb musíte nazbierať 9 kíl čerstvých. Skladujte ich v sklenom pohári s dobre tesniacim viečkom a spotrebujte najneskôr do 3 rokov.

Mrazenie

Menšie a mladé huby môžete mraziť aj tepelne neupravené. Ostatné vhoďte do osolenej vriacej vody, nechajte prejsť varom, sceďte a prepláchnite. Vychladnuté dajte do mikroténových vrecúšok alebo plastových obalov. Pred mrazením k hubám nepridávajte tuk! Pri mínus 18 stupňov Celzia vydržia pol roka. Huby pred použitím nerozmrazujte, pridajte ich do horúceho pokrmu a dovarte.

Nakladanie

Najobľúbenejšie sú huby v octových nálevoch. Dobrý nálev pripravíte zo 1,6 litra vody, z 300 ml octu, zo 4 zarovnaných lyžíc soli, z 5 kopcovitých lyžíc cukru, lyžičky horčičných semienok a zo 40 celých zrniečok čierneho korenia. Huby pred nakladaním povarte v osolenej vode 10 až 20 minút, podľa tvrdosti. Do pohárov ich nakladajte prepláchnuté, odkvapkané a vychladnuté. Sterilizujte 15 až 20 minút.

Vyberáme pre vás niečo PLUS