Reklama

Jedlom proti zápalom: Najlepšie lieky vraj nenájdete v lekárni, ale v chladničke

Jedlo proti zápalom

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Zmena sa vám vyplatí.

Chronické zápaly pretrvávajú aj vtedy, keď vás neohrozujú žiadne mikróby, a súvisia s ochoreniami, ako je artritída, cukrovka, srdcové choroby, depresia či rakovina. Zmierniť ich pomáhajú mnohé bežné potraviny, čo potvrdili viaceré štúdie.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Odborníčka na estetickú medicínu MUDr. Vanda Przewlocka o laseroch
    Zdroj: FRAIS

    Rajčiny

    Pravidelná konzumácia rajčín znižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu a triglyceridov v krvi. Draslík mierne rozširuje cievy, vysoký obsah vody v plodoch stimuluje vylučovanie prebytočných tekutín, solí a škodlivín. Lykopén zabraňuje oxidácii tukov, čo chráni pred srdcovo-cievnymi ochoreniami.

    Olivový olej

    Olivy sú výborný zdroj mononenasýtených mastných kyselín a vitamínu E. Táto kombinácia znižuje riziko poškodenia buniek a vzniku zápalových procesov. Obsahujú aj množstvo aktívnych fytonutrientov, ako sú polyfenoly a flavonoidy, ktoré takisto pôsobia protizápalovo. Zmierňujú symptómy astmy, osteoartritídy a reumy.

    Zdroj: Shutterstock

    Olivy sú výborným zdrojom vitamínu E.

    Zelené listy

    Medzi listovú zeleninu patria nielen rôzne šaláty, ale aj listový kel, mangold a špenát. Obsahujú vitamíny A, C a E, železo, vápnik, horčík, draslík, vlákninu a silné protizápalové antioxidanty, napríklad kempferol, luteín, zeaxantín a kvercetín.

    Tučné ryby

    Na boľavé kĺby jedzte viac morských rýb, pretože sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny omega-3. Tieto esenciálne tuky znižujú aktivitu enzýmov zodpovedných za poškodzovanie chrupaviek a brzdia chemické procesy, ktoré spôsobujú zápaly a bolesti. Rybí olej chráni aj srdce, mozog, nervový i obehový systém.

    Ovocie

    Všetky druhy ovocia sú bohaté na vitamín C a mnohé ďalšie antioxidanty, ako sú karotény a antokyány, ktoré pôsobia protizápalovo. Skutočnými premiantmi sú v tomto smere jahody, čučoriedky, čerešne, kivi a citrusové plody.

    Zdroj: Shutterstock

    Ovocie obsahuje vitamíny, ktoré pôsobia protizápalovo.

    Orechy

    Vlašské orechy sú oproti iným škrupinovým plodom bohatšie na antioxidanty a majú vysoký obsah vitamínu E a zdravých tukov. Štúdie ukazujú, že protizápalovými účinkami sa vyrovnajú olivovému oleju. Ak nemôžete vlašské orechy, vyskúšajte mandle, ktoré za nimi v ničom nezaostávajú. 

    Extra tip: Káva nie je nepriateľ

    Viete, že na chronické zápaly pomáha aj pitie kávy. Kávové zrnká obsahujú polyfenoly a mnohé ďalšie protizápalové zlúčeniny s ochranným účinkom.

    Čo zápaly zhoršuje?

    Nezdravé stravovanie podporuje aj priberanie na váhe, ktoré samo osebe patrí medzi rizikové faktory rozvoja zápalov. Vyhýbajte sa čo najviac potravinám a jedlám, ktoré podporujú zápalové procesy v tele:

    • vysmážané a fritované jedlá
    • sýtené a sladené nápoje, alkohol
    • červené mäso, údeniny, slanina
    • nekvalitné margaríny, bravčová masť
    • polotovary a spracované potraviny