Jedlom proti zápalom: Najlepšie lieky vraj nenájdete v lekárni, ale v chladničke
23. 11. 2022, 21:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:37)

Zdroj: Shutterstock
Zmena sa vám vyplatí.
Chronické zápaly pretrvávajú aj vtedy, keď vás neohrozujú žiadne mikróby, a súvisia s ochoreniami, ako je artritída, cukrovka, srdcové choroby, depresia či rakovina. Zmierniť ich pomáhajú mnohé bežné potraviny, čo potvrdili viaceré štúdie.

Zdroj: FRAIS
Rajčiny
Pravidelná konzumácia rajčín znižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu a triglyceridov v krvi. Draslík mierne rozširuje cievy, vysoký obsah vody v plodoch stimuluje vylučovanie prebytočných tekutín, solí a škodlivín. Lykopén zabraňuje oxidácii tukov, čo chráni pred srdcovo-cievnymi ochoreniami.
Olivový olej
Olivy sú výborný zdroj mononenasýtených mastných kyselín a vitamínu E. Táto kombinácia znižuje riziko poškodenia buniek a vzniku zápalových procesov. Obsahujú aj množstvo aktívnych fytonutrientov, ako sú polyfenoly a flavonoidy, ktoré takisto pôsobia protizápalovo. Zmierňujú symptómy astmy, osteoartritídy a reumy.
Zdroj: Shutterstock
Olivy sú výborným zdrojom vitamínu E.
Zelené listy
Medzi listovú zeleninu patria nielen rôzne šaláty, ale aj listový kel, mangold a špenát. Obsahujú vitamíny A, C a E, železo, vápnik, horčík, draslík, vlákninu a silné protizápalové antioxidanty, napríklad kempferol, luteín, zeaxantín a kvercetín.
Tučné ryby
Na boľavé kĺby jedzte viac morských rýb, pretože sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny omega-3. Tieto esenciálne tuky znižujú aktivitu enzýmov zodpovedných za poškodzovanie chrupaviek a brzdia chemické procesy, ktoré spôsobujú zápaly a bolesti. Rybí olej chráni aj srdce, mozog, nervový i obehový systém.
Ovocie
Všetky druhy ovocia sú bohaté na vitamín C a mnohé ďalšie antioxidanty, ako sú karotény a antokyány, ktoré pôsobia protizápalovo. Skutočnými premiantmi sú v tomto smere jahody, čučoriedky, čerešne, kivi a citrusové plody.
Zdroj: Shutterstock
Ovocie obsahuje vitamíny, ktoré pôsobia protizápalovo.
Orechy
Vlašské orechy sú oproti iným škrupinovým plodom bohatšie na antioxidanty a majú vysoký obsah vitamínu E a zdravých tukov. Štúdie ukazujú, že protizápalovými účinkami sa vyrovnajú olivovému oleju. Ak nemôžete vlašské orechy, vyskúšajte mandle, ktoré za nimi v ničom nezaostávajú.
Extra tip: Káva nie je nepriateľ
Viete, že na chronické zápaly pomáha aj pitie kávy. Kávové zrnká obsahujú polyfenoly a mnohé ďalšie protizápalové zlúčeniny s ochranným účinkom.
Čo zápaly zhoršuje?
Nezdravé stravovanie podporuje aj priberanie na váhe, ktoré samo osebe patrí medzi rizikové faktory rozvoja zápalov. Vyhýbajte sa čo najviac potravinám a jedlám, ktoré podporujú zápalové procesy v tele:
- vysmážané a fritované jedlá
- sýtené a sladené nápoje, alkohol
- červené mäso, údeniny, slanina
- nekvalitné margaríny, bravčová masť
- polotovary a spracované potraviny