Chronické zápaly pretrvávajú aj vtedy, keď vás neohrozujú žiadne mikróby, a súvisia s ochoreniami, ako je artritída, cukrovka, srdcové choroby, depresia či rakovina. Zmierniť ich pomáhajú mnohé bežné potraviny, čo potvrdili viaceré štúdie.
Rajčiny
Pravidelná konzumácia rajčín znižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu a triglyceridov v krvi. Draslík mierne rozširuje cievy, vysoký obsah vody v plodoch stimuluje vylučovanie prebytočných tekutín, solí a škodlivín. Lykopén zabraňuje oxidácii tukov, čo chráni pred srdcovo-cievnymi ochoreniami.
Olivový olej
Olivy sú výborný zdroj mononenasýtených mastných kyselín a vitamínu E. Táto kombinácia znižuje riziko poškodenia buniek a vzniku zápalových procesov. Obsahujú aj množstvo aktívnych fytonutrientov, ako sú polyfenoly a flavonoidy, ktoré takisto pôsobia protizápalovo. Zmierňujú symptómy astmy, osteoartritídy a reumy.
Zelené listy
Medzi listovú zeleninu patria nielen rôzne šaláty, ale aj listový kel, mangold a špenát. Obsahujú vitamíny A, C a E, železo, vápnik, horčík, draslík, vlákninu a silné protizápalové antioxidanty, napríklad kempferol, luteín, zeaxantín a kvercetín.