Reklama

Keď si toto prečítate, budete chcieť jesť jablká každý deň. A urobíte dobre!

Jablko na každý deň

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Zlepší pamäť i spánok, zbaví nadváhy aj celulitídy.

Jedno na desiatu, druhé na olovrant, večer pohár šťavy a choroby nemajú šancu. Za rok by ste mali zjesť aspoň 35 kíl jabĺk. Zdá sa vám to priveľa? Tak si predstavte tri kilá za mesiac alebo jedno denne.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dermatologička radí: Praktický návod, ako si doma vyšetriť kožu
    Zdroj: Andrea Leitmannova

    Bystrejšia

    Vysoké množstvo antioxidantov, minerálnych látok a stopových prvkov, napríklad bóru, podporuje mozgovú aktivitu, prospieva pamäti a spomaľuje starnutie mozgových buniek. Najsilnejšie účinky má čistá, čerstvo vylisovaná jablková šťava. Ak si chcete zachovať bystrú myseľ až do seniorského veku, každý deň vypite 2 až 3 poháre šťavy alebo zjedzte 3 až 4 jabĺčka.

    Zdroj: Shutterstock

    Poklady z našich sadov

    Vitálnejšia

    Jablká regenerujú celý organizmus. Obsahujú málo sacharidov, ale veľa vody a vlákniny, hlavne pektínov, ktoré odvádzajú z tela škodlivé látky. Pravidelná konzumácia jabĺk znižuje krvný tlak, hladinu cholesterolu i tukov v krvi, posilňuje imunitu. Enzýmy a ovocné kyseliny ovplyvňujú látkovú premenu. Ovocný cukor – fruktóza – stabilizuje cukor v krvi, preto sú vhodné aj pre diabetikov. Najcennejšie látky sa koncentrujú v šupke – nenasýtené mastné kyseliny, horčík, karotény a železo.

    Štíhlejšia

    Pre nízku energetickú hodnotu, mierne močopudné účinky a schopnosť rozhýbať lenivý organizmus sa jablká odporúčajú pri ochoreniach kĺbov i nadváhe. Dva stredne veľké plody denne dokážu naštartovať metabolizmus. Vitamín C podporuje spaľovanie tuku, draslík odvádza z tela prebytočné tekutiny, prečistí obličky, uľaví boľavým kĺbom a zároveň chráni pred celulitídou. Červené odrody majú viac betakaroténu a kremíka, preto sú lepšie na pleť.

    Šťava z jabĺk

    Posilňuje imunitu, prospieva srdcu, priaznivo ovplyvňuje trávenie, blahodarne pôsobí na nervovú sústavu, pomáha pri prechladnutí, znižuje horúčku, zlepšuje stav pri reume a artritíde, chráni pred obličkovými kameňmi, omladzuje pleť, posilňuje vlasy a pomáha spaľovať podkožný tuk.

    Extra tip

    Jablková lekárnička

    Jablko vyrieši mnohé zdravotné problémy. Nie je však jedno, ako ho zjete.

    Zdroj: Shutterstock

    Jablká obsahujú množstvo antioxidantov.

    • Regenerácia- Jedno jablko ráno a jedno večer.
    • Katar žalúdka- Zelené jablko olúpané a rozmixované.
    • Prekyslenie- Sladké červené jablká.
    • Málo kyseliny- Kyslasté druhy.
    • Hnačka- Postrúhané jablká.
    • Horúčka- Postrúhané jablká alebo šťava.
    • Bronchitída- Odvar z pokrájaných jabĺk.
    • Pečeň a obličky- Odvar zo šupiek.
    • Migréna a závraty- Surové, dusené i pečené.