Jedno na desiatu, druhé na olovrant, večer pohár šťavy a choroby nemajú šancu. Za rok by ste mali zjesť aspoň 35 kíl jabĺk. Zdá sa vám to priveľa? Tak si predstavte tri kilá za mesiac alebo jedno denne.

Bystrejšia

Vysoké množstvo antioxidantov, minerálnych látok a stopových prvkov, napríklad bóru, podporuje mozgovú aktivitu, prospieva pamäti a spomaľuje starnutie mozgových buniek. Najsilnejšie účinky má čistá, čerstvo vylisovaná jablková šťava. Ak si chcete zachovať bystrú myseľ až do seniorského veku, každý deň vypite 2 až 3 poháre šťavy alebo zjedzte 3 až 4 jabĺčka.

Poklady z našich sadov
Zdroj: Shutterstock
Poklady z našich sadov

Vitálnejšia

Jablká regenerujú celý organizmus. Obsahujú málo sacharidov, ale veľa vody a vlákniny, hlavne pektínov, ktoré odvádzajú z tela škodlivé látky. Pravidelná konzumácia jabĺk znižuje krvný tlak, hladinu cholesterolu i tukov v krvi, posilňuje imunitu. Enzýmy a ovocné kyseliny ovplyvňujú látkovú premenu. Ovocný cukor – fruktóza – stabilizuje cukor v krvi, preto sú vhodné aj pre diabetikov. Najcennejšie látky sa koncentrujú v šupke – nenasýtené mastné kyseliny, horčík, karotény a železo.

Štíhlejšia

Pre nízku energetickú hodnotu, mierne močopudné účinky a schopnosť rozhýbať lenivý organizmus sa jablká odporúčajú pri ochoreniach kĺbov i nadváhe. Dva stredne veľké plody denne dokážu naštartovať metabolizmus. Vitamín C podporuje spaľovanie tuku, draslík odvádza z tela prebytočné tekutiny, prečistí obličky, uľaví boľavým kĺbom a zároveň chráni pred celulitídou. Červené odrody majú viac betakaroténu a kremíka, preto sú lepšie na pleť.