Keramická vs. teflónová: Ktorá panvica má viac dobrých vlastností?
2. 4. 2022, 15:00

Zdroj: Shutterstock
V redakcii sme si zobrali na paškál dva druhy panvíc. Porovnali sme ich a tu je náš výsledok.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: archív NMH
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Hmotnosť a cena
Keramická panvica má hrubé dno a vnútri viacvrstvový keramický povrch, preto je podstatne ťažšia ako iné panvice s nepriľnavým povrchom s výnimkou masívnych liatinových. To znamená nielen zvýšenú záťaž na ruku, ale aj potrebu väčšej opatrnosti pri varení, najmä na sklokeramických varných doskách. Pri páde hrozí riziko, že keramický povrch popraská. Teflónová panvica je tenšia, ľahká, odolná proti pádu, dobre sa s ňou manipuluje. V porovnaní s keramickou panvicou je lacnejšia. Bod získava teflónová panvica.
Stav – 0 : 1

Zdroj:
Zdroj: Shutterstock
Posvieťte si na kvalitu svojich panvíc-.
Odolnosť
Keramický povrch je odolnejší proti mechanickému poškodeniu a poškriabaniu ako teflónový, znesie aj kovové náčinie, ale bez ostrých čepelí. Ľahko sa čistí, neprospieva mu však umývanie v umývačke riadu a nesmie sa chladiť studenou vodou, lebo môže popraskať. Teflónový povrch je menej ekologický ako keramický a náchylný na poškriabanie, no ak je nepoškodený, nehrozí riziko uvoľňovania toxických látok. Neprekážajú mu prudké zmeny teploty a dobre znáša umývanie v umývačke riadu. Bod pre keramickú panvicu.
Stav – 1 : 1
Varenie
Keramická panvica sa pomalšie, ale rovnomerne rozohrieva, výhodou je však to, že pri varení vôbec nie je potrebný olej. Vysmážanie v keramickej panvici trvá dlhšie, preto sa väčšmi hodí na prípravu zeleniny, zemiakov či dusených pokrmov vrátane mäsa. Teflónová panvica sa rozohreje už za minútu a je ideálna na rýchle opekanie a vysmážanie, nie na dlhé dusenie pri teplote nad 250 stupňov Celzia, pretože tenké steny sa môžu začať deformovať. Pri varení je potrebný tuk. Bod pre keramickú panvicu.
Stav – 2 : 1
Víťazom sa v našej redakcii stala panvica keramická. Aké sú vaše skúsenosti?