Reklama

Najšpinavšie miesta vo vašej kuchyni: Málokomu napadne, že najviac baktérií je... No, fuj!

Ilustračná snímka

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Vedeli ste, že takmer 9 % prípadov ochorení prenášaných potravinami vzniká priamo v našich domovoch, skrytých pred našimi očami? Baktérie pritom často prebývajú na miestach, kde by sme to nikdy nečakali.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zdravotný klaun Jozef Jurčišin-Kukľa si vie urobiť srandu aj sámzo seba...

    Látková utierka

    Odhliadnuc od špongie, látkové utierky sú najčastejšie kontaminovaným predmetom v kuchyni. Zamyslite sa nad tým - už ste niekedy utreli dosku na krájanie, umyli si ruky a potom ste si tie čerstvo umyté ruky osušili tou istou utierkou? Je to prekvapivo častý jav. Odborníčka na infekčné choroby Dr. Susan Rehmová pre Cleveland Clinic radí: „Výborným spôsobom, ako zabrániť krížovej kontaminácii, je prejsť na papierové utierky.”

    Výskum dokonca ukazuje, že najviac sa na takejto používanej utierke darí baktérii salmonely a to aj napriek tomu, že ste ju opláchli. Ak chcete obmedziť toto riziko, začnite používať iba papierové utierky alebo používajte na každý povrch inú utierku.

    Telefón alebo tablet

    Všetko, čoho sa dotknete po manipulácii so surovým mäsom v kuchyni, sa môže stať živnou pôdou pre mikróby podobne ako telefón na toalete. To sa týka aj vášho smartfónu alebo tabletu, ktorý používate na sledovanie receptov alebo prijímanie hovorov. „Buď obmedzte jeho používanie, alebo ho dezinfikujte rovnako starostlivo ako ruky,” navrhuje doktorka Rehm. Na ochranu zariadenia zvážte použitie priehľadného plastového krytu alebo si vytlačte recept. Ak sa rozhodnete pre druhý spôsob, nezabudnite telefón následne vydezinfikovať.

    Nezabúdajte na ruky

    Je prekvapujúce, že mnohí ľudia si neumývajú ruky tak často alebo tak dôkladne, ako je potrebné na zabránenie bakteriálnej kontaminácie. „Pred, počas a po príprave jedla je rozumné umývať si ruky,” zdôrazňuje doktorka Rehm.

    Pri každej manipulácii so surovým mäsom je nevyhnutné dôkladne si umyť ruky. Napeňte si ruky mydlom a dbajte na to, aby ste si očistili nechty, priestory medzi prstami a chrbát rúk. Umývajte ich aspoň 20 sekúnd a potom ich osušte papierovou utierkou, ktorú by ste mali ihneď vyhodiť.

    Kuchynské náčinie

    V oblasti mnohých kuchynských nástrojov je ostražitosť kľúčom k udržaniu hygieny.
    „Keď ste použili kliešte alebo vidličku na surovú hydinu na grile, nezabudnite ich okamžite umyť, ak ich máte v úmysle použiť na servírovanie jedla,” radí Dr. Rehm. Náčinie dezinfikujte ručným umývaním horúcou mydlovou vodou s dezinfekčným roztokom. Pred uložením ich nechajte úplne vyschnúť na vzduchu.