Ľudia ocot používajú už desaťtisíc rokov - ako ochucovadlo, konzervačný a dezinfekčný prostriedok. Babylončania ho vyrábali z datľového medu, Feničania z jablčného muštu, Gréci a Rimania z hroznového vína.

Menej je viac
Malé množstvo octu podporuje trávenie a zmierňuje nadúvanie. Keď pridáte zopár kvapiek do jedla zo strukovín, z kapusty či kelu, nebudete sa po ňom cítiť ako nafúknutý balón. Dezinfekčné účinky octu chránia tráviace cesty pred infekciami. Lyžica octu rozmiešaná v pohári vody v núdzi nahradí aj zubnú pastu a ústnu vodu. Keď miesto po uštipnutí hmyzom potriete octom, prestane svrbieť. Na vyvrtnutia a udreniny pomáha octový zábal, pretože zmierňuje opuchy. 

Citrusové ovocie skvele naštartuje látkovú premenu. Polovica grepu je skvelý snack hoc aj o desiatej večer.
Zdroj: Shutterstock

Ocot na chudnutie?
Japonskí vedci nedávno skúmali, ako kyselina octová ovplyvňuje ukladanie tuku. Laboratórne zvieratá, ktorým okrem potravy podávali vínny ocot, vyrábali až o 10 percent menej telesného tuku. Teraz sa výskumníci pokúšajú odhaliť mechanizmus pôsobenia octu, ktorý je pomerne zložitý. Ocot totiž neničí priamo skonzumovaný tuk, ale núti telesné bunky, aby si vytvárali enzýmy potrebné na oxidáciu mastných kyselín.