Reklama

Máte chuť na buchty či bábovku? TAKTO urobíte dokonalé KYSNUTÉ CESTO

Rada pre začiatočníčky

Zdroj: shutterstock

Reklama

Tvorí základ domáceho pečenia. Naučíte sa jeden recept a s malými obmenami vám vystačí na desiatky koláčov.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    7 štvorčekových KOLÁČIKOV: Budete chcieť do KAŽDEJ RUKY jeden

    Máte chuť na buchty, bábovku, závin či ovocný koláč? Alebo si radšej pochutnáte na pagáčoch, slaných rožkoch či posúchoch? Na všetky tieto dobroty vám stačí jediné cesto – kysnuté. Jeho príprava je jednoduchá. Len zmiešate suroviny a trpezlivo čakáte, kým droždie začne pracovať.

    Zdroj: shutterstock

    Kysnuté cesto

    Základný recept

    SUROVINY:

    500 g polohrubej múky, štipka soli, 40 g čerstvého droždia, 250 ml mlieka, 1 lyžička cukru, 120 g tuku (maslo, masť alebo olej), 1 vajce

    POSTUP:

    Preosiatu múku nasypte do misky a pridajte soľ. V šálke vlažného mlieka rozmiešajte cukor a rozdrobte droždie. Nechajte nakysnúť na teplom mieste. Kvások pridajte k múke spolu s tukom, vajíčkom a so zvyšným mliekom. Suroviny zmiešajte rukou, varechou alebo dajte do robota. Vypracujte na hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien misy a rúk. Počas miesenia ho môžete dať aj na dosku posypanú múkou a miesiť tam, ak sa vám tak lepšie pracuje. Prikryte a nechajte na teplom mieste vykysnúť. Ak máte čas, cesto ešte aspoň raz premieste a nechajte oddýchnuť.

    Variácie

    Keďže je základné cesto chuťovo neutrálne, môžete doň pridať buď viac cukru, alebo soli. „Unesie“ sušené ovocie a orechy rovnako ako oškvarky, syr či semiačka. A rovnako variabilné sú aj náplne, či už sladké, alebo slané.

    Môžete ho využiť na rôzne druhy plnených koláčov, napríklad buchty a moravské koláče, tak isto aj na makový a orechový závin či na šišky. Ak by ste chceli urobiť kysnutý koláč bez plnky, napríklad vianočku, pridajte do múky 2 lyžice cukru navyše, prípadne sušené ovocie. Cesto tak bude sladšie.

    Chlieb a pizza

    Podobne si môžete pripraviť aj slanú verziu kysnutého cesta, má však niekoľko odlišností. Slané koláče, ako napríklad pagáče, sa tiež robia s mliekom či so smotanou, ale ak chcete urobiť chlieb, obyčajné pečivo a pizzu, namiesto mlieka pridajte rovnaké množstvo vody. Vynechajte tiež vajíčko a maslo (niekedy sa prileje trochu oleja), pridajte však o lyžičku soli navyše, za hrsť rasce, rôzne semienka a lyžicu octu pre lepšiu kyprosť. Nezabúdajte však, že lyžička cukru do kvásku musí ísť vždy, aj pri slaných koláčoch, aby podporila kvasenie droždia.

    Nech je dokonalé

    1. Ak použijete čerstvé droždie, musí byť naozaj čerstvé.
    2. Suroviny by mali byť rovnakej izbovej teploty.
    3. Kvások, ktorý pripravíte z mlieka, lyžice cukru (alebo trochu múky) a z droždia musí riadne nakysnúť. V ideálnom prípade by mal nastať efekt hrnček var - objem v miske sa zdvihne a na povrchu kvásku sa spravia bublinky až trhlinky.
    4. Cesto treba riadne premiesiť, aby sa odlepovalo od misy, v ktorej ho miesite, a aby bolo nelepivé.
    5. Pri kysnutí buďte trpezlivá – počkajte, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem. Ak chcete kysnutie urýchliť, cesto nechajte kysnúť prikryté v rúre rozohriatej na 40 stupňov Celzia (nie viac).

    Zdroj: shutterstock

    Rada pre začiatočníčky

    Rada pre začiatočníčky

    Ak sa bojíte práce s kysnutým cestom, na začiatku vyskúšajte instantné droždie. Jeho výhoda je, že sa pridáva do suchej zmesi a netreba nechať zvlášť nakysnúť kvások. Nemusíte ani odhadnúť teplotu mlieka na zaliatie kvasníc. Stačí, ak budú mať všetky suroviny izbovú teplotu. Dokonca sa čas na kysnutie cesta skráti minimálne na polovicu. Presný recept na použitie suchého droždia nájdete na jeho obale.

    Triky skúsených gazdiniek

    • Do kysnutého cesta pridávajte tuk vždy až na záver, lebo múka musí najskôr nasiaknuť tekutinou.
    • Kysnuté cesto lepšie vybehne, ak časť mlieka nahradíte jogurtom.
    • Po vypracovaní nechajte cesto voľne kysnúť. Počas kysnutia ho 2-krát premieste, aby sa prevzdušnilo.
    • Ak si do dlane kvapnete trochu oleja, nebude sa vám na ruky lepiť cesto.
    • Vložte koláč do dobre vyhriatej rúry, potom teplotu znížte.
    • Kysnuté koláče vám vydržia dlhšie mäkké, ak do cesta nebudete dávať bielok a namiesto masla pridáte olej alebo masť.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS