Máte chuť na buchty, bábovku, závin či ovocný koláč? Alebo si radšej pochutnáte na pagáčoch, slaných rožkoch či posúchoch? Na všetky tieto dobroty vám stačí jediné cesto – kysnuté. Jeho príprava je jednoduchá. Len zmiešate suroviny a trpezlivo čakáte, kým droždie začne pracovať.

Kysnuté cesto
Zdroj: shutterstock
Kysnuté cesto

Základný recept

SUROVINY:

500 g polohrubej múky, štipka soli, 40 g čerstvého droždia, 250 ml mlieka, 1 lyžička cukru, 120 g tuku (maslo, masť alebo olej), 1 vajce

POSTUP:

Preosiatu múku nasypte do misky a pridajte soľ. V šálke vlažného mlieka rozmiešajte cukor a rozdrobte droždie. Nechajte nakysnúť na teplom mieste. Kvások pridajte k múke spolu s tukom, vajíčkom a so zvyšným mliekom. Suroviny zmiešajte rukou, varechou alebo dajte do robota. Vypracujte na hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien misy a rúk. Počas miesenia ho môžete dať aj na dosku posypanú múkou a miesiť tam, ak sa vám tak lepšie pracuje. Prikryte a nechajte na teplom mieste vykysnúť. Ak máte čas, cesto ešte aspoň raz premieste a nechajte oddýchnuť.

Dobroty z kysnutého cesta v galérii. Oblížete obrazovku!