Pite veľa vody a jedzte viac vlákniny. Do tejto jednoduchej rady by sa dali zhrnúť stravovacie odporúčania pri tomto nepríjemnom a bolestivom ochorení. Čo to však znamená v praxi?
Prečo vláknina?
Vlákninu tvoria rôzne polysacharidy, ktoré ľudské telo nestrávi. Delí sa na 2 základné skupiny: rozpustnú a nerozpustnú. Rozpustná vláknina pri prechode tráviacou sústavou napučí a naviaže na seba vodu, čo vytvorí pocit nasýtenia. Funguje aj ako prebiotikum – výživa pre probiotické baktérie. Nerozpustná vláknina zväčšuje objem obsahu v črevách, čím urýchľuje a uľahčuje vyprázdňovanie.
Príklady z taniera
Nemáte predstavu, či jete dosť vlákniny alebo málo? Tu je niekoľko príkladov.
- Šošovica má v 200 g porcii 15,6 g.
- V 170 g porcii fazule zjete až 15 g vlákniny.
- Celé avokádo obsahuje okolo 10 g vlákniny.
- Stredne veľká hruška a jablko so šupkou majú okolo 5,5 g.
- V 200 g porcii brokolice alebo kapusty sa nachádza 5 g.
- Zo 150 g mrkvy získate 4,2 g vlákniny.
- Jedna porcia hnedej ryže obsahuje 3,5 g vlákniny.
- Asi 20 mandlí alebo pekanových orechov má okolo 3 g.
- V 150 g ovsenej kaše je približne 2,5 g vlákniny.