Pite veľa vody a jedzte viac vlákniny. Do tejto jednoduchej rady by sa dali zhrnúť stravovacie odporúčania pri tomto nepríjemnom a bolestivom ochorení. Čo to však znamená v praxi?

Prečo vláknina?

Vlákninu tvoria rôzne polysacharidy, ktoré ľudské telo nestrávi. Delí sa na 2 základné skupiny: rozpustnú a nerozpustnú. Rozpustná vláknina pri prechode tráviacou sústavou napučí a naviaže na seba vodu, čo vytvorí pocit nasýtenia. Funguje aj ako prebiotikum – výživa pre probiotické baktérie. Nerozpustná vláknina zväčšuje objem obsahu v črevách, čím urýchľuje a uľahčuje vyprázdňovanie.

Európsky úrad pre
bezpečnosť potravín
(EFSA) odporúča pre dospelých 25 g vlákniny
denne
Zdroj: Shutterstock

Príklady z taniera

Nemáte predstavu, či jete dosť vlákniny alebo málo? Tu je niekoľko príkladov.

  • Šošovica má v 200 g porcii 15,6 g.
  • V 170 g porcii fazule zjete až 15 g vlákniny.
  • Celé avokádo obsahuje okolo 10 g vlákniny.
  • Stredne veľká hruška a jablko so šupkou majú okolo 5,5 g.
  • V 200 g porcii brokolice alebo kapusty sa nachádza 5 g.
  • Zo 150 g mrkvy získate 4,2 g vlákniny.
  • Jedna porcia hnedej ryže obsahuje 3,5 g vlákniny.
  • Asi 20 mandlí alebo pekanových orechov má okolo 3 g.
  • V 150 g ovsenej kaše je približne 2,5 g vlákniny.