Mliečna zmrzlina vs Sorbet: Ktorá mrazená pochúťka má lepšie nutričné skóre?
9. 7. 2021, 13:12 (aktualizované: 16. 7. 2024, 2:44)

Zdroj: Peter Záhradník
Ochutnali sme, porovnali sme...

1. kolo: Energia
Zmrzlina z odtučneného mlieka s rôznymi príchuťami má energetickú hodnotu 600 až 900 kJ/100 g. Mliečna zmrzlina je našľahaná a zvyčajná porcia 100 ml (2 kopčeky) má energiu 300 až 450 kJ. Sorbet je vyrobený z ovocného pretlaku alebo koncentrovanej ovocnej šťavy, vody a cukru, neobsahuje mliečnu zložku a je hustejší. Energetická hodnota sorbetu závisí od druhu ovocia a pohybuje sa od 450 až 570 kJ/100 g, pričom najvyššia je v sorbetoch z citrusového ovocia. Porcia 100 ml (2 kopčeky) má energiu v rozpätí od 350 do 430 kJ. Bod pre sorbet.
Stav - 0 : 1
Zdroj: Shutterstock
Mliečna zmrzlina
2. kolo: Tuky
Mliečna zmrzlina obsahuje odstredené mlieko, niekedy aj srvátku, ale na zvýšenie krémovitosti a zvýraznenie chuťových vlastností sa do nej často pridávajú rôzne rastlinné tuky, väčšinou kokosový, palmový, slnečnicový, v lepšom prípade repkový olej. V zložení nájdete aj emulgátory – mono- a diglyceridy mastných kyselín. V 100 g mliečnej zmrzliny sa nachádza 3,5 až 10 g tukov, pričom najmenej polovicu z nich tvoria nasýtené mastné kyseliny. Na 100 ml porciu (2 kopčeky) to vychádza 2 až 5 g tukov. Sorbet neobsahuje žiadny tuk, preto si určite zaslúži bod.
Stav - 0 : 2
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Sorbet
3. kolo: Sacharidy
Mliečna zmrzlina môže mať rôzny obsah sacharidov, čo do značnej miery závisí od použitej príchute. Väčšinou sa však podiel sacharidov pohybuje od 25 do 30 g/100 g, z toho väčšinou alebo úplne ide o biely či trstinový cukor, glukózovo-fruktózový sirup alebo inú formu jednoduchých cukrov. V 100 ml (2 kopčeky) teda môže byť 13 až 15 g cukru. Sorbet môže v 100 g obsahovať 25 až 32 g sacharidov. Koľko z toho tvorí cukor, závisí od ovocia, preto v 100 ml (2 kopčeky) môže byť 15 g, ale aj 21 g cukru. S prižmúreným okom bod získava mliečna zmrzlina.
Stav - 1 : 2