Aké poznáme mýty?

1 … že sa nesmú kombinovať s alkoholom
Nie je to úplne tak. Ale pozor napríklad na hnojníky. Tie obsahujú látku coprinín, ktorá môže spôsobiť ľahkú otravu, najmä ak sú na červenom víne. Hubové jedlo si dajte najneskôr o šiestej večer. Tvrdý alkohol sa s hubami nemá kombinovať.

2 … že ohryzené huby sú jedlé
Živočíchy žerú všetko, často aj to, čo je jedovaté pre ľudí, takže podľa „nahryznutia“ húb sa netreba vôbec orientovať.

3 … že hubové jedlá sa nesmú jesť na ďalší deň
Môžu, záleží skôr na ich stave, naložení a uskladnení.

d
Zdroj: Shutterstock

4 … že obsahujú ťažké kovy a rádioaktívne látky
Platí len pre niektoré druhy húb a škodlivé prostredia. Huby zvyčajne z okolitej pôdy a ovzdušia vstrebávajú nežiaduce prvky, preto ich nezbierajte v blízkosti ciest, priemyselných zón či skládok odpadu.

5 … že varenie zničí ich jedy
Varenie zničí u niektorých mierne toxíny, určite však nie u silne jedovatých. Huby by sa dokonca vraj nemali ani zohrievať, teda okrem šampiňónov a hlivy.