Reklama

Osem úžasných korenín, ktoré vašej domácnosti dodajú chuť a vôňu Vianoc

Magické kúzlo vôní a chutí

Zdroj: shutterstock

Reklama

Poznáte týchto osem korenín pre dokonalú sviatočnú pohodu?

Cukrovinky, koláče i horúce nápoje by bez správnych korenín prišli o svoje neopakovateľné čaro. Aj v tomto prípade však platí: Opatrnosť nadovšetko. Zatiaľ čo niektoré koreniny sa priam žiada skombinovať, iné sa neznášajú. Ako sa v nich vyznať?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Cesnakom sa môžete predávkovať! Pre koho nie je zdravý?

    Jemná vanilka

    Kvetinovou arómou a sladko-korenistou chuťou neodolateľne rozvonia cukrovinky, čokoládu, kávu, zmrzlinu, krémy, pudingy i teplé kokteily. Skúste ju však pridať aj do pikantných slaných pokrmov.

    Voňavé klinčeky

    Majú výraznú trpko-sladkú chuť. Pomleté sú skvelé do sladkého pečiva, koláčov, perníkov, sušienok, ale aj do omáčok a kečupu, ale naozaj iba štipka. Celé sa hodia na prípravu mäsa, do vareného vína, punču alebo grogu.

    Pikantný zázvor

    Mletý sa pridáva do perníkov, zázvorníkov a iných vianočných cukroviniek, ktorým dodá korenisto-ovocnú chuť. Výborne ochutí aj mliečnu ryžu, ovocné šaláty a dezerty, hydinu, ryby, morské plody i jahňacinu.

    Hrejivá škorica

    Najlepšie ladí s jablkami a čokoládou. Mletú pridajte do perníkového korenia, cukroviniek, štrúdľovej náplne, jablčníka, tvarohových a kakaových múčnikov. Kúsok celej škorice rozvonia ovocný čaj, punč, grog a varené víno, štipka mletej oživí kávu, likér, zmrzlinový a ovocný pohár.

    Sladký aníz

    Výraznou sladkastou vôňou aj chuťou pripomína sladké drievko. Celé alebo pomleté semená pridajte do cukroviniek, sušienok, perníkov, medovníčkov, kompótov, sirupov i horúcich nápojov.

    Kardamóm

    Jemná, sladkasto-pikantná aróma s nádychom citróna a bergamotu sa hodí do vareného vína, punču, perníkov, koláčov, pečiva, ale aj na ryby a do paštét, štipka do likérov, čaju a kávy.

    Muškátový oriešok

    Výrazná aróma a sladká, mierne štipľavá chuť vynik­ne v sladkých i slaných pokrmoch. Na špičku noža ho pridajte do koláčov, sušienok, perníkov a pu­dingov, do pokrmov z mäsa a rýb i do polievok a omáčok. Zopár hobliniek oživí vianočný punč.

    Krásny badián

    Vonia podobne ako aníz, má však jemnejšiu, korenisto-sladkú chuť. Mletý nesmie chýbať v perníkoch, drobnom pečive a vo varenom víne. Pridáva sa aj do slivkového lekváru, miešaných nápojov, likérov a bylinných čajov. Hviezdičky ozdobia misu s ovocím.

    Báječné rady

    • Aníz a badián môžete miešať navzájom, ale aj s klinčekmi, kardamómom, muškátovým orieškom, vanilkou a so škoricou.
    • Zmes klinčekov, škorice a kardamómu zvýrazní chuť čokolády.
    • Keď dáte do cesta priveľa škorice, cukrovinky zhork­nú.
    • Ak to preženiete so zázvorom, pečivo bude štipľavé a nejedlé.
    • Pozor! Muškátový oriešok je vo väčšom množstve jedovatý.