Cukrovinky, koláče i horúce nápoje by bez správnych korenín prišli o svoje neopakovateľné čaro. Aj v tomto prípade však platí: Opatrnosť nadovšetko. Zatiaľ čo niektoré koreniny sa priam žiada skombinovať, iné sa neznášajú. Ako sa v nich vyznať?

Jemná vanilka

Kvetinovou arómou a sladko-korenistou chuťou neodolateľne rozvonia cukrovinky, čokoládu, kávu, zmrzlinu, krémy, pudingy i teplé kokteily. Skúste ju však pridať aj do pikantných slaných pokrmov.

Vanilkový struk
zasypte cukrom ,
nádobu dobre uzavrite
 a o pár dní budete
mať vanilkový cukor
Zdroj: Shutterstock

Voňavé klinčeky

Majú výraznú trpko-sladkú chuť. Pomleté sú skvelé do sladkého pečiva, koláčov, perníkov, sušienok, ale aj do omáčok a kečupu, ale naozaj iba štipka. Celé sa hodia na prípravu mäsa, do vareného vína, punču alebo grogu.

Voňavé klinčeky
Zdroj: Shutterstock

Pikantný zázvor

Mletý sa pridáva do perníkov, zázvorníkov a iných vianočných cukroviniek, ktorým dodá korenisto-ovocnú chuť. Výborne ochutí aj mliečnu ryžu, ovocné šaláty a dezerty, hydinu, ryby, morské plody i jahňacinu.