Osem úžasných korenín, ktoré vašej domácnosti dodajú chuť a vôňu Vianoc
6. 12. 2022, 8:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:37)

Zdroj: shutterstock
Poznáte týchto osem korenín pre dokonalú sviatočnú pohodu?
Cukrovinky, koláče i horúce nápoje by bez správnych korenín prišli o svoje neopakovateľné čaro. Aj v tomto prípade však platí: Opatrnosť nadovšetko. Zatiaľ čo niektoré koreniny sa priam žiada skombinovať, iné sa neznášajú. Ako sa v nich vyznať?

Jemná vanilka
Kvetinovou arómou a sladko-korenistou chuťou neodolateľne rozvonia cukrovinky, čokoládu, kávu, zmrzlinu, krémy, pudingy i teplé kokteily. Skúste ju však pridať aj do pikantných slaných pokrmov.
Voňavé klinčeky
Majú výraznú trpko-sladkú chuť. Pomleté sú skvelé do sladkého pečiva, koláčov, perníkov, sušienok, ale aj do omáčok a kečupu, ale naozaj iba štipka. Celé sa hodia na prípravu mäsa, do vareného vína, punču alebo grogu.
Pikantný zázvor
Mletý sa pridáva do perníkov, zázvorníkov a iných vianočných cukroviniek, ktorým dodá korenisto-ovocnú chuť. Výborne ochutí aj mliečnu ryžu, ovocné šaláty a dezerty, hydinu, ryby, morské plody i jahňacinu.
Hrejivá škorica
Najlepšie ladí s jablkami a čokoládou. Mletú pridajte do perníkového korenia, cukroviniek, štrúdľovej náplne, jablčníka, tvarohových a kakaových múčnikov. Kúsok celej škorice rozvonia ovocný čaj, punč, grog a varené víno, štipka mletej oživí kávu, likér, zmrzlinový a ovocný pohár.
Sladký aníz
Výraznou sladkastou vôňou aj chuťou pripomína sladké drievko. Celé alebo pomleté semená pridajte do cukroviniek, sušienok, perníkov, medovníčkov, kompótov, sirupov i horúcich nápojov.
Kardamóm
Jemná, sladkasto-pikantná aróma s nádychom citróna a bergamotu sa hodí do vareného vína, punču, perníkov, koláčov, pečiva, ale aj na ryby a do paštét, štipka do likérov, čaju a kávy.
Muškátový oriešok
Výrazná aróma a sladká, mierne štipľavá chuť vynikne v sladkých i slaných pokrmoch. Na špičku noža ho pridajte do koláčov, sušienok, perníkov a pudingov, do pokrmov z mäsa a rýb i do polievok a omáčok. Zopár hobliniek oživí vianočný punč.
Krásny badián
Vonia podobne ako aníz, má však jemnejšiu, korenisto-sladkú chuť. Mletý nesmie chýbať v perníkoch, drobnom pečive a vo varenom víne. Pridáva sa aj do slivkového lekváru, miešaných nápojov, likérov a bylinných čajov. Hviezdičky ozdobia misu s ovocím.
Báječné rady
- Aníz a badián môžete miešať navzájom, ale aj s klinčekmi, kardamómom, muškátovým orieškom, vanilkou a so škoricou.
- Zmes klinčekov, škorice a kardamómu zvýrazní chuť čokolády.
- Keď dáte do cesta priveľa škorice, cukrovinky zhorknú.
- Ak to preženiete so zázvorom, pečivo bude štipľavé a nejedlé.
- Pozor! Muškátový oriešok je vo väčšom množstve jedovatý.