1. kolo: Vitamín A
Tento vitamín rozpustný v tuku tvorí skupina látok s podobným chemickým zložením. Najdôležitejší je retinol a karotenoidy, napríklad betakarotén, z ktorého si telo samo vyrobí vitamín A. Stará sa o dobrý zrak, vývoj slizníc, kostí a krvotvorby, podporuje rast, chráni pred vznikom nádorových ochorení.Ak chýba vitamín A, prejavuje sa to suchými sliznicami a očami, zhoršuje sa zrak, šúpe sa pokožka a telo začne strácať obranyschopnosť. V 100 g čerstvej pažítky sa nachádza 4 353 IU vitamínu A (1,5-násobok dennej potreby), v 100 g žeruchy 3 458 IU. Bod pre pažítku.
Stav: 1 : 0
2. kolo: Vitamín C
Kyselina L-askorbová patrí medzi základné antioxidanty. Dospelý človek by mal denne prijať 80 až 100 mg. Vitamín C plní dôležitú úlohu v imunitnom systéme, pretože stimuluje biele krvinky k vylučovaniu protilátok, ktoré ničia škodlivé mikroorganizmy, spolupracuje s vitamínom E, chráni pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Zúčastňuje sa aj na tvorbe kolagénu a na metabolizme niektorých minerálov a vitamínov, vyživuje bunky a cievy, podporuje zdravie kostí, zubov, kože a väziva. V 100 g pažítky sa nachádza 58,1 mg vitamínu C, v 100 g žeruchy 34,5 mg. Ďalší bod pre pažítku.
Stav: 2 : 0