Petržlen verzus Zeler. Ktorá koreňová zelenina podporuje chudnutie?
28. 5. 2023, 14:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:39)

Zdroj: Shutterstock
Táto koreňová zelenina sa môže zdať bezcenná, vhodná maximálne na ochutenie polievky, opak je však pravdou. Sladký petržlen aj aromatický zeler majú ohromnú zásobu živín a málo kalórií. Jeden z nich je však nutrične bohatší. Uhádnete, ktorý?

1. kolo: Vitamín K
Tento vitamín rozpustný v tuku je potrebný na správnu zrážavosť krvi, mineralizáciu a regeneráciu kostí aj na činnosť pečene. Chráni mozgové neuróny pred poškodením, zlepšuje hojenie rán, znižuje tvorbu vrások, podporuje dlhovekosť a je prevenciou rakoviny. U žien v menopauze pomáha oddialiť osteoporózu. Ak ho telo nedostáva v potrebnom množstve, prejavuje sa to poruchou zrážavosti krvi. V 100 g petržlenu je 22,5 mikrogramov vitamínu K, v 100 g zeleru 41 mikrogramov. Bod získava zeler.
Stav: 0 : 1
2. kolo: Kyselina listová
Vitamín B9 je súčasťou chromozómov každej bunky. Nezastupiteľnú úlohu má v tehotenstve, pretože je nevyhnutný na vývoj a rast plodu. V priebehu celého života je potrebný na tvorbu červených krviniek, správny vývoj bielych krviniek, fungovanie nervovej sústavy aj na silnú obranyschopnosť. Nedostatok sa prejavuje únavou, poruchou krvotvorby, bledosťou, náladovosťou a zhoršenou pamäťou. V 100 g petržlenu je 67 mikrogramov kyseliny listovej, v rovnakom množstve zeleru len 8 mikrogramov. Bod pre petržlen.
Stav: 1 : 1
3. kolo: Fosfor
V tele sa nachádza okolo 650 g fosforu, najmä v kostiach a zuboch. Spolupracuje s vápnikom na tvorbe kostnej hmoty a zachovaní jej hustoty. Fosfor je dôležitý aj pre činnosť obličiek, vstrebávanie a využitie vitamínov a minerálov, tvorbu energie a udržanie zdravej črevnej mikroflóry a ďasien. Pomer vápnika a fosforu by mal byť 3 : 2. Nadbytok fosforu narúša vstrebávanie vápnika a môže spôsobiť aj odvápneňovanie kostí. V 100 g petržlenu je 71 mg fosforu, v rovnakom množstve zeleru 115 mg. Ďalší bod pre zeler.
Stav: 1 : 2
V súboji koreňovej zeleniny víťazí: Zeler
Ak vám aromatický zeler nespôsobuje zdravotné problémy, jedzte ho čo najčastejšie. Spoľahlivo zlikviduje kašeľ, bolesti kĺbov i tukové vankúšiky.
Zeler patrí medzi štedré zdroje vitamínov A, E a K a obsahuje veľa vitamínov skupiny B, ktoré potrebuje vaša pokožka, vlasy i nechty. Obsahuje látky, ktoré rozťahujú cievy a znižujú krvný tlak, preto je dobrou prevenciou infarktu a cievnej mozgovej príhody. Znižuje hladinu stresových hormónov, je zdrojom draslíka, vápnika a vlákniny, neobsahuje cholesterol a má veľmi málo sodíka.
Pôvodcom typickej zelerovej arómy sú éterické oleje, ktoré pôsobia dezinfekčne a chránia telo pred baktériami a plesňami. Zeler rozpúšťa hlieny a lieči ochorenia dýchacích ciest. Funguje ako prírodné diuretikum a zmierňuje bolesti kĺbov pri dne, reume a artritíde. Znižuje hladinu cukru a obsahuje vzácny stopový prvok chróm, ktorý obmedzuje chuť na sladké a pomáha pri redukčnej diéte.
V tejto nízkoenergetickej koreňovej zelenine – 176 kJ/100 g – sa nachádzajú aj silné protirakovinové antioxidanty ako falkarinol a falkarindiol. Vedci z Univerzity v Newcastle zistili, že môžu byť dobrou prevenciou rakoviny hrubého čreva a akútnej lymfoblastickej leukémie.
TIP
Kúsky vareného, restovaného alebo pečeného zeleru podávajte k mäsu alebo samostatne ako diétny pokrm so zemiakovou kašou. Rezančeky surového zeleru zamiešajte do šalátov.