Reklama

Petržlen verzus Zeler. Ktorá koreňová zelenina podporuje chudnutie?

Young,Woman,Cooking,In,The,Kitchen.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Táto koreňová zelenina sa môže zdať bezcenná, vhodná maximálne na ochutenie polievky, opak je však pravdou. Sladký petržlen aj aromatický zeler majú ohromnú zásobu živín a málo kalórií. Jeden z nich je však nutrične bohatší. Uhádnete, ktorý?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    BÁJEČNÝ HACK: Chcete schudnúť? Zeleninu nerestujte na panvici, ale takto!

    1. kolo: Vitamín K
    Tento vitamín rozpustný v tuku je potrebný na správnu zrážavosť krvi, mineralizáciu a regeneráciu kostí aj na činnosť pečene. Chráni mozgové neuróny pred poškodením, zlepšuje hojenie rán, znižuje tvorbu vrások, podporuje dlhovekosť a je prevenciou rakoviny. U žien v menopauze pomáha oddialiť osteoporózu. Ak ho telo nedostáva v potrebnom množstve, prejavuje sa to poruchou zrážavosti krvi. V 100 g petržlenu je 22,5 mikrogramov vitamínu K, v 100 g zeleru 41 mikrogramov. Bod získava zeler.
    Stav: 0 : 1

    2. kolo: Kyselina listová
    Vitamín B9 je súčasťou chromozómov každej bunky. Nezastupiteľnú úlohu má v tehotenstve, pretože je nevyhnutný na vývoj a rast plodu. V priebehu celého života je potrebný na tvorbu červených krviniek, správny vývoj bielych krviniek, fungovanie nervovej sústavy aj na silnú obranyschopnosť. Nedostatok sa prejavuje únavou, poruchou krvotvorby, bledosťou, náladovosťou a zhoršenou pamäťou. V 100 g petržlenu je 67 mikrogramov kyseliny listovej, v rovnakom množstve zeleru len 8 mikrogramov. Bod pre petržlen.
    Stav: 1 : 1

    3. kolo: Fosfor
    V tele sa nachádza okolo 650 g fosforu, najmä v kostiach a zuboch. Spolupracuje s vápnikom na tvorbe kostnej hmoty a zachovaní jej hustoty. Fosfor je dôležitý aj pre činnosť obličiek, vstrebávanie a využitie vitamínov a minerálov, tvorbu energie a udržanie zdravej črevnej mikroflóry a ďasien. Pomer vápnika a fosforu by mal byť 3 : 2. Nadbytok fosforu narúša vstrebávanie vápnika a môže spôsobiť aj odvápneňovanie kostí. V 100 g petržlenu je 71 mg fosforu, v rovnakom množstve zeleru 115 mg. Ďalší bod pre zeler.
    Stav: 1 : 2

    V súboji koreňovej zeleniny víťazí: Zeler
    Ak vám aromatický zeler nespôsobuje zdravotné problémy, jedzte ho čo najčastejšie. Spoľahlivo zlikviduje kašeľ, bolesti kĺbov i tukové vankúšiky.

    Zeler patrí medzi štedré zdroje vitamínov A, E a K a obsahuje veľa vitamínov skupiny B, ktoré potrebuje vaša pokožka, vlasy i nechty. Obsahuje látky, ktoré rozťahujú cievy a znižujú krvný tlak, preto je dobrou prevenciou infarktu a cievnej mozgovej príhody. Znižuje hladinu stresových hormónov, je zdrojom draslíka, vápnika a vlákniny, neobsahuje cholesterol a má veľmi málo sodíka.

    Pôvodcom typickej zelerovej arómy sú éterické oleje, ktoré pôsobia dezinfekčne a chránia telo pred baktériami a plesňami. Zeler rozpúšťa hlieny a lieči ochorenia dýchacích ciest. Funguje ako prírodné diuretikum a zmierňuje bolesti kĺbov pri dne, reume a artritíde. Znižuje hladinu cukru a obsahuje vzácny stopový prvok chróm, ktorý obmedzuje chuť na sladké a pomáha pri redukčnej diéte.

    V tejto nízkoenergetickej koreňovej zelenine – 176 kJ/100 g – sa nachádzajú aj silné protirakovinové antioxidanty ako falkarinol a falkarindiol. Vedci z Univerzity v Newcastle zistili, že môžu byť dobrou prevenciou rakoviny hrubého čreva a akútnej lymfoblastickej leukémie.

    TIP
    Kúsky vareného, restovaného alebo pečeného zeleru podávajte k mäsu alebo samostatne ako diétny pokrm so zemiakovou kašou. Rezančeky surového zeleru zamiešajte do šalátov.