Plyn vs Indukcia: Ktorá VARNÁ DOSKA je praktickejšia, bezpečnejšia a úspornejšia?
31. 7. 2021, 22:54 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:33)

Zdroj: SHUTTERSTOCK
Plynová je na zemný plyn a indukčná na elektrinu.
1. kolo: Efektivita
Plynové varné dosky využívajú na zohrievanie zemný plyn a prostredníctvom horáka ho premieňajú na sálavé teplo. Energetická účinnosť plynu je 50 až 60 percent. Najvyššia dosahovaná teplota je približne 220 °Celzia, najnižšia teplota pri stlmení horáka je niečo vyše 50 °Celzia. Indukčná varná doska pracuje na princípe magnetického poľa a pri varení využije 80 až 90 percent energie. Najvyššia dosahovaná teplota je 350 °Celzia, najnižšia možná teplota pri stlmení je menej ako 40 °Celzia. Bod pre indukciu.
Stav - 0 : 1

Zdroj: Profimedia.sk
Indukčná doska
2. kolo: Rýchlosť a bezpečnosť
Testy ukázali, že zohriatie 2 litrov vody na bod varu trvá plynovej varnej doske 10 minút, zatiaľ čo indukčná to stihne za 5 minút. Plynové dosky sú bezpečné, každý horák má poistku, ktorá zablokuje prívod plynu po zhasnutí plameňa. Nevýhodou je, že pri varení sa zohrievajú. Indukčné varné dosky sú najbezpečnejšie, zohrieva sa iba dno nádoby, okolitá plocha ostáva chladná. Jedinou nevýhodou je, že vyžadujú nádoby s obsahom železa, nefunguje na nich hliníkový, antikorový ani sklený riad. Opäť boduje indukcia.
Stav - 0 : 2
3. kolo: Čistenie, cena, spotreba
Plynové varné dosky sú pre členitosť náročnejšie na čistenie, najmä ak treba rozobrať a vyčistiť aj horáky. Výhodou je, že povrchy nie sú citlivé na chemické čistiace prostriedky. Indukčné varné dosky majú rovný hladký povrch, čo je veľká výhoda, sú však náchylné na poškriabanie a na silné znečistenie vyžadujú špeciálne prostriedky. Indukčná doska stojí viac ako plynová, vyžaduje špeciálnu elektrickú prípojku a aj oprava je finančne náročnejšia. Ak varíte často, plyn vás vyjde lacnejšie ako elektrina. Bod pre plyn.
Stav - 1 : 2