Podporuje rast svalov a posilňuje nervy. Najlepšie tipy, čo s hráškom
22. 6. 2022, 12:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:36)

Zdroj: Shutterstock
Nečakajte, kým zostarne a uschne. Zelený má najviac živín, ktoré potrebujete.
Mladý hrášok je najhodnotnejší surový, ale dobré vlastnosti si uchová aj po krátkej tepelnej úprave.

Elixír zdravia
Zelené guľôčky podporujú rast svalov, posilňujú nervy a kosti, chránia pred slepotou, pomáhajú udržiavať hodnoty krvného tlaku v norme, zmierňujú obličkové problémy. V 100 g hrášku sa nachádza 5,5 g bielkovín, 5 g vlákniny, 1 g minerálnych látok a stopových prvkov a množstvo vitamínov a antioxidantov, najmä luteínu a zeaxantínu. Energetická hodnota je 290 kJ/100 g.
Zdroj: Shutterstock
Jedzte hrášok, kým je mladý
Varte s fantáziou
Hrášok výborne chutí samostatne ako príloha, podusený na masle a ochutený bylinkami alebo krátko orestovaný a posypaný strúhaným syrom. Zamiešajte ho do ryžových a zemiakových pokrmov, zeleninových polievok, omeliet i do čerstvých šalátov. Rastlinné bielkoviny z hrášku najlepšie využijete, keď ho budete jesť s celozrnným pečivom. Ideálna kombinácia: hrášok a mladá mrkva. Vitamín E z hrášku a betakarotén z mrkvy zosilňujú svoj antioxidačný účinok.
Zdroj: Laura Witteková
Hrášková nátierka
Ochutnajte cukrový
Krehké, chrumkavé strúčiky cukrového hrachu majú jemnú, sladkú chuť a jedia sa celé. Odštipnite končeky a krátko ich sparte alebo orestujte na troche tuku. Teplé sa hodia ako príloha k mäsu, vychladnuté do čerstvých šalátov. Výborne sa dopĺňajú so špargľou a s baby karotkou. Okrem toho, že lahodne chutia, posilňujú vlasy a vypínajú pleť.
5 báječných rád
- Na jednu porciu počítajte 150 g hrášku, čo je 350 až 400 g strúčikov.
- Vyberajte lesklé strúčiky bez hnedých škvŕn, múčnatý povlak signalizuje dlhé skladovanie.
- Uvarený hrášok ostane sviežo zelený, keď do vody pridáte štipku soli. Trocha cukru zvýrazní chuť.
- Hrášok varte krátko, potom ho prudko schlaďte prúdom studenej vody.
- Nevylúpaný hrášok vydrží v chladničke približne dva dni, neskôr zhorkne.
Zdroj: shutterstock
Extra tip
Zelená pre zdravie
Rastlinná strava bohatá na chlorofyl zlepšuje imunitu a pomáha zneškodňovať vírusy a baktérie. Navyše zelené farbivo na seba viaže horčík a zlepšuje jeho využiteľnosť v organizme.
Rýchla chuťovka
Surový hrášok roztlačte s troškou olivového oleja, osoľte, okoreňte a natrite na hrianku opečenú nasucho. Ozdobte guľôčkami hrášku alebo kúskami mozzarelly a lístkom mäty.
Zdroj: Shutterstock
Rýchla chuťovka