Reklama

Podporuje rast svalov a posilňuje nervy. Najlepšie tipy, čo s hráškom

150 g hrášku dodá
3/4 dennej potreby
vitamínu C, 1/3 vitamínu
K a tiamínu
a 1/4 mangánu.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Nečakajte, kým zostarne a uschne. Zelený má najviac živín, ktoré potrebujete.

Mladý hrášok je najhodnotnejší surový, ale dobré vlastnosti si uchová aj po krátkej tepelnej úprave.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zázračný med: Účinkuje nielen na teplotu, ale aj na zuby či na močáky

    Elixír zdravia

    Zelené guľôčky podporujú rast svalov, posilňujú nervy a kosti, chránia pred slepotou, pomáhajú udržiavať hodnoty krvného tlaku v norme, zmierňujú obličkové problémy. V 100 g hrášku sa nachádza 5,5 g bielkovín, 5 g vlákniny, 1 g minerálnych látok a stopových prvkov a množstvo vitamínov a antioxidantov, najmä luteínu a zeaxantínu. Energetická hodnota je 290 kJ/100 g.

    Zdroj: Shutterstock

    Jedzte hrášok, kým je mladý

    Varte s fantáziou

    Hrášok výborne chutí samostatne ako príloha, podusený na masle a ochutený bylinkami alebo krátko orestovaný a posypaný strúhaným syrom. Zamiešajte ho do ryžových a zemiakových pokrmov, zeleninových polievok, omeliet i do čerstvých šalátov. Rastlinné bielkoviny z hrášku najlepšie využijete, keď ho budete jesť s celozrnným pečivom. Ideálna kombinácia: hrášok a mladá mrkva. Vitamín E z hrášku a betakarotén z mrkvy zosilňujú svoj antioxidačný účinok.

    Zdroj: Laura Witteková

    Hrášková nátierka

    Ochutnajte cukrový

    Krehké, chrumkavé strúčiky cukrového hrachu majú jemnú, sladkú chuť a jedia sa celé. Odštipnite končeky a krátko ich sparte alebo orestujte na troche tuku. Teplé sa hodia ako príloha k mäsu, vychladnuté do čerstvých šalátov. Výborne sa dopĺňajú so špargľou a s baby karotkou. Okrem toho, že lahodne chutia, posilňujú vlasy a vypínajú pleť.

    5 báječných rád

    - Na jednu porciu počítajte 150 g hrášku, čo je 350 až 400 g strúčikov.
    - Vyberajte lesklé strúčiky bez hnedých škvŕn, múčnatý povlak signalizuje dlhé skladovanie.
    - Uvarený hrášok ostane sviežo zelený, keď do vody pridáte štipku soli. Trocha cukru zvýrazní chuť.
    - Hrášok varte krátko, potom ho prudko schlaďte prúdom studenej vody.
    - Nevylúpaný hrášok vydrží v chladničke približne dva dni, neskôr zhorkne.

    Zelená pre zdravie

    Rastlinná strava bohatá na chlorofyl zlepšuje imunitu a pomáha zneškodňovať vírusy a baktérie. Navyše zelené farbivo na seba viaže horčík a zlepšuje jeho využiteľnosť v organizme.

    Rýchla chuťovka

    Surový hrášok roztlačte s troškou olivového oleja, osoľte, okoreňte a natrite na hrianku opečenú nasucho. Ozdobte guľôčkami hrášku alebo kúskami mozzarelly a lístkom mäty.

    Zdroj: Shutterstock

    Rýchla chuťovka