Pozor pri nákupe potravín: Poznáte 15 častých klamstiev a trikov?
7. 2. 2023, 17:01 (aktualizované: 7. 2. 2023, 18:09)

Zdroj: Shutterstock
Viete, čo skutočne kupujete? Asi len málo z nás si pri každom nákupe podrobne študuje zloženie všetkých položiek. No na niektoré fígle výrobcov by sme si ozaj mali dať pozor. Čím najčastejšie zavádzajú?
Potravinový "detektív" portálu Blesk.cz upozorňuje na to, aké dôležité je čítať pred nákupom obaly výrobkov či na fígle výrobcov a diery v legislatíve. Ktoré sú najčastejšie?

1. Hnedý vs. biely
Zdroj: Patalie.sk
Zdravý cukor neexistuje. Určite ste už počuli, že hnedý cukor je „zdravší“ ako ten biely, pretože obsahuje zdraviu prospešné látky – najmä vápnik, horčík alebo železo. Ide však o rozšírený mýtus. Obsah minerálnych látok, pre ktoré je hnedý cukor odporúčaný ako „zdravší", je z výživového hľadiska zanedbateľný.
2. "Zázračné" čaje
Čaje na detox a chudnutie majú očistiť organizmus alebo pomôcť pri redukcii váhy. Okrem liečivých účinkov si v takom čaji môžete lúhovať aj koktail pesticídov vrátane tých, ktoré Európska únia zakazuje používať, ale dovoľuje piť. Nerieši, že napriek neustále sa rozširujúcemu zoznamu zakázaných účinných látok proti škodcom rastlín sa rezíduá (zvyšky) zakázaných pesticídov k spotrebiteľom dostanú v bylinách pestovaných mimo EÚ.
Zdroj: Shutterstock
Dobrou správou je, že množstvo takých pesticídov bolo podlimitné a nebolo z hľadiska zdravia a konzumovaného množstva významné. Avšak čím menej pesticídov výrobok má, tým lepšie.
Bylinné čaje, ako sú tie na detox a chudnutie, sa väčšinou neodporúčajú dlhodobo. Zmesi byliniek môžu totiž obsahovať nežiaduce látky, ktoré sa v niektorých použitých bylinách prirodzene vyskytujú. Ide o tzv. pyrolizidínové alkaloidy, čo sú zlúčeniny, ktorými sa rastliny chránia pred bylinožravcami.
3. Zdravie v kocke?
Pod označením bujón môžete kúpiť stlačenú zmes, z ktorej pripravíte poctivý hydinový vývar, ale častejšie narazíte na glutamát s palmovým tukom v kocke. Takýto vývar neobsahuje kvalitné plnohodnotné bielkoviny, ktoré sa do tradičného mäsového vývaru dostávajú varením mäsa. Také bujóny na báze soli, palmového tuku a glutamátu rozhodne neslúžia ako náhrada kvalitného vývaru.
Zdroj: Tibor SOMOGYI
4. Priamo z lesa?
Bobuľové ovocie môžete zohnať prakticky kedykoľvek. Stačí otvoriť mraziaci box v obchode. Ale ako ukázal test mrazených ovocných zmesí, „lesná zmes“ nemusí byť len z lesa. Môže obsahovať najmä ríbezle, ktoré patria medzi záhradné plody. Samozrejme, je to na každom výrobcovi, akú zmes do balenia namieša, ale rozhodne by nemal klamať spotrebiteľa názvom.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
5. Skutočne mäsové?
Zemiakové knedle plnené údeným mäsom sú obľúbenou klasikou slovenskej kuchyne. O pomere jednotlivých zložiek, najmä množstva mäsa, majú výrobcovia odlišné predstavy. Preto je dôležité sledovať na obale obsah mäsa v masovej náplni. Je totiž rozdiel, či si doprajete knedle s údeným, ktoré obsahujú sotva z polovice mäso (a zvyšok v náplni tvoria zahusťovadlá, škrob a pod.).
Zdroj: Jozef Baran
6. Nie až také zdravé
Kupovať si proteínové tyčinky len preto, že sú „v móde“, nie je správny prístup. Každý by mal vedieť, čo mu taká tyčinka dá a či naozaj potrebuje jej pomocou zvýšiť obsah bielkovín. V bežnej zdravej vyváženej strave ich nedostatkom rozhodne netrpíme. Navyše za veľké peniaze si kupujete často to, čo by ste dohnali pohárom mlieka alebo vajcami. A niektoré tyčinky môžu obsahovať extrémne množstvo cukrov.
Zdroj: Shutterstock
7. Špekáčiky sa zlepšujú
Tento rok portál testoval špekáčiky už 6.-krát a dospel k skvelému záveru. Za ten čas sa priemerný obsah mäsa pri týchto údeninách zvýšil o 18 % a v priemere sa vyšplhal takmer na 85 %! Obsah tuku sa pritom nijako významne nezmenil, a špekáčiky tak pribrali len na mäse. A čím mäsovejšie sú, tým skôr sa zaobídu bez škrobu, zahusťovadiel a farbív.
Zdroj: Shutterstock
8. Obal musí byť pravdivý
Pri testovaní mrazených syrových pízz laboratórium odhalilo pizzu, ktorá okrem syra obsahovala aj náhradku syra, ale to výrobca neuvádzal na obale, takže klamal spotrebiteľov. Pritom keby to priznal v zložení, v hodnotení by na tom bol dobre. Táto pizza totiž senzorickým odborníkom chutila najviac.
Zdroj: https://www.instagram.com/p/Cku5TA7Px7d/
9. Aj sladkosť je problém
Ochutené mliečne nápoje pre deti môžu obsahovať veľa cukru, ale rozhodne nie je výhra, pokiaľ veľkú časť cukru nahrádza sladidlo. Síce je obsah cukru pri takýchto výrobkoch nižší, ale sladká chuť, na ktorú si deti rady zvykajú, pretrváva.
Zdroj: Shutterstock
10. Abeceda prímesí
Na prípravu burgra stačí kvalitné, primerane tučné hovädzie, soľ a korenie. Ako ukázal test, niektorí výrobcovia mäsové placky „vylepšujú“ zbytočnými ingredienciami, ako sú sušená repa, extrakt z ríbezlí, výťažok z čerešní, hovädzia bielkovina či pšeničná vláknina. Také zložky však nepridávajú preto, aby bol výrobok zdravší či chutnejší, len mu vylepšuje senzorické vlastnosti.
Zdroj: Shutterstock
11. Medvedíky vás nespasia
Bolia vás kĺby? Dajte si gumových medvedíkov. Ide o obľúbený mýtus. Aby mala želatína v gumových medvedíkoch nejaký účinok, museli by ste jesť cukríky "na kilá", a s nimi aj prebytočné cukry. V jednom 100-gramovom vrecku sa skrýva len priemerná denná odporúčaná dávka. A to platí pre dospelého, pre dieťa je to dokonca o tretinu viac.
Zdroj: Shutterstock
12. Nie ako od babičky
To, že majú pečeňové knedličky v názve „babičky“ alebo „babičkine“, ešte neznamená, že je ich receptúra taká, ako robievali naše starké. Pri výbere týchto mrazených polotovarov sa preto zamerajte na zloženie, ktoré mnoho napovie. Základom výroby pečeňových knedličiek je pečeň, strúhanka, korenie, vajcia a cesnak. Ingrediencie ako masť či škrob sú len zložkami navyše. Šikovní výrobcovia sa bez nich úplne zaobídu a aj také knedličky chutia, dobre vyzerajú a vo vývare držia pohromade.
Zdroj: Shutterstock
13. Strúhanka nie je nesmrteľná
Niektoré strúhanky vydržia vyše roka, iné mesiac. Na ich „životnosti“ sa výrazne podieľa tuk, ktorý môže žltnúť. Čím viac tuku v strúhanke je, tým je náchylnejší na kazenie, takže ju nemožno príliš dlho skladovať. Pri nákupe by ste preto mali sledovať dátum minimálnej trvanlivosti, ktorý nájdete na obale.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
14. Hrášok vs. hrach
Keď vezmete do ruky plechovku so sterilizovaným hráškom, presvedčte sa, že v zložení je skutočne hrášok a nie hrach. Zatiaľ čo v prvom prípade ide o strukovinu, v tom druhom ide o zeleninu, ktorá sa obvykle pridáva do zemiakového šalátu. Rozdiel je nielen v druhu potraviny, ale aj v chuti a štádiu zrelosti. Hrášok je doposiaľ nezrelým plodom hrachu siateho, zatiaľ čo hrach sú už plne vyzreté semená.
Zdroj: Shutterstock
15. Rybacia nátierka nie je ryba
Čerstvý tuniak je zdravý, tuniaková nátierka však taká byť nemusí. Tučnejšie morské ryby, kam patrí aj tuniak, sú cenené najmä vďaka obsahu omega-3 mastných kyselín, no od nátierok ich až tak nečakajte, ich tuky sú najmä rastlinné.
Zdroj: Shutterstock