Reklama

Sezóna uhoriek je tu, tak sa pusťte do práce

Tajomstvo chutných uhoriek

Zdroj: shutterstock

Reklama

Poznáte niekoho, kto nemá rád lahodné, chrumkavé zavárané uhorky? Nikdy sa neomrzia, a čím sú menšie, tým rýchlejšie sa minú.

Nachystajte poháre a viečka

Skôr ako sa pustíte do zavárania, pripravte si poháre a viečka, pretože pred naložením zeleniny musia byť suché. Najprv ich dôkladne vyumývajte saponátom v horúcej vode a opláchnite. Umyté poháre prelejte vriacou vodou alebo ich sterilizujte v rúre, aby ste mali istotu, že sa zničili všetky mikróby. Ako na to? Poháre poukladajte na plech s vodou otočené hore dnom. Rúru nastavte na 100 °C na 10 minút. Viečka stačí vložiť do hrnca a zaliať vriacou vodou na pár minút. Poháre ani viečka neutierajte, nechajte ich voľne usušiť. Viečka by ste mali použiť zakaždým nové, staré a poškodené vyhoďte.

TIP!

Ak máte umývačku riadu, ušetrí vám čas i prácu. Na umývanie pohárov nastavte intenzívny program s najvyššou teplotou.

Zdroj: shutterstock

Chyby pri zaváraní uhoriek

Vyperte uhorky

Čím sú uhorky menšie a tvrdšie, tým lepšie. Ideálna veľkosť je 7 až 10 cm a priemer 1,5 až 3 cm. Ľahšie sa plnia do pohárov, nerozvaria sa a ostanú chrumkavé. Väčšie ukladajte do pohára ako prvé, menšie si nechajte navrch. Z uhoriek odstráňte stopky a prípadné zvyšky kvetov, vložte ich do vody, vydrhnite kefkou a niekoľkokrát po sebe opláchnite, kým voda neostane čistá, pretože každá špina je potenciálny zdroj plesne.

TIP!

Tajomstvo úspechu je v dokonalej čistote pohárov, viečok a zeleniny.

 Ingrediencie podľa chuti

Uhorky budú mať lepšiu chuť, keď okrem korenín pridáte do pohárov aj inú zeleninu. Ak použijete prípravok na zaváranie uhoriek, ktorý už obsahuje koreniny, dajte pozor, aby ste nálev neprekorenili.

Korenia: celé čierne korenie, horčičné semienka, nové korenie, prípadne aj bobkový list, klinčeky

Zelenina: kôpor, cibuľa (celé minicibuľky alebo kolieska veľkej), mrkva, petržlen, chren, strúčik cesnaku, feferónka, vínny list

Sladkokyslý nálev

Suroviny

- 600 g krupicového cukru (alebo menej, ak majú byť kyslejšie)

- 500 ml octu

- 1 deko

- 1,75 l vody

Postup: Vodu s cukrom a octom prevarte, prisypte deko a povarte 5 minút. Nálev nechajte vychladnúť.

V klasickom hrnci

Do hrnca nalejte vodu do výšky 3 cm nad rošt. Poháre s uhorkami nedávajte priamo na dno hrnca, ale na rošt (kovovú dierkovanú vložku) alebo na plátenú utierku. Pollitrové poháre sterilizujte pri teplote 85 °C 15 minút, poháre s objemom 700 ml o 5 minút dlhšie, litrovým pridajte ešte 5 minút. Potom ich otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.

V rúre

Poháre poukladajte na plech s vyšším okrajom tak, aby sa nedotýkali. Na plech nalejte asi 3 cm vody. Zapnite horný aj spodný ohrev a rúru predhrejte na 150 °C. Vložte plech s pohármi a sterilizujte 15 minút. Potom teplotu znížte na 100 °C, nechajte zapnutý iba spodný ohrev a sterilizujte ešte 20 minút. Poháre vyberte, pootáčajte hore dnom a nechajte vychladnúť.

Zdroj: shutterstock

Aj strukoviny sa dajú zavárať

 V elektrickom hrnci

Ak zavárate veľké množstvo ovocia a zeleniny, vyplatí sa investovať do elektrického zaváracieho hrnca s termostatom, na ktorom nastavíte čas a teplotu. Signál vás upozorní, kedy máte poháre vybrať. Postupujte podľa návodu od výrobcu.

V mikrovlnke

Zásadné je použiť viečka so závitom! Pohár s objemom 700 ml vložte do mikrovlnky na plastovú misku. Výkon nastavte na 700 W a čas na 5 minút. Ak máte dva poháre, sterilizujte 10 minút, tri poháre 15 minút. Potom ich otočte hore dnom na 5 minút.

 V umývačke riadu

Neveríte, že to ide? Ak tento spotrebič máte, nie je čo riešiť. Nepotrebujete hrniec ani teplomer a je to celkom jednoduché.

1. Poháre naplňte, uzavrite viečkami a naukladajte do umývačky. Poháre musia stáť rovno asi 5 cm od seba, aby sa nedotýkali. Veľké poháre dávajte iba do spodného koša, malé môžete opatrne uložiť aj do horného.

2. Nastavte najdlhší program a najvyššiu teplotu (70 až 80 °C). Zásobníky na čistiace a leštiace prípravky musia ostať prázdne. Zapnite a program nechajte dobehnúť až do konca vrátane sušenia.

3. Poháre vyberte, poukladajte na suchú utierku hore dnom a nechajte úplne vychladnúť.

TIP!

Horúce poháre nevykladajte na studenú podložku, mohli by popraskať. Ideálna je drevená doska alebo utierka.

Zdroj: shutterstock

Zaváranie podľa našich babičiek

3 najčastejšie chyby

 Stalo sa vám, že zavárané uhorky nesplnili vaše predstavy? Toto sú najčastejšie príčiny nedobrej chuti alebo konzistencie.

1. Chyba: Urobili ste presný nálev, ale uhorky sú kyslé, slané, sladké alebo prekorenené.

Príčina: V pohári je priveľa natlačených uhoriek a málo nálevu.

Riešenie: Do husto naložených pohárov urobte koncentrovanejší nálev.

2. Chyba: Uhorky majú horkastú príchuť.

Príčina: Počasie, ktoré ovplyvňuje rast uhoriek.

Riešenie: Neotvárajte poháre krátko po sterilizovaní, horká chuť sa postupne stratí.

3. Chyba: Sivá farba uhoriek pod viečkom.

Príčina: Nedostatočná sterilizácia alebo počas chladenia vnikol do pohára vzduch.

Riešenie: Dodržiavajte presne čas sterilizácie podľa veľkosti pohárov.

 Prepichujte

Ak sú sterilizované uhorky zvonka príliš mäkké a vnútri polosurové či plné vody, vyskúšajte osvedčené metódy.

1. Pred naložením do pohárov uhorky husto poprepichujte grilovacou ihlou alebo tenkou ihlicou na pletenie. Nálev sa neuzavrie vnútri a po zahryznutí vás neostrieka.

2. Uhorky ostanú chrumkavé, keď do každého pohára vložíte okrem obľúbených byliniek a korení aj jeden zdravý zelený dubový list.

Zdroj: shutterstock

Najlepší sladkokyslý nálev

Neskysnú!

Hrášok, zelená fazuľka, fazuľa či cuketa nakladané v slanom náleve zvyknú kysnúť a namiesto na tanieri skončia v koši. Sklamaniu zo zbytočnej práce aj z vyhodených peňazí predídete tak, že poháre dáte sterilizovať 3-krát po sebe, zakaždým na 20 minút. Medzi jednotlivými sterilizáciami však musí byť časový odstup 24 hodín.

Hubové rady

1. Huby sa rýchlo kazia, preto ich zbierajte ráno. V noci sa ochladia, preto dlhšie vydržia. Rozložte ich voľne na vzdušné miesto, aby sa nezaparili a nesčerviveli. Vopred si nachystajte poháre, viečka a ďalšie potrebné veci, pretože konzervovanie musíte stihnúť do 24 hodín.

2. Očistené huby vyperte v studenej vode, väčšie prekrojte a vhoďte na 5 až 7 minút do osolenej vriacej vody s trochou octu. Potom ich rýchlo sceďte, nechajte odkvapkať a vychladnúť. Vychladnuté huby môžete plniť do pohárov.

3. Chuť húb výborne doplní bobkový list, horčičné semienka, nové korenie, korenie štyroch farieb a plátky cibule, mrkvy a chrenu. Ak máte rady pikantné, pridajte čili papričku. Zalejte sladkokyslým nálevom a sterilizujte 20 až 30 minút.

Výber pre vás