Reklama

Sezónne grilovanie: Letné a zimné recepty s kontaktným grilom

Braun

Zdroj: Braun

Reklama

Grilovanie je pre mnohých z nás spojené s letnými mesiacmi, priateľmi, posedením na čerstvom vzduchu a lahodnými pokrmami.

Avšak, domáci gril nemusí byť umiestnený iba na záhrade. Čoraz populárnejšie sú elektrické grily, ktoré sa dajú používať na terase i v interiéri. Atraktívny je najmä kontaktný gril, ktorý šetrí čas, pretože jedlo jemne stlačí medzi dve platne, čím sa čas prípravy skráti o polovicu.

Chcete využívať kontaktný gril počas roka na prípravu raňajok, obedov i večerí? Investujte do multifunkčných variantov, vďaka ktorým si pripravíte zdravé, chutné a výživné jedlo počas celého roka aj v pohodlí kuchyne bez dymu a zápachu.

Chcete vedieť viac? Radi by ste vyskúšali jednoduché a chutné recepty? V tom prípade čítajte ďalej.

Letné a zimné recepty s kontaktným grilom

Vytvorte si na multifunkčnom kontaktnom grile tradičné grilované špeciality na rebrovanej platni. Alebo využite hladkú platňu na grilovanie krehkých surovín, ako sú napríklad ryby. Na grile sa dajú dokonca pripraviť aj vafle – v prípade, že máte k dispozícii multifunkčný kontaktný gril značky Braun. Odporúčame však začať jednoduchými letnými a zimnými receptami.

Grilované zeleninové špízy

Počas leta môžete využiť na grilovanie sezónnu zeleninu. Skombinujte papriku, cuketu, cherry paradajky, cibuľu a huby. Zeleninu najprv marinujte v olivovom oleji, citrónovej šťave, soli a čiernom korení. Až potom ju napichajte na špajdle. Na grilovanie využite rebrovanú platňu a otvorenú polohu grilu. O 10 až 15 minút máte hotovo. Dôležité je, aby zelenina i huby získali zlatistú farbu.

Šťavnaté hamburgery

Zvonku chrumkavé a zvnútra šťavnaté hamburgery sú vhodné do letného i zimného jedálneho lístka. Na prípravu použite kvalitné mleté hovädzie mäso, poprípade využite kombináciu hovädzieho a bravčového. Vždy dbajte na to, aby ste použili kvalitné a čerstvé suroviny.

Mleté mäso dochuťte soľou, korením a bylinkami. Vyformujte hamburgery a položte ich na rozpálenú grilovaciu platňu. Grilujte 5 až 7 minút z každej strany. Ak sa ponáhľate, využite kontaktnú polohu, pri ktorej sa hamburgery stlačia medzi dve platne.

Sladké ananásové plátky s medom

Dostali ste chuť na sladké? Neviete, čo s ananásom, ktorý vám zostal v chladničke? Vyskúšajte tento jednoduchý sladký dezert. Plátky ananásu potrite medom a grilujte 2 až 3 minúty z každej strany. Podávajte ich so zmrzlinou alebo jogurtom.

Grilovaný kurací steak so zimnou zeleninou

Odborníci sú toho názoru, že by sme mali konzumovať lokálne a sezónne potraviny. V zime je takisto vhodné preferovať sezónnu zeleninu, ako napríklad mrkvu či zeler. Avšak najprv si pripravte kuracie mäso a marinujte ho v olivovom oleji, citrónovej šťave, soli a korení.

Následne plátky mäsa grilujte z každej strany 6 až 8 minút. Na druhej platni si zatiaľ ugrilujte zeleninu podľa vášho gusta. Podávajte s celozrnným pečivom, alebo k zelenine pridajte zemiaky so šupkou.

Grilovaný chlieb so syrom a bylinkami

Potrebujete deťom pripraviť rýchlu večeru? Využite kontaktnú polohu multifunkčného grilu a pripravte im chlieb so syrom na grile. Medzi dva plátky chleba natretého bylinkovým maslom dajte syr, napríklad mozzarellu. Môžete pridať aj šunku či obľúbené druhy zeleniny. Grilujte na kontaktnom grile dovtedy, kým sa syr nerozpustí. Chlieb musí byť chrumkavý so zlatistým nádychom.

Grilované jablká so škoricou

K jesenným a zimným mesiacom patria jablká a voňavá škorica. Grilované jablká sú výbornou voľbou. Jablká zbavte jadrovníka, rozkrojte ich na polovicu a posypte škoricou a cukrom. Grilujte dovtedy, kým nezískajú zlatistý nádych. Podávajte s jogurtom alebo zmrzlinou.

Grilujte počas celého roka v pohodlí domova

Multifunkčný kontaktný gril je pomocník, ktorého oceníte počas celého roka pri príprave raňajok, obedov i večerí. Ušetrí vám veľa času a energie a do jedálneho lístka prinesie pestrosť.

PR článok