Reklama

Spomaľujú starnutie, zlepšujú pamäť: Čo treba vedieť pred sviatkami O RYBÁCH?

Báječné rady

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Položíte na Štedrý večer rybiu šupinku pod tanier, aby sa peniaze udržali v dome? Ak si budúci rok želáte aj dobré zdravie, jedzte ryby každý týždeň.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najlepšie halászlé, aké sme kedy jedli: Recept máme od známeho šéfkuchára Imreho
    Zdroj: Katarína Brunovská

    Ryby patria medzi 10 najzdravších potravín na svete. Ľahko stráviteľné mäso obsahuje hodnotné bielkoviny, zdravé tuky omega-3 a omega-6, vitamíny A, D a E dôležité na imunitu, vápnik, horčík, fosfor a draslík, morské ryby aj veľa jódu.

    Zlepšujú pamäť
    Strava bohatá na mastné kyseliny omega-3 prospieva nielen srdcu a cievam, ale aj mozgu, kĺbom a nervom. Na podporu pamäti sa odporúča týždenne zjesť 2 až 3 porcie rýb. Keď ste mrzutá či bez nálady, naordinujte si rybacie dni. Ak je v tele nízka hladina kyselín omega-3, zároveň býva nízka aj hladina hormónu dobrej nálady – sérotonínu. Výskumy ukázali, že ženy, ktoré často jedia ryby, menej trpia depresiami, muži sú vraj pokojnejší.

    Zdroj: Shutterstock

    Vyhladzujú vrásky

    Mastné čísla
    Denne by ste mali zjesť aspoň 0,5 g mastných kyselín omega-3 alebo najmenej 3 g za týždeň. Ktoré ryby ich majú najviac v 100 g? Makrela 2,6 g, losos 1,9 g, sleď 1,7 g, tuniak 1,6 g.

    Vyhladzujú vrásky
    Antioxidanty obsiahnuté v mäse rýb spomaľujú starnutie pleti a tvorbu vrások. Jedinečná kombinácia bioaktívnych látok vyživuje pleť a vracia jej sviežosť a pružnosť, zlepšuje kvalitu vlasov a nechtov. Ryby sú tiež výborný zdroj bielkovín, ktoré sú dôležité pre udržanie optimálnej hmotnosti. Ak si chcete za- chovať štíhlu postavu a mladistvý vzhľad, jedzte ryby pravidelne a striedajte druhy.

    Zdroj: Shutterstock

    Báječné rady

    Ideálny styling

    •  Šupinatý kapor má jemnú kožu, preto sa hodí na smaženie. Kapor lysý, bez šupín, má hrubšiu kožu a je lepší namodro.
    • Pstruh je skvelý pečený v celku alebo ho môžete vykostiť a upiecť filety.
    • Sumec má ťažšie stráviteľné mäso, preto ho nevyprážajte, ale duste alebo pečte bez tuku s rascou či so šalviou.
    • Šťuka má jemné a chudé mäso. Najlepšia je varená alebo pripra- vená na pare a poliata maslom.
    • Najchudšia je treska, ktorú môžete obaliť a vysmažiť alebo upiecť na masle. A vo filetách nemusíte hľadať kosti.
    • Losos je chutný v akejkoľvek úprave. Nešetrite voňavým kôprom alebo ty- mianom.
    • Makrela a hejk sú tučné ryby, preto sa hodia na grilovanie a pečenie na troške tuku.

    Extra tip

    Zdroj: Shutterstock

    Čo treba vedieť o rybách?

    Báječné rady

    • Ak čerstvú rybu kúpite skôr ako týždeň pred sviatkami, očistite ju a dajte do mrazničky.
    • Šupiny z kapra odstraňujte smerom od chvosta k hlave, nie naopak.
    • Zmrazenú rybu nerozmra- zujte v teplej vode. Vložte ju do studenej vody a trpezlivo čakajte.
    • Viac nasoľte vnútro ryby, ale nezačnite ju hneď piecť, lebo soľ sa vyplaví do tuku. Rybu nechajte stáť 2 hodiny pri izbovej teplote.
    • Citrónová šťava zmierni pach rybaciny a zjemní chuť.
    • Na pečenie v rúre sa hodí maslo, na panvici smažte v oleji, ktorý znesie vysoké teploty.
    • Čím aromatickejšie je korenie alebo omáčka, tým výraznej- šie víno môžete podávať k rybe.