Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Už ste ju mali? 10 dobrých rád, prečo jesť BRYNDZU práve v máji

Keď bryndza, tak májová

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Hoci je tučná a slaná, posilní imunitu a nepokazí ani diétny režim.

Čerstvé prírodné syry patria medzi vyhľadávané lahôdky. Ak si bez váhania pokrájate do šalátu slaný balkánsky syr, nemali by ste obchádzať náš najväčší poklad – bryndzu. Najlepšia je májová z čerstvo nadojeného mlieka, keď už ovce majú zelenú pašu. Oproti zimnej bryndzi má jemnejšiu chuť a nie je taká ostrá.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TOP 10 potravín na zdravé chudnutie bez hladovania

    Funkčná potravina

    Tradičná netermizovaná a nepasterizovaná ovčia bryndza z ovčieho mlieka patrí medzi funkčné potraviny, ktoré prirodzenou cestou prospievajú ľudskému organizmu. V grame takejto bryndze je asi miliarda probiotických baktérií, veľké množstvo vápnika a kvalitných, ľahko stráviteľných mliečnych bielkovín. V obchodoch však nájdete rôzne druhy bryndze – letnú, zimnú, termizovanú, zo surového mlieka, z ovčieho hrudkového syra aj zo zmesi ovčieho a kravského syra.

    Chuť a kvalita

    Bryndza by mala byť jemne aromatická, trocha kyslastá, mierne pikantná  a slaná, nesmie mať nepríjemnú arómu, ani horkú, štipľavú či zatuchnutú chuť. Konzistencia má byť jemná, pri teplote 18 až 20 stupňov Celzia roztierateľná, s drobnými krupičkami, ale nie mazľavá či pieskovitá. Keď bryndza vonia a chutí ako tvaroh, zrejme obsahuje priveľa kravského syra. Podľa normy musí obsahovať viac ako 50 percent ovčieho hrudkového syra v prepočte na sušinu, zvyšok môže tvoriť kravský hrudkový syr.

    Zdroj: Shutterstock

    100-percent-ná ovčia bryndza obsahuje iba hrudkový syr z ovčieho mlieka.

    Skvelé  kombinácie

    Milujete bryndzovú nátierku, ale nechcete jesť priveľa chleba? Natrite si ju na polovičky surovej papriky alebo na hrubšie plátky čerstvej uhorky. Vrch posypte posekanou pažítkou a zajedajte cherry rajčinami. Nátierka bude diétnejšia, keď bryndzu vymiešate len s troškou nízkotučnej kyslej smotany. Bryndza si chuťovo výborne rozumie aj  s petržlenom, kôprom  a so žeruchou. Skúste  do nej zamiešať aj aromatickejšie bylinky, ako  je rozmarín, saturejka a tymian. Kto má rád slano-sladkú kombináciu, pochutná si na bryndzi  s hruškami, jahodami alebo hroznom.

    Čím je výnimočná?

    • Tradičná bryndza z nepasterizovaného ovčieho mlieka sa zaraďuje medzi funkčné potraviny.
    • Obsahuje až 20 druhov probiotických baktérií.
    • Patrí medzi dobré zdroje vápnika a vitamínov skupiny B. Posilňuje imunitu, znižuje hladinu cholesterolu, chráni pred rakovinou hrubého čreva, alergiami, osteoporózou  i cukrovkou.
    • Zlepšuje pleť, spevňuje  zuby aj kosti.
    • Napriek vyššiemu obsahu tuku optimalizuje hladiny dobrého HDL a zlého LDL cholesterolu.
    • Väčšinou ju znášajú aj ľudia  s intoleranciou laktózy.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS