Už ste ju mali? 10 dobrých rád, prečo jesť BRYNDZU práve v máji
15. 5. 2022, 10:00

Zdroj: Shutterstock
Hoci je tučná a slaná, posilní imunitu a nepokazí ani diétny režim.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Čerstvé prírodné syry patria medzi vyhľadávané lahôdky. Ak si bez váhania pokrájate do šalátu slaný balkánsky syr, nemali by ste obchádzať náš najväčší poklad – bryndzu. Najlepšia je májová z čerstvo nadojeného mlieka, keď už ovce majú zelenú pašu. Oproti zimnej bryndzi má jemnejšiu chuť a nie je taká ostrá.

Funkčná potravina
Tradičná netermizovaná a nepasterizovaná ovčia bryndza z ovčieho mlieka patrí medzi funkčné potraviny, ktoré prirodzenou cestou prospievajú ľudskému organizmu. V grame takejto bryndze je asi miliarda probiotických baktérií, veľké množstvo vápnika a kvalitných, ľahko stráviteľných mliečnych bielkovín. V obchodoch však nájdete rôzne druhy bryndze – letnú, zimnú, termizovanú, zo surového mlieka, z ovčieho hrudkového syra aj zo zmesi ovčieho a kravského syra.
Chuť a kvalita
Bryndza by mala byť jemne aromatická, trocha kyslastá, mierne pikantná a slaná, nesmie mať nepríjemnú arómu, ani horkú, štipľavú či zatuchnutú chuť. Konzistencia má byť jemná, pri teplote 18 až 20 stupňov Celzia roztierateľná, s drobnými krupičkami, ale nie mazľavá či pieskovitá. Keď bryndza vonia a chutí ako tvaroh, zrejme obsahuje priveľa kravského syra. Podľa normy musí obsahovať viac ako 50 percent ovčieho hrudkového syra v prepočte na sušinu, zvyšok môže tvoriť kravský hrudkový syr.
Zdroj: Shutterstock
100-percent-ná ovčia bryndza obsahuje iba hrudkový syr z ovčieho mlieka.
Skvelé kombinácie
Milujete bryndzovú nátierku, ale nechcete jesť priveľa chleba? Natrite si ju na polovičky surovej papriky alebo na hrubšie plátky čerstvej uhorky. Vrch posypte posekanou pažítkou a zajedajte cherry rajčinami. Nátierka bude diétnejšia, keď bryndzu vymiešate len s troškou nízkotučnej kyslej smotany. Bryndza si chuťovo výborne rozumie aj s petržlenom, kôprom a so žeruchou. Skúste do nej zamiešať aj aromatickejšie bylinky, ako je rozmarín, saturejka a tymian. Kto má rád slano-sladkú kombináciu, pochutná si na bryndzi s hruškami, jahodami alebo hroznom.
Zdroj: Shutterstock
Extra tip
Čím je výnimočná?
- Tradičná bryndza z nepasterizovaného ovčieho mlieka sa zaraďuje medzi funkčné potraviny.
- Obsahuje až 20 druhov probiotických baktérií.
- Patrí medzi dobré zdroje vápnika a vitamínov skupiny B. Posilňuje imunitu, znižuje hladinu cholesterolu, chráni pred rakovinou hrubého čreva, alergiami, osteoporózou i cukrovkou.
- Zlepšuje pleť, spevňuje zuby aj kosti.
- Napriek vyššiemu obsahu tuku optimalizuje hladiny dobrého HDL a zlého LDL cholesterolu.
- Väčšinou ju znášajú aj ľudia s intoleranciou laktózy.