Super rýchle CUKROVÉ ŠIŠKY aj s praktickými radami od babičky
20. 2. 2022, 16:39 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:34)

Zdroj: Shutterstock
Čo by to boli za fašiangy bez šišiek. Pustiť sa do nich však pre väčšinu z nás chce odvahu. Ale nebojte sa, s našim podrobným postupom a radami od našich babičiek tento vylepšený a zjednodušený recept určite zvládnete!
20 - 25 kusov
Potrebujete:
- 250 ml mlieka
- 1 balíček sušeného droždia
- 50 g kryštálového cukru + na posypanie
- 500 g hladkej múky
- 1 vajce, štipka soli
- 1 lyžica rumu
- 25 g masla (izbovej teploty)
- olej na vyprážanie

Postup:
Premiešajte všetky suché suroviny – múku, cukor, štipku soli a droždie. Pridajte zmäknuté maslo, vajíčko, rum a vlažné mlieko. Vareškou zmiešajte, aby sa suroviny spojili. Potom domieste rukou tak, aby sa cesto odliepalo od stien misy.
Cesto nechajte kysnúť, ale nemusíte čakať hodinu, aby zdvojnásobilo svoj objem – obvykle mu stačí 20 minút, aby sa začalo dvíhať. Ak totiž použijete sušené droždie, cesto najviac napuchne pôsobením tepla.
Po vykysnutí cesto premieste, urobte valec a ten nakrájajte na 40-50 g kúsky. Z kúskov vytvarujte guľôčky. Poukladajte ich na vymastený plech dosť ďaleko od seba, aby sa pri kysnutí navzájom nelepili. Plech zakryte potravinárskou fóliou a nechajte kysnúť 20 minút.
V širšom hrnci s vysokým okrajom rozohrejte olej. Šišky opatrne vkladajte do horúceho oleja a vysmážajte 2 minúty z jednej a 2 minúty z druhej strany. Šišky vyberte a nechajte vychladnúť na plechu na kuchynskom papieri, aby sa zbavili prebytočného oleja. Obaľte v kryštálovom cukre – ak chcete, primiešajte škoricu. Alebo posypte zhora vanilkovým cukrom, ak máte radi naozaj sladké šišky.
Báječný tip:
Práca so sušeným droždím skráti prípravu šišiek najmenej o pol hodinu, navyše máte istotu, že dobre nakysnú a pri vysmažení fantasticky napuchnú.
Zdroj: Shutterstock
Pustite sa do pečenia a nechajte si poradiť od starkej -tá mala šišky vždy báječné...
Ak sa idete pustiť do pečenia šišiek tradičným spôsobom a použijete čerstvé droždie, tieto triky zabezpečia, aby boli nadýchané a pekne vypečené, ako si ich pamätáte od starej mamy:
- Ideálna nádoba na vyprážanie je taká, v ktorej budú mať šišky dosť miesta a budú v nej "plávať".
- Šišky musia byť dobre nakysnuté, inak bude cesto sať veľa oleja.
- Po vložení šišiek do horúceho oleja alebo masti prikryte hrniec pokrievkou a smažíme dovtedy, kým nechytia zlatohnedú farbu.
- Vyprážame ich len po niekoľkých kusoch, musia mať dostatok miesta.
- Počas vyprážania do nich nepicháme vidličkou, vyberáme ich opatrne obracačkou.
- Teplotu tuku na vyprážanie by mala byť 170-180 °C.
Báječný tip:
Zdravšiu verziu šišiek vytvoríte, ak použijete celozrnnú múku alebo pridáte do cesta tvaroh a upečiete šišky v rúre.