Reklama

Super rýchle CUKROVÉ ŠIŠKY aj s praktickými radami od babičky

Ešte teplé šišky posypte zhora vanilkovým cukrom, najmä ak ich máte radi naozaj sladké.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Čo by to boli za fašiangy bez šišiek. Pustiť sa do nich však pre väčšinu z nás chce odvahu. Ale nebojte sa, s našim podrobným postupom a radami od našich babičiek tento vylepšený a zjednodušený recept určite zvládnete!

20 - 25 kusov

Potrebujete:

  • 250 ml mlieka
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 50 g kryštálového cukru + na posypanie
  • 500 g hladkej múky
  • 1 vajce, štipka soli
  • 1 lyžica rumu
  • 25 g masla (izbovej teploty)
  • olej na vyprážanie
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    FAŠIANGOVÉ ŠIŠKY od cukrárky Veroniky: Iné už nebudete chcieť!

    Postup:

    Premiešajte všetky suché suroviny – múku, cukor, štipku soli a droždie. Pridajte zmäknuté maslo, vajíčko, rum a vlažné mlieko. Vareškou zmiešajte, aby sa suroviny spojili. Potom domieste rukou tak, aby sa cesto odliepalo od stien misy.

    Cesto nechajte kysnúť, ale nemusíte čakať hodinu, aby zdvojnásobilo svoj objem – obvykle mu stačí 20 minút, aby sa začalo dvíhať. Ak totiž použijete sušené droždie, cesto najviac napuchne pôsobením tepla.   

    Po vykysnutí cesto premieste, urobte valec a ten nakrájajte na 40-50 g kúsky. Z kúskov vytvarujte guľôčky. Poukladajte ich na vymastený plech dosť ďaleko od seba, aby sa pri kysnutí navzájom nelepili. Plech zakryte potravinárskou fóliou a nechajte kysnúť 20 minút.

    V širšom hrnci s vysokým okrajom rozohrejte olej. Šišky opatrne vkladajte do horúceho oleja a vysmážajte 2 minúty z jednej a 2 minúty z druhej strany. Šišky vyberte a nechajte vychladnúť na plechu na kuchynskom papieri, aby sa zbavili prebytočného oleja. Obaľte v kryštálovom cukre – ak chcete, primiešajte škoricu. Alebo posypte zhora vanilkovým cukrom, ak máte radi naozaj sladké šišky.

    Báječný tip:
    Práca so sušeným droždím skráti prípravu šišiek najmenej o pol hodinu, navyše máte istotu, že dobre nakysnú a pri vysmažení fantasticky napuchnú.

    Zdroj: Shutterstock

    Pustite sa do pečenia a nechajte si poradiť od starkej -tá mala šišky vždy báječné...

    Ak sa idete pustiť do pečenia šišiek tradičným spôsobom a použijete čerstvé droždie, tieto triky zabezpečia, aby boli  nadýchané a pekne vypečené, ako si ich pamätáte od starej mamy:

    • Ideálna nádoba na vyprážanie je taká, v ktorej budú mať šišky dosť miesta a budú  v nej "plávať".
    • Šišky musia byť dobre nakysnuté, inak bude cesto sať veľa oleja.
    • Po vložení šišiek do horúceho oleja alebo masti prikryte hrniec pokrievkou a smažíme dovtedy, kým nechytia zlatohnedú farbu.
    • Vyprážame ich len po niekoľkých kusoch, musia mať dostatok miesta.
    • Počas vyprážania do nich nepicháme vidličkou, vyberáme ich opatrne obracačkou.
    • Teplotu tuku na vyprážanie by mala byť 170-180 °C.

    Báječný tip:
    Zdravšiu verziu šišiek vytvoríte, ak použijete celozrnnú múku alebo pridáte do cesta tvaroh a upečiete šišky v rúre.