Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Tento elixír mladosti vás zoštíhli na nepoznanie. Má aj iné skvelé účinky

Schudnite s touto zeleninou.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Zvláštna zelenina známa ako špargľa sú mladé dužinaté výhonky kvitnúcej trvalky s názvom asparágus lekársky.

Diétna

Špargľa je výnimočná zelenina, ktorá pomáha udržať telo v dobrej kondícii. Obsahuje takmer 93 percent vody, 2,5 percenta sacharidov a 0,5 percenta tuku. Energetická hodnota 100 g špargle je len 84 kJ. Medzi najcennejšie látky patria vitamíny skupiny B, vitamín C, betakarotén a minerály draslík, fosfor, vápnik, zinok, železo a vzácne prvky ako mangán a meď.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zázračný med: Účinkuje nielen na teplotu, ale aj na zuby či na močáky

    Zdravá

    Ak máte vysoký tlak alebo zopár kíl navyše, mali by ste špargľu jesť pravidelne. Vysoký obsah draslíka pomáha udržiavať krvný tlak v norme. Opatrnosť sa odporúča iba vtedy, keď užívate lieky ovplyvňujúce hladinu sodíka. Špargľa obsahuje aj veľa luteínu, ktorý znižuje riziko straty zraku vo vyššom veku. Okrem toho dobre rozpúšťa kyselinu močovú, ktorá sa usadzuje v kĺboch a spôsobuje dnu.

    Zdroj: Shutterstock

    So špargľou do formy

    Chutná

    Špargľu môžete podávať ako prílohu k mäsu či rybe alebo samostatne varenú, dusenú, zapekanú aj grilovanú, uvariť z nej krémovú polievku, upiecť slaný koláč, blanšírované kúsky pridať do čerstvého šalátu. Na posypanie sa hodí strúhanka opečená na masle a parmezán. Pre nízku energetickú hodnotu je špargľa ideálnou voľbou na ľahký obed či večeru.

    Zdroj: Shutterstock

    Sezónny evergreen

    Rady do hrnca

    - Špargľu začnite lúpať od hlavičky. Bielu asi 2 cm pod hlavičkou, zelenú a fialovú stačí očistiť v dolnej tretine.
    - Do hrnca špargľu vkladajte hlavičkami nahor. Pred varením stonky zviažte kuchynským špagátom, aby sa pri vyberaní nepolámali.
    - Do vody môžete pridať trocha cukru, soľ a citrónovú šťavu. Hrniec neprikrývajte, voda by mala siahať tesne pod hlavičky.
    - Bielu špargľu varte asi 12 minút, zelenú a fialovú 10 minút. Presný čas závisí od hrúbky a tvrdosti stoniek. Voda nesmie príliš bublať.

    Zdroj: Shutterstock

    Špargľu pestovali v starovekom Egypte už pred päťtisíc rokmi.

    Extra tip

    3 farby, 3 chute

    Tri základné druhy špargle rozoznáte podľa farby – bielu, zelenú a fialovú.

    1. Za najchutnejšiu sa považuje biela špargľa, ktorá má hrubé stonky a jemnú chuť.
    2. Zelená obsahuje najviac vitamínu C, má intenzívnu, mierne horkastú chuť a tenšie stonky.  
    3. Fialová špargľa má stredne hrubé stonky a korenistú, horkastú chuť.

    Rady na nákup

    • Čerstvosť špargle otestujte nechtom. Zo zárezu v stonke by mala vytekať šťava a hlavičky nesmú byť zvädnuté. Staré stonky sú drevnaté a tvrdé.
    • Špargľa vydrží v chladničke asi 4 dni, keď konce zabalíte do vlhkej utierky a vložíte do pohára.
    • Čo nespotrebujete, blanšírujte – krátko sparte, potom prudko schlaďte studenou vodou. Po osušení dajte zmraziť.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS