Teplovzdušná vs Statická rúra: Ktorá z nich dokáže na Vianoce viac?
17. 12. 2021, 3:54 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:34)

Zdroj: Shutterstock
Ktorá elektrická rúra sa oplatí zapnúť viac?

1. kolo: Pečenie
Teplovzdušná rúra má okrem klasického horného a dolného ohrevu zadný ohrev so zabudovaným ventilátorom a systémom odvetrávania. Pri nastavení ohrevu s ventilátorom pečie rovnomerne, pretože teplo sa šíri rovnako po celom objeme rúry. S tým súvisí nastavenie teploty, ktorá musí byť o 20 °C nižšia ako pri pečení v statickej rúre, lebo tá využíva iba teplo sálajúce zhora a zdola. Teplovzdušná rúra pečie rýchlejšie, pokrm ostane šťavnatý. Statická rúra pečie pomalšie, dobre prepečie, ale vnútro bude suchšie. Bod pre teplovzdušnú rúru.
Stav – 1 : 0
Zdroj: Archív
Statická rúra
2. kolo: Variabilita
Teplovzdušná rúra má oproti statickej rúre viacero predností. Jednou z nich je pečenie na viacerých úrovniach naraz, takže pri ohreve s ventilátorom sa súčasne môžu piecť napríklad zemiaky aj mäso alebo tri pizze nad sebou či dva-tri plechy vianočného pečiva. Výhodou teplovzdušnej rúry je aj to, že má funkciu klasického pečenia zhora a zdola, takže si môžete vybrať program podľa toho, aký sa väčšmi hodí na konkrétny typ pokrmu. Statická elektrická rúra okrem horného a dolného ohrevu iné možnosti neponúka. Opäť bod pre teplovzdušnú rúru.
Stav – 2 : 0
Zdroj: Archív
Teplovzdušná rúra
3. kolo: Bonusy
Teplovzdušná rúra má aj ďalšie praktické funkcie, napríklad šetrné rozmrazovanie pomocou ventilátora. Pri nastavení vlažného vzduchu ju môžete využiť na sušenie byliniek a húb na viacerých úrovniach naraz a na kysnutie cesta, pri vyššej teplote udrží hotový pokrm teplý. Podobne ako statická elektrická rúra, poslúži aj na sterilizovanie zaváraného ovocia a zeleniny. Skvelá je funkcia turbogril s ventilátorom, ktorá nahradí otočný gril. Drahšie modely majú funkciu pečenia chleba a pizze, funkciu pary a iné vychytávky. Bod pre teplovzdušnú rúru.
Stav – 3 : 0