Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Test: Chlebové zmesi Küchenmeister

Reklama

Domáce pekárne sa stali svojho času na Slovensku veľkým hitom. V mnohých domácnostiach však teraz slúžia ako účinné lapače prachu hneď vedľa fritézy a tlakového hrnca. Je to škoda, pretože vôňa čerstvo upečeného chlebíka, ktorá vás ráno prebudí, je naozaj čarovná.

Hoci pre pokročilých „pekárov" existuje množstvo receptov a fínt, ako v domácej pekárni vyčarovať chutné raňajky, pre začiatočníkov je predsa len jednoduchšie a menej rizikové naštartovať svoje experimenty s hotovými chlebovými zmesami. Stať sa s nimi cez noc takmer profesionálnym pekárom je viac menej hračka.

Mali sme sa o tom možnosť presvedčiť aj u nás v redakcii, kde sme tento krát otestovali chlebové zmesi Küchenmeister. Príprava chleba s týmito zmesami bola naozaj veľmi jednoduchá a môžeme len potvrdiť, že na základe testu sa aj ďalších 5 osôb z našej redakcie rozhodlo pre kúpu domácej pekárne. To predsa hovorí za všetko...

Čerstvý domáci chlieb je na nezaplatenie

Ako správne postupovať?
Bez ohľadu na to, z akej chlebovej zmesi sa chystáte piecť, nemali by ste zabudnúť nádobu na pečenie potrieť tukom. Je síce väčšinou vyrobená za nepriľnavého materiálu, no napriek tomu tento krok odporúčame nevynechávať. Chlebík potom po upečení hladko vykĺzne.

Potom stačí naliať príslušné množstvo vody, vsypať chlebovú zmes a naprogramovať štart. Ak dáte chlebík piecť okamžite, môžete sa na výsledok tešiť tak za 3 hodiny. Väčšinu pekární však môžete naprogramovať na určitý čas a tak vás môže na raňajky privábiť vôňa čerstvého pečiva.

V prípade chlebových zmesí Küchenmeister však treba upozorniť, že tieto sú určené skôr na okamžité než vopred naprogramované pečenie. Dôvod? Kvasenie...

Niektoré konkurenčné výrobky sú dodávané v dvoch častiach - malý balíček sušených kvasníc a samotná „chlebová hmota". V tomto prípade sa postupuje tak, že sa do pečiacej nádoby naleje voda, potom chlebová zmes. Do nej sa urobí malá jamka, kde sa prisypú kvasnice. To v praxi zabezpečí, že kvasnice začnú pracovať až v čase, kedy sa pekáreň v naprogramovanom čase zapne a začne spracovávať a miesiť cesto.

V prípade chlebových zmesí Küchenmeister sú kvasnice už priamo obsiahnuté v zmesi ako takej. To v praxi znamená, že proces kvasenia začína hneď po tom, ako sa zmes spojí v nádobe s vodou. To bol aj dôvod toho, prečo sa niektoré chlebíky z pece snažili z pece trošku utiecť. Jedným dychom však dodávame, že na chuti to finálnym výrobkom rozhodne neubralo.

Aké chlebové zmesi sme testovali?

  • Ražný chlieb
  • Viaczrnný chlieb
  • Zemiakový chlieb
  • Sedliacky chlieb
  • Chlieb s tekvicovými jadierkami
  • Chlieb so slnečnicovými jadierkami

Výsledok

DEŇ 1 - Ražný chlieb - Po vybraní z pece sa zdal chlieb ešte trošku nedopečený a vlhký. Keď sa však nechal trošku postáť, všetko bolo v najlepšom poriadku. Má veľmi hustú štruktúru. Je tmavý a vydrží veľmi dlho. Aj tri dni po upečení bol rovnako chutný a normálne konzumovateľný.

DEŇ 2 - Viaczrnný chlieb - Veľmi sa podobá na rôzne racio chleby, ktoré kúpite v potravinách. Je mäkší a jemnejší ako ražný chlieb a to napriek tomu, že je viditeľne obohatený a ľanové a iné semiačka. Je chutný, primerane slaný a chutil aj dámam, ktoré si potrpia na zdravú výživu.

DEŇ 3 - Zemiakový chlieb - Tento chlebík v peci trošku prekysol, takže ráno to vyzeralo, že chcel z pece utiecť, no tento nedostatok plne vyvážila jeho chuť. Je veľmi jemný a vláčny. Ak ste v detstve mali radi poriadny krajec mäkučkého chleba, tak toto bude váš favorit. Má chrumkavú kôrku a vnútro je nadýchané ako koláč. Treba však dodať, že je aj veľmi sýty.

DEŇ 4 - Sedliacky chlieb - Klasický biely chlieb, ktorým nič nepokazíte. Ak máte radi tradičné chute, bude vám určite vyhovovať. Primerane slaný, mäkký a jemnou štruktúrou a chrumkavou kôrkou.

DEŇ 5 - Chlieb s tekvicovými jadierkami - Chlieb s tekvicovými jadierkami pôsobil aj po troch hodinách prípravy vo vnútri trošku nedopečene, no na povrchu mal naozaj vynikajúcu kôrku. Chuťou bol však výborný. Možno by mohol byť trošku slanší. To sa však dá vždy napraviť. Najväčším nedostatkom bolo z nášho pohľadu málo viditeľných tekvicových jadierok, ktoré by pri tomto type chlebíka rozhodne nemali chýbať.

DEŇ 6 - Chlieb so slnečnicovými jadierkami - Chlebík bol podobne ako jeho predchodcovia nadýchaný, mäkký a na rozdiel od tekvicového bol tiež plný viditeľných slnečnicových jadierok. Veľmi chrumkavý a podľa názoru zúčastnených ideálny na pohodové raňajky.

Hodnotiaca tabuľka

Ďakujeme spoločnosti Fin Trade za poskytnutie výrobkov do tohto chutného testovania.

Redakcia

Vyberáme pre vás niečo PLUS