Test: Naj druhy bryndze, dokonca aj údená!
31. 5. 2013, 7:45

Bryndza je úžasný mliečny produkt, ktorý má pozitívne účinky na zdravie pri prevencii rakoviny, cievnych ochorení, zažívacích problémoch, rednutí kostí, cukrovke, posilňuje imunitu, a má ďalších tisíc zdravotných výhod.
Hoci sa jej zahraniční turisti trochu boja, správny Slovák jej vždy prišiel na chuť! Ktorá bryndza je tá najlepšia, najslovenskejšia, najchutnejšia? Otestovali sme najznámejšie značky a ochutnali sme dokonca úplnú novinku, bryndzu ÚDENÚ!
Plnotučná letná Bryndza Liptov
Redaktorka Miška (30): Táto bryndza je veľmi ľahká, cítiť v nej veľa zdravého tuku, vôňou aj konzistenciou. Ovčieho syra je tam viac ako polovica, kde ostatní výrobcovia mixujú všetky druhy mlieka a syrov. Tu je dosť dobrý prehľad zložiek. Jasná a čistá etiketa. Chutí skvele, nerobí hrudky, je jemná, môžete si ju natrieť aj na chleba ako maslo. Po zahriatí má úžasnú vôňu, nesmrdí, ako niektoré iné druhy „starými papučami“.
Hodnotenie: Kvalitné zloženie a chuť
Bryndzový výrobok Nika
Redaktorka Darina (28): Túto bryndzu som ochutnala prvý raz, čakala som, čo so mnou urobí, keďže mám celkom citlivý žalúdok a črevá, ale všetko bolo v poriadku. Teraz skočím trochu mimo testovania, ale veľmi sa mi páčia webové stránky výrobcu, kde sa dočítate veľa zaujímavých informácií o slovenských syrových výrobkoch až ďaleko do histórie. Bryndzu som ochutnala k zemiakom, k cestovine, veľmi dobre sa s ňou pri varení pracovalo. Ale na môj vkus je moc jemnunká.
Hodnotenie: Aj pre citlivejšie žalúdky
Bryndza zo Zvolenskej Slatiny (Green sheep)
Grafička Renča (33): Táto produktová rada „Zelená ovečka“ evokuje, že sa jedná o zahraničný výrobok, ale je to medzinárodné označenie slovenského produktu, aby sa ľahšie dostal aj na zahraničný trh, čo je skvelé, pretože za túto bryndzu sa rozhodne nemusíme hanbiť. Má úplne inú farbu, než ostatné bryndze, mám pocit, že trochu belšiu. Pekne vonia už len rozbalená. Jej chuť sa mi najviac hodila do halušiek, ako na prípravu iných pokrmov.
Hodnotenie: Úžasná vôňa a farba
Bryndza Clever
Účtovníčka Ingrid (52): Hoci ide o jednu z najlacnejších druhov bryndze, nie je na zahodenie. Používam ju zväčša na prípravu studenej kuchyne, do šalátov, namiesto syra feta alebo tvarohu, pretože je trošku hrudkovitejšia. Dlho vydrží aj otvorená, netmavne na vzduchu, čo môže znamenať, že jej výrobca k tejto super schopnosti „pomohol“, ale na chuti jej to neubralo.
Hodnotenie: Vhodná do šalátov
NOVINKA: Liptov Bryndza s údenou chuťou
Editor Michal (27): Dobrej bryndze je málo a všeobecne je známe, že najlepšia, je domáca, prípadne kúpená priamo na salaši niekde na Orave. Táto mala k takejto pomerne blízko. Príjemná vôňa, chuť aj konzistencia. Ja som bol veľmi spokojný a určite budem v regáloch vyhľadávať práve túto bryndzu.
Manažérka Erika (38): Má až omamnú údenú vôňu, je jemná a ľahko sa rozrábala, človek ju nemusí prácne drviť, stačilo len zamiešať. Hodí sa skvele do modernej kuchyne, keď už máme toľko možností jedál a stále hľadáme niečo slovenské, ale fajnovejšie okrem údených korbáčikov a parenice. Na môj vkus bola od klasickej bryndze trochu slanšia. Nečakajte ale bryndzu, ktorá má žltú alebo hnedú farbu, myslím, že by na oko nevyzerala príliš vábne. Výrobca zvolil dobre, že sú to vlastne údené, drobné, farebné kocky zamiešané v klasickej bryndze.
Hodnotenie: Nielen pre gurmánov