Tieto bežné potraviny vás pomaly zabíjajú. Pozor, máte ich doma aj vy!
28. 3. 2023, 17:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:39)

Zdroj: Shutterstock
Nie všetko, čo počas dňa skonzumujete či vypijete, vášmu telu ulahodí a dokonca môže uškodiť aj vášmu zdraviu. Pozor, mnohé z nich máte doma!

Zdroj: Veronika Przewlocka
Biely chlieb
Uprednostňujete konzumáciu bieleho chleba pred zdravším celozrnným? Tak si pomaly ale isto podkopávate zdravie a zarábate si na obezitu. Stačí, keď počas dňa zjete tri krajce bieleho chleba (najškodlivejší je biely hriankový, lebo je vyrobený z rafinovanej bielej múky).
Zdroj: Peter Zahradnik
Tým, že má nízku hladinu vlákniny a bielkovín, len tak vás nezasýti, tak ho musíte zjesť naozaj veľa. Okrem toho vaše telo rafinovanú múku strávi veľmi rýchlo, a to zvyšuje hladinu glukózy v krvi vo veľmi krátkom čase. Ak konzumujete takéto hrianky pričasto (pozor, vraj sú návykové), zarábate si okrem obezity aj na choroby srdca a vznik cukrovky.
Paradajkový pretlak
Možno ho pri príprave pokrmom používate a vy, veď ide o zdanlivo zdravú potravinu. Bežný paradajkový pretlak, ktorý kúpite v obchode, je však doslovne nabitý nezdravými cukrami a kalóriami. Neveríte?
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Tak si prečítajte jeho zloženie na konzerve a budete zhrozená, koľko kociek cukru zjete v jednej porcii jedla. Ak chcete mať svoje kalórie pod kontrolou aspoň sčasti, siahnite radšej po paradajkovom pyré, lúpaných paradajkách, alebo si radšej pretlak urobte sama zo živých paradajok.
Bublinkové malinovky
Okrem toho, že nie každému bublinkové nápoje uhasia smäd, môže vám ich pravidelné popíjanie narobiť v tele poriadnu šarapatu. Napríklad sa môžete „prepiť“ až k rakovine pankreasu. Ak pijete sladké perlivé nápoje, môžete mať problémy aj s pleťou či zvýšenú hladinu cukru v krvi. Keď radšej siahate po malinovkách ochuteným umelým sladidlom, tiež ste nevyhrali, aj keď ide o na prvý pohľad zdravšiu alternatívu.
Zdroj: Shutterstock
Štúdia z roku 2014 publikovaná v časopise Nature zistila, že konzumácia umelých sladidiel - sacharínu, aspartamu a sukralózy vedie k zvýšenému riziku glukózovej intolerancie a tá je rizikovým faktorom na rozvoj cukrovky. Konzumácia sýtených nápojov je spojená aj s vyšším rizikom vzniku ďalších zdravotných problémov, ako je obezita, srdcové ochorenia a osteoporóza.
Údeniny
Aj údeniny, nech sú už akokoľvek chutné, nie sú ani náhodou zdravým pokrmom. Údeniny (dokonca aj šunka) obsahujú konzervanty, sodík a rôzne zahusťovadlá.
Zdroj: Shutterstock
Tieto látky spôsobujú vyššie riziko rakoviny (uvoľňujú látky ako napríklad karcinogénne polyaromatické uhľovodíky), srdcových chorôb, zvyšovanie krvného tlaku a riziko vzniku cukrovky. U malých detí môžu dokonca viesť k poruchám správania.
Hotdog
Aj na prvý pohľad nevinný hotdog nie je jedlom, ktoré by sme mali jesť pravidelne. A reč teraz nie je o bielom rožku (ten má vysoký glykemický index a môže spôsobiť rýchle zvýšenie hladiny cukru v krvi), do ktorého je párok tak elegantne strčený.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Párky totiž obsahujú veľmi veľa tuku a soli, v horších prípadoch aj toxické a karcinogénne látky, ktoré zvyšujú riziko vzniku rakoviny, zvýšenie hladiny cholesterolu v krvi a tým aj zvýšenie rizika srdcových ochorení.
Čipsy
Smažené lupienky sú nie len mastné a slané, ale obsahujú aj zdraviu škodlivú látku akrylamid. Ten spôsobuje rakovinu u zvierat, na základe čoho dospeli vedci k záveru, že konzumácia potravín s akrylamidom potenciálne zvyšuje riziko vzniku rakoviny aj u ľudí a môže poškodiť aj nervový systém.
Zdroj: Shutterstock
Akrylamid je látka, ktorá sa tvorí pri teplotách nad 120 °C, teda najčastejšie pri pražení alebo pečení potravín, ktoré obsahujú škrob. Preto je jedenie čipsov, zemiakových hranolčekov, či jedenie opekaných zemiakov nie príliš zdravé, aj keď chutia tak dobre. Zjedenie veľkého množstva tejto látky môže v ojedinelých prípadoch aj za bolesť, znecitlivenie a oslabenie nôh a rúk, k poškodeniu pečene, zníženie plodnosti a dokonca aj k zvýšenému riziku vzniku rakoviny prsníkov, prostaty, obličiek a vaječníkov.
Šalátové dresingy
Ak si polejete zdravých zeleninový šalát kúpeným dresingom, robíte chybu. Dresing vo fľaši totiž obsahuje veľa cukru, farbív aj zahusťovadiel, tak síce pomôže vyrobiť lepší kulinársky zážitok z jedla, ale neprospeje vášmu zdraviu ani štíhlej postave.
Zdroj: shutterstock
Ak si potrebujete zeleninu predsa len niečím dochutiť, doprajte jej radšej pár kvapiek citróna, balsamica alebo olivového oleja.
Mliečne produkty
Pitie mlieka a jedenie produktov z neho je vo všeobecnosti považované za veľmi zdravé, aj keď sú problémom, ak trpíte intoleranciou na laktózu. V strehu však buďte, aj keď ňou netrpíte.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Mlieko a mliečne výrobky totiž môžu spôsobiť dospelému človeku problémy s pleťou, tráviace problémy, ale aj migrénu. Ak ste sa rozhodli, že konečne zatočíte s hmotnosťou, tiež by ste mali na mlieko zabudnúť. Existuje totiž teória, podľa ktorej po vynechaní mliečnych produktov z kravského mlieka oveľa ľahšie chudnete.
Džúsy
Zdravotné problémy vám môže narobiť aj ďalšia potravina, ktorá je vo všeobecnosti považovaná za zdravú. Nedajte sa nachytať na to, že na obale od džúsu je napísané, že je 100-percentný, lebo nie vždy to aj platí. Džúsy v škatuli totiž často obsahujú cukry, farbivá a konzervanty.
Zdroj: Shutterstock
Okrem toho sa pasterizáciou zvyčajne veľké mnoho živín a vitamínov z nápoja stráca, tak vlastne pijete len presladenú zahustenú vodu. Ak teda chcete do
Alkohol
O tom, že je lepšie zriecť sa alkoholu, tu teraz písať nechceme. Ale keď ste sa už rozhodli siahnuť po poháriku, mali by ste vedieť, že všetky alkoholické nápoje sú skryté kalorické bomby.
Zdroj: shutterstock
Okrem toho spôsobujú dehydratáciu, poškodzujú obličky a môžu spôsobovať aj depresie a pri veľkom množstve aj závislosť a nadváhu. Ak sa chcete týmto problémom vyhnúť, alkohol vyraďte úplne.