Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Urobte si tekvicovú párty. Pre vaše telo má blahodarné účinky

Urobte si tekvicovú párty

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Práve dozrieva diétna a zdravá zelenina. Urobte si zásoby na zimu a využite ju pre svoje zdravie i krásu.

Tekvice, ktoré dozrievajú na jeseň, majú hrubú, tvrdú šupku a dobre uskladnené vydržia aj pol roka. Dužina si zachová cenné živiny, čo oceníte najmä v blížiacich sa chladných mesiacoch.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Levanduľa nie je iba krásna a voňavá. Neuveríte, na čo všetko pomáha

    Posilňujú imunitu

    Oranžové tekvice sú bohaté na betakarotén, jeho množstvo však závisí od odrody. Najviac betakaroténu má muškátová tekvica, malá miska varenej dužiny obsahuje až 1,3-násobok jeho dennej potreby. Z jednej molekuly tohto rastlinného farbiva – karotenoidu – vzniknú dve molekuly vitamínu A, ktorý je dôležitý pre silnú imunitu a zdravú pokožku. Koža je totiž dôležitou súčasťou imunitného systému, pretože prvá prichádza do kontaktu s baktériami, vírusmi a iný­mi škodlivými mikróbmi.

    Chránia zrak i mozog

    Všetky odrody jesenných tekvíc majú vysoký obsah vitamínov C a E, vlákniny, draslíka, medi a mangánu. Dužina oranžových tekvíc obsahuje aj tri silné antioxidanty, dôležité na zachovanie dobrého zraku – luteín, zeaxantín a kryptoxantín. Výskumy ukázali, že výnimočná kombinácia antioxidantov v oranžových tekviciach chráni ženy pred rakovinou prsníka, vo vyššom veku spoma-ľuje starnutie mozgu, čím znižuje riziko demencie, a podporuje liečbu chronických zápalov. Chráni aj pred srdcovo-cievnymi ochoreniami a cukrovkou 2. typu.

    Pestrá rodinka

    Hoci je každá odroda iná a líšia sa tvarom, veľkosťou i farbou šupky, všetky sú nízkoenergetické. Napríklad veľkoplodá, prezývaná pumpkin, je sýtooranžová, muškátová býva svetlooranžová, hokaido môže mať zelenú i červenú šupku, chioggia je zelená. Jesenné tekvice majú sladkastú, väčšinou oranžovú alebo sýtožltú dužinu. Môžete ich pripraviť nasladko i na- slano. Medzi najobľúbenejšie patria polmesiace pečené v rúre, polievka a pyré.

    Zdieľať

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Zázračný med: Účinkuje nielen na teplotu, ale aj na zuby či na močáky

      Extra tip - lúskajte spolu

      Tekvicové semená vyberte lyžicou, opláchnite ich a dajte usušiť. Potom ich opražte v rúre a chrumkajte namiesto čipsov.

      Prečo sú zdravé?

      Semienka majú vysoký podiel zinku a vitamínu E, obsahujú aj vitamíny A, D, B1, B2 a B6, mine­rály a stopové prvky, hlavne selén, draslík, vápnik, fosfor, horčík, meď, mangán a železo, esenciálne nenasýtené mastné kyseliny, aminokyseliny a bielkoviny.

      Pre mužov...

      Hrsť semienok denne pomáha predchádzať problémom s prostatou, ktoré postihujú každého druhého muža po päťdesiatke. Navyše znižujú cholesterol aj krvný tlak, u diabetikov pomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi.

      ... i pre ženy

      Tekvicové semienka zmierňujú stres, zlepšujú kvalitu vlasov a nechtov. Obsahujú aj prírodné látky podobné hormónom, napríklad kukurbitol, ktoré spomaľujú starnutie. Porovnateľné účinky má aj olej z tekvicových semien.

      Vyberáme pre vás niečo PLUS