Kakaová roláda od babičky
„Toto je neskutočná dobrota! Na tento recept sme v našej rodine právom hrdí a odovzdávame si ho už dlhé roky. Naša babka bola vynikajúca pekárka a cukrárka a tu je dôkaz,“
napísala nám naša pravidelná prispievateľka Martina Škopcová.

Na korpus budete potrebovať: 4 vajcia, 130 g krupicového cukru, 2 lyžice oleja alebo masti, štipku soli, 4 lyžice kakaa, maslo na potretie.

Na náplň si pripravte: 250 ml smotany na šľahanie (33 %), 250 až 300 g jemného tvarohu, 2 až 3 vanilkové cukry, 55 ml vaječného koňaku, 60 g horkej čokolády.

  1. Žĺtky vyšľahajte s dvoma tretinami cukru na pevnú penu. Prilejte olej a zamiešajte. Zo zvyšku cukru so štipkou soli a z bielkov vyšľahajte tuhý sneh.
  2. Do žĺtkovej zmesi primiešajte kakao a sneh z bielkov (treba primiešavať veľmi zľahka a postupne). Cesto rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie, ktorý ste ešte potreli maslom. Pečte v rúre rozohriatej na 180 °C asi 15 minút. Potom nechajte úplne vychladnúť.
  3. Plát cesta prikryte druhým hárkom papiera na pečenie, preklopte a stiahnite papier, na ktorom sa korpus piekol.
  4. Vychladenú smotanu vyšľahajte s koňakom, tvarohom a vanilkovým cukrom. Plnku rozotrite na plát cesta, posypte nasekanou čokoládou a opatrne zrolujte. Dajte do chladničky aspoň na 4 hodiny. Roláda bude stačiť na 8 porcií.

Čitateľka Martina, Hviezdoslavov