Reklama

Ako na DOMÁCI dezodorant a božská kakaová ROLÁDA

Vaše tipy

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Z každého rožku trošku…

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ako vám ide robiť dobrý čokoládový krém? My vám koláč zachránime

    Kakaová roláda od babičky
    „Toto je neskutočná dobrota! Na tento recept sme v našej rodine právom hrdí a odovzdávame si ho už dlhé roky. Naša babka bola vynikajúca pekárka a cukrárka a tu je dôkaz,“
    napísala nám naša pravidelná prispievateľka Martina Škopcová.

    Na korpus budete potrebovať: 4 vajcia, 130 g krupicového cukru, 2 lyžice oleja alebo masti, štipku soli, 4 lyžice kakaa, maslo na potretie.

    Na náplň si pripravte: 250 ml smotany na šľahanie (33 %), 250 až 300 g jemného tvarohu, 2 až 3 vanilkové cukry, 55 ml vaječného koňaku, 60 g horkej čokolády.

    1. Žĺtky vyšľahajte s dvoma tretinami cukru na pevnú penu. Prilejte olej a zamiešajte. Zo zvyšku cukru so štipkou soli a z bielkov vyšľahajte tuhý sneh.
    2. Do žĺtkovej zmesi primiešajte kakao a sneh z bielkov (treba primiešavať veľmi zľahka a postupne). Cesto rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie, ktorý ste ešte potreli maslom. Pečte v rúre rozohriatej na 180 °C asi 15 minút. Potom nechajte úplne vychladnúť.
    3. Plát cesta prikryte druhým hárkom papiera na pečenie, preklopte a stiahnite papier, na ktorom sa korpus piekol.
    4. Vychladenú smotanu vyšľahajte s koňakom, tvarohom a vanilkovým cukrom. Plnku rozotrite na plát cesta, posypte nasekanou čokoládou a opatrne zrolujte. Dajte do chladničky aspoň na 4 hodiny. Roláda bude stačiť na 8 porcií.

    Čitateľka Martina, Hviezdoslavov

    Domáci suchý ekodezodorant
    Do misky preosejte lyžicu kukuričného škrobu, lyžicu mletej maranty trstinovej (zoženiete v obchode so zdravou výživou). Prilejte esenciálny olej: 5 kvapiek ružového a 10 kvapiek santalového dreva. Nakoniec pridajte lyžičku jedlej sódy a premiešajte. Prepasírujte cez sitko do druhej nádoby, aby ste sa zbavili hrudiek. Skladujte v malej nádobke. Používajte ako bežný dezodorant. Aby však na tele lepšie držal, natrite si pokožku najprv telovým mliekom.

    Fľaky z čaju a kávyKaždý milovník kávy a čaju zápasí s tým, že po čase sa mu šálky a keramika znečistia a nevyzerajú dvakrát vábne. Pri ich čistení sa prirodzene chcete vyhnúť saponátom a citrón na usadeniny dokonale reaguje. Stačí ho rozkrojiť a použiť dužinu ako bežnú hubku. Nechajte pôsobiť trochu môžete aj pritlačiť a následne vypláchnuť. Výsledok vás ohromí. Shutterstock

    Netradičný píling s makom a citrónom
    Nad vodným kúpeľom roztopte a ohrejte 40 g slnečnicového oleja, 20 g bambuckého masla, 20 g včelieho vosku, 5 g kyseliny citrónovej a 4 g šípkového oleja. Miešajte, kým sa všetko nespojí. Potom nechajte vychladnúť. Pridajte 1 g konzervantu, esenciálny olej podľa vlastného výberu – 15 až 20 kvapiek, šťavu z polovice citróna, 60 g kryštálového cukru a 2 g celého maku. Zamiešajte a vložte na 45 minút do chladničky. Pomocou ručného šľahača vyšľahajte tak, aby ste získali nadýchanú konzistenciu. Skladujte v nádobe s viečkom. Používajte raz do týždňa ako bežný píling.