Ako na DOMÁCI dezodorant a božská kakaová ROLÁDA
16. 2. 2022, 20:20 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:34)

Zdroj: Shutterstock
Z každého rožku trošku…

Kakaová roláda od babičky
„Toto je neskutočná dobrota! Na tento recept sme v našej rodine právom hrdí a odovzdávame si ho už dlhé roky. Naša babka bola vynikajúca pekárka a cukrárka a tu je dôkaz,“ napísala nám naša pravidelná prispievateľka Martina Škopcová.
Na korpus budete potrebovať: 4 vajcia, 130 g krupicového cukru, 2 lyžice oleja alebo masti, štipku soli, 4 lyžice kakaa, maslo na potretie.
Na náplň si pripravte: 250 ml smotany na šľahanie (33 %), 250 až 300 g jemného tvarohu, 2 až 3 vanilkové cukry, 55 ml vaječného koňaku, 60 g horkej čokolády.
- Žĺtky vyšľahajte s dvoma tretinami cukru na pevnú penu. Prilejte olej a zamiešajte. Zo zvyšku cukru so štipkou soli a z bielkov vyšľahajte tuhý sneh.
- Do žĺtkovej zmesi primiešajte kakao a sneh z bielkov (treba primiešavať veľmi zľahka a postupne). Cesto rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie, ktorý ste ešte potreli maslom. Pečte v rúre rozohriatej na 180 °C asi 15 minút. Potom nechajte úplne vychladnúť.
- Plát cesta prikryte druhým hárkom papiera na pečenie, preklopte a stiahnite papier, na ktorom sa korpus piekol.
- Vychladenú smotanu vyšľahajte s koňakom, tvarohom a vanilkovým cukrom. Plnku rozotrite na plát cesta, posypte nasekanou čokoládou a opatrne zrolujte. Dajte do chladničky aspoň na 4 hodiny. Roláda bude stačiť na 8 porcií.
Čitateľka Martina, Hviezdoslavov
Domáci suchý ekodezodorant
Do misky preosejte lyžicu kukuričného škrobu, lyžicu mletej maranty trstinovej (zoženiete v obchode so zdravou výživou). Prilejte esenciálny olej: 5 kvapiek ružového a 10 kvapiek santalového dreva. Nakoniec pridajte lyžičku jedlej sódy a premiešajte. Prepasírujte cez sitko do druhej nádoby, aby ste sa zbavili hrudiek. Skladujte v malej nádobke. Používajte ako bežný dezodorant. Aby však na tele lepšie držal, natrite si pokožku najprv telovým mliekom.

Netradičný píling s makom a citrónom
Nad vodným kúpeľom roztopte a ohrejte 40 g slnečnicového oleja, 20 g bambuckého masla, 20 g včelieho vosku, 5 g kyseliny citrónovej a 4 g šípkového oleja. Miešajte, kým sa všetko nespojí. Potom nechajte vychladnúť. Pridajte 1 g konzervantu, esenciálny olej podľa vlastného výberu – 15 až 20 kvapiek, šťavu z polovice citróna, 60 g kryštálového cukru a 2 g celého maku. Zamiešajte a vložte na 45 minút do chladničky. Pomocou ručného šľahača vyšľahajte tak, aby ste získali nadýchanú konzistenciu. Skladujte v nádobe s viečkom. Používajte raz do týždňa ako bežný píling.