Ako sušiť jabĺčka
Ak ste na túto dobrotu z detstva zabudli, určite si ju v týchto sychravých dňoch pripomeňte. Ako na to?

1. Jablká dobre umyte a osušte. Šupku môžete a nemusíte odstrániť.
2. Nakrájané plátky jabĺk (ideálna hrúbka rezu je 5 až 7 mm) poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, aby sa vzájomne nedotýkali.
3. Rúru predhrejte na 50 stupňov Celzia a jablká pečte 4 až 6 hodín.
4. Nezvyšujte teplotu pečenia na urýchlenie procesu, ovocie sa môže spáliť a zničia sa vitamíny.
5. Usušené jablká skladujte vo veľkých 5-litrových fľašiach na tmavom mieste, nemajú rady svetlo, pretože strácajú farbu a časom aj vitamíny.

susene jablka
Zdroj: Shutterstock

Čitateľka Majka, Martin-Priekopa

BÁJEČNÝ Tip!
Prvá pomoc pri nádche? Inhalujte klinčekový olej...
Nakvapkajte z neho zopár kvapiek do difúzera a nechajte ho zapnutý aj celý deň. Môžete tiež využiť vonnú lampu na čajovú sviečku. Ak nemáte ani jedno, ani druhé, prilejte olej do vriacej vody. Potom sa nahnite nad hrniec, hlavu si prikryte uterákom a podľa možnosti sa hlboko nadychujte nosom, teda so zatvorenými ústami.